Başdanışman: Cumhurbaşkanının kabinesi olacak

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hasan Nuri Yaşar: Şu eksiklik olabilir, bu sakil tartışmayı engellemek için "Cumhurbaşkanı kabinesi" diye bir ifade yer alabilirdi. Çünkü zaten Cumhurbaşkanı'nın, yardımcılarından ve bakanlardan oluşan bir kabinesi olacak. Bunu dikkatten kaçırıp "Cumhurbaşkanı tek kişi, bakan da atamayabilir" diyorlar. Ama baktığınızda Anayasa'da birçok bakanlık sayılmış. Bir de "Bütün kamu görevlilerini Cumhurbaşkanı atayacak" diyorlar. Yaklaşık 1 milyon memur var, yüksek kamu görevlilerinin sayısı daire başkanlarını saymazsak 2 bin kişi. Geriye kalanları kim atıyor? Bakanlar.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 14 Nisan 2017 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başdanışman: Cumhurbaşkanının kabinesi olacak

Habertürk Gazetesinden Nalan Koçak Cumhurbaşkanı danışmanı Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar ile görüştü.

Söyleşi de Koçak, Bakanlar Kurulu kaldırıldıktan sonra, yerine konulan Cumhurbaşkanı kararnamesiyle ilgili bir soruda soruldu. Başdanışman Yaşar, Cumhurbaşkanının, ülkeyi Bakanlar Kurulunda olduğu gibi yardımcılar ve bakanlardan oluşan bir kabine ile yürüteceğine dikkat çekti.

İşte Söyleşinin ilgili bölümü:

- Muhalefetin en çok dile getirdiği eleştirilerden biri: "Yeni sistem tek adam rejimi yaratır." Bu eleştirilere ne diyorsunuz?

Bunu söyleyenler, darbecileri tabii senatör yapan, Meclis'in sadece asker Cumhurbaşkanı seçmesine imkan veren 1961 Anayasası'nı pek demokratik bulanlardır. ABD'de halk çok adam mı seçiyor? Neticede başkanlık sisteminde bir kişi yürütme organı olarak seçilir. ABD'de olduğu gibi yürütme bir kişiden ibaret oluyor. Cumhurbaşkanlığı sistemi, başkanlık sisteminin içinde özgün bir versiyondur. Yaşanmış tecrübelerden hareketle Türkiye'ye özgü mekanizmalara sahiptir. Bu sistemde önemli olan şu: Bir kişi değil, bir kabineye hükmedecek lideri seçiyoruz.

Şu eksiklik olabilir, bu sakil tartışmayı engellemek için "Cumhurbaşkanı kabinesi" diye bir ifade yer alabilirdi. Çünkü zaten Cumhurbaşkanı'nın, yardımcılarından ve bakanlardan oluşan bir kabinesi olacak. Bunu dikkatten kaçırıp "Cumhurbaşkanı tek kişi, bakan da atamayabilir" diyorlar. Ama baktığınızda Anayasa'da birçok bakanlık sayılmış. Bir de "Bütün kamu görevlilerini Cumhurbaşkanı atayacak" diyorlar. Yaklaşık 1 milyon memur var, yüksek kamu görevlilerinin sayısı daire başkanlarını saymazsak 2 bin kişi. Geriye kalanları kim atıyor? Bakanlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber