Büyükanıt'ın K. Irak'taki çizgisini OYAK aştı

Haber Giriş : 26 Şubat 2007 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, hükümetin Kuzey Irak açılımına tepki göstererek "Ben PKK'ya destek verenle oturup ne konuşacağım" dese de Ordu Yardımlaşma Kurumu, K. Irak'a yatırım yapan en büyük Türk şirketi:

Hükümetin Kuzey Irak açılımına tepki göstererek, ?Ben PKK'ya destek verenle oturup ne konuşacağım? 'PKK'ya destek vermeyin' mi diyeceğim. Veriyor. C-4'leri de, patlayıcıları da bunlardan alıyor. Eğer; 'Hayır, bunları yapmıyor' derlerse ben bir şey diyemem? sözleriyle eleştiren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, Ordu Yardımlaşma Kurumu OYAK'ın bölgeye yönelik yatırımlarını görmezden gelmesi ilginç bulunuyor. OYAK, ?PKK'ya destek veriyor? denilen Kuzey Irak'a yatırım üstüne yatırım yapıyor.

Kuzey Irak'ta en fazla iş bağlantısı yapan firmaların başında OYAK geliyor. İş bağlantılarında taşeron firmalar kullanan OYAK, Kuzey Irak'ın çimento, yapı ürünleri ve kâğıt gibi ihtiyaçlarını karşılıyor.

MALI GÖTÜREN OYAK

Türkiye, Kuzey Irak'a en fazla yatırım yapan ülke olarak dikkat çekiyor.

Bölgede yatırım yapmak için Kuzey Irak hükümetine başvuran firma sayısı 600'e ulaştı. Yaklaşık 200 firma gıdadan inşaata, altyapı çalışmalarından mobilyaya, beyaz eşyadan elektronik cihazlara kadar çeşitli sektörlerde faaliyet yürütüyor.

OYAK Şirketler Grubu, Kuzey Irak'ta en fazla iş yapan firmalar arasında bulunuyor. OYAK'ın yıllık ticaret hacmi 14 milyon dolar civarında seyrediyor.

Yatırımlar için taşeron firmaları kullanan OYAK; Basra ve Başkent Uluslararası Nakliyat ve Dış Ticaret Ltd. Şirketi, RE-BA Dış Ticaret Ltd. Şirketi, Nur Ticaret, Fefoğlu, Yüksel, Barkınlar, Saki İthalat ve İhracat Gümrükleme Nakliyat Sınır Ticareti gibi şirketler aracılığıyla ticari faaliyetini yürütüyor.

OYAK, özellikle çimento ve inşaat malzemeleri ihracatında önde geliyor. Kuzey Irak'taki yetkililer, OYAK'ın daha fazla yatırım yapması için kendileriyle görüştüklerini bildirdiler.

BÜYÜKANIT KARŞI ÇIKTI

Bölgede Türk firmalarının yaptığı yatırımları da göz önüne alan hükümet, Kuzey Irak yönetimi ile ilgili politikasını yumuşatma kararı aldı. Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt hükümeti ile ilişkileri geliştirecek adımlar atılabileceğini söyledi. Erdoğan, ?Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt hükümeti ile ilişkileri geliştirecek adımlar atılabilir. Neden olmasın. Yeter ki bu yakınlaşma huzur getirsin, barış getirsin, olumlu gelişmelere yol açsın. Eğer atacağımız her adım bizim için huzur getirecekse, onlar için huzur getirecekse biz buna her zaman varız? şeklinde konuşmuştu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ise, hükümetin tersine Kuzey Irak'taki 2 Kürt grubunun da terör örgütü PKK'ya tam destek verdiğini belirterek, "Ben bunlarla asker olarak görüşmem, siyaseten kim görüşürse görüşsün" demişti.

Vakit

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber