İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'Geçici işçilerle ilgili tasarı bu hafta Meclis'e gönderilecek'

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Şubat 2007 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, geçici işçilerin kadroya alınmasına ilişkin kanun tasarısındaki eksik imzaların bugün tamamlanarak Meclis'e gönderilebileceğini söyledi. Başesgioğlu, geçici işçilerin kadroya alınmasının getireceği yükün çok fazla olmayacağını belirterek, "Ben yükün yönetilebilir; kaldırılabilir yani makro ekonomik dengeleri bozacak bir yük olduğuna inanmıyorum" dedi.

Memur mesai saatlerinin bir saat erkene alınması konusuna sıcak baktığını anlatan Başesgioğlu, "Belki daha ileri gidip günlerde değişiklik yapılabilir. Bunlar hep olabilecek ve yönetilebilecek şeyler" diye konuştu.

Çalışma ve Sosyal Bakanlığı'nda 81 il vali yardımcısının katıldığı 'Kayıtdışı İstihdam ile Mücadele Projesi (KADİM)' toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Başesgioğlu, geçici işçilerin kadroya alınması ile ilgili bir soru üzerine, Bakanlığın bu konuda uzun bir süredir çalıştığını ve bu çalışmaları Bakanlar Kurulu'na sunduklarını hatırlatarak, "Geçen hafta geçici işçilerle ilgili tasarı imzaya açıldı. Zannediyorum bu hafta eksik imzalar tamamlanıp parlamentoya gönderme durumunda olabiliriz" dedi.

Bu çalışmanın bütçeye getireceği yük konusunda ise Başesgioğlu, "Geçici işçilerimizin büyük bölümü zaten 11-12 ay çalışıyor. Bunlardan gelebilecek bir maliyet söz konusu değil. Diğer 8-10 ay çalışanların 12 aya tamamlanmasıyla elbette ilave ücret artışı olacak. Ama bu birden bire ilgili kurumların bütçelerine yük olmayacak. 12 aya yayılacak. Dolayısıyla gelebilecek yükün ben yönetilebilir; kaldırılabilir yani makro ekonomik dengeleri bozacak bir yük olduğuna inanmıyorum. Kaldı ki bu vermiş olduğumuz ilave artışların büyük bir bölümü vergi ve SSK pirimi olarak devlete geri dönecek" diyerek değerlendirmede bulundu.

Bir soru üzerine Başesgioğlu, döner sermayeli üniversite kadrolarında olan geçici işçilerin son durumları ile ilgili olarak ise şunları söyledi: "2006 yılında usulüne uygun vizesi alınmış. En az 6 ay çalışmış geçici işçi pozisyonundaki çalışanlarımıza daimi kadro vermeyi öngörüyor tasarı. Bunun dışında memur eliyle görülen işlerde çalışanlara seçimlik bir hak bırakıyor. Eğer bunlar tam 12 ay çalışma arzusundaysalar Devlet Memurları Kanunu'nun 4-B dediğimiz maddesine geçecekler, eğer mevcut statüsünden memnunsa yine geçici işçi kadrosunda çalışmaya devam edecek. Yani kimseyi burada herhangi bir zorlamaya tabi tutmayacağız. Ancak memurların çalıştığı işte olan varsa elbette orda bir işçi memur ayrımını ve istihdam biçiminin şekillendirilmesi gerekiyor. Çünkü bu personel arasında bir haksızlık, adaletsizlik oluşturmaması lazım, en çok ona dikkat ettik. Geçmiş yıllarda bu konularda neden olunmuş huzursuzlukları da gidermeye çalıştık"

"MEMURLARIN ÇALIŞMA GÜNLERİ BİLE DEĞİŞEBİLİR"

Bu arada, enerji tasarrufu nedeniyle memur mesai saatlerinin 1 saat erkene çekilmesi konusunda ise Başesgioğlu, bu konu ile ilgili olarak Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin Bakanlar Kurulu'na bir sunum yapacağını belirterek, "Bunlar olabilir. Mesai saatleri değiştirilebilir veya erkene çekilebilir. Belki daha ileri gidip günlerde değişiklik yapılabilir. Bunlar hep olabilecek ve yönetilebilecek şeyler. Bugün artık çalışma şekilleri değişti. Artık evde çalışma var. Devamlı ofise gelip çalışma diye bir şey yok. Bunların hepsi olabilir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber