Yabancı doktor memur olamayacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2007 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, "Sosyal Güvenlik Kanunu 1 Ocak'ta yürürlüğe girmiş olsaydı, vatandaşımız önce para yatırmadan ve sevk ihtiyacı olmadan üniversite hastanelerine gidebilecekti" dedi.

Erdöl başkanlığındaki komisyon üyeleri AK Parti Gümüşhane Milletvekili Sabri Varan, AK Parti Aksaray Milletvekili Ahmet Yaşar, AK Parti Bursa Milletvekili Şerif Birinç, AK Parti Diyarbakır Milletvekili İrfan Rıza Yazıcıoğlu, AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç, "Aile Hekimliği" ve "Kan Bankacılığı" projelerinde pilot il olan Eskişehir'de bir dizi incelemelerde bulunmak üzere kente geldi. 7 milletvekilinden oluşan heyet, programlarına Eskişehir Valisi Kadir Çalışıcı'yı makamında ziyaret ederek başladı.

Ziyarette konuşan TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, sağlık alanındaki iki projede pilot il olan Eskişehir'deki çalışmaları yerinde görmek istediklerini söyledi.

Erdöl, bir gazetecinin yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışabilmesi ile SSK ve BAĞ-KUR'lu hastaların üniversitelerden yararlanmalarıyla ilgili soru üzerine, "SSK ve BAĞ-KUR hastalarının üniversitelerden yararlanmasıyla ilgili bir kanuna gerek yok. İç mevzuat içerisinde halledilebilecek bir konu. Yabancı hekimlerin Türkiye'de çalışabilmesi için ise ilgili kanun Meclis'ten geçti, Cumhurbaşkanı onaylarsa oluşacak tablo şudur. Yabancı bir kişi Türkiye'ye geldiğinde YÖK denklik verirse, özel sektörde çalışabilme imkanı olacak. Kamuda devlet memuru olarak çalışma imkanı yok. Çünkü, 657 Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesi buna engel. Onu değiştirmiyoruz, değiştirmeye de niyetimiz de yok. Gelecek olan yabancı hekim, YÖK tarafından denklik verildiği takdirde, özel sektörde çalışabilecek. Bir de tıp fakültelerini Türkiye'de bitirmiş, yabancı kişiler var. Belki bu onlar için en fazla faydalı olacak. Bu hususta yaklaşık 2 bin pratisyen, 2 bin de uzman olduğunu biliyoruz. Bunlardan Türkiye'de çalışmak isteyen olursa, onlar bu haklardan yararlanabilecek. Bunların da çoğu Batı Trakya, KKTC, Afganistan ve Filistinli doktorlar. Yurt dışında okuyan yabancı olsun, Türk vatandaşı olsun, Tıp Fakültesi'ni yurt dışında bitiren herkes için YÖK denklik istemektedir. Normal prosedür devam edecektir, bunu da değiştirmiyoruz. Tıp fakülteleri BAĞ-KUR ve SSK'lı hastaları kabul ediyor. Bu, her üniversitenin ilgili kurumla yaptığı ikili anlaşmayla oluyor. Ama BAĞ-KUR'lular önce parayı yatırıyor, ondan sonra gidip BAĞ-KUR'dan geri alıyorlar. Bunu değiştirmeyi düşünüyoruz. Bunlar yönetmeliklerle çözülebilecek şeyler. Mevcut mevzuat bunları çözüyor, kanuna gerek yok" diye konuştu.

"Sosyal Güvenlik Kanunumuz 1 Ocak'ta yürürlüğe girmiş olsaydı, mesele zaten kendiliğinden ortadan kalkmış olacaktı" diyen AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, şunları söyledi:

"Zaten problem, 1 Temmuz itibariyle ortadan kalkacak. 1 Temmuz'a kadar bunu çözmek için gayret sarf edeceğiz. Vatandaşın önce parayı yatırıp, sonra BAĞ-KUR'dan geri almasını istemiyoruz, zorluk oluyor. Bir an önce sevk ihtiyacı olmadan gidebilsin istiyoruz. Çalışma Bakanlığı'nın, Sosyal Güvenlik Kurulu'nun, Sağlık Bakanlığı'nın ve üniversitelerin birlikte senkronize hareket etmesi gereken bir konu."

Vali Kadir Çalışıcı ise komisyon üyelerinin Eskişehir'e gelmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Ülkemizin iki büyük problemi var. Biri eğitim, diğeri sağlık. Eğitim ve sağlık sektöründeki meseleleri çözebilirsek, ülkemizin problemlerini çözeriz. O zaman ülkenin meseleleri adeta asfalt gibi dümdüz olur. Sağlık Komisyonu'nu burada görmek, bizim de eksiklerimizi görmek bakımından çok faydalı. Sizler burada çalışmaları incelerken, tabi mutlaka eksiklerimizi görmüş olacağız. Bu eksiklerimizi tamamlayarak yolumuza devam edeceğiz. Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Eskişehir'de olduğu için zaman zaman kamuoyundan, sivil toplum kuruluşlarından eleştiriler geliyor. Bunun cevapları veriliyor. Bu konuda çok yetkili, dirayetli bir sağlık müdürümüz var. Şu anda ciddi aksama olacak tarzda herhangi bir şey yok" ifadelerini kullandı.

Komisyon üyesi milletvekilleri, daha sonra Çalışıcı ile bir süre makamında görüşüp, bilgi aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber