Sayıları 50'yi bulan üst kurulların bir kısmı bürokrat arpalığı için kuruldu

Haber Giriş : 15 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de sayıları 50'ye yaklaşan üst kurullardan bir kısmının işlevinin dahi bilinmediği, bazılarının "bürokrat arpalığı" için kurulduğu ileri sürüldü. Üst kurulların tam sayısının ne oldğu ise "devlet sırrı!"

Türkiye'de sayıları 50'ye yaklaşan üst kurullardan bazılarının "bürokrat arpalığı" amacıyla kurulduğu ileri sürüldü. Üst kurulların sayısının tam olarak kaç olduğu "devlet sırrı" olduğu için bilinmiyor. Hükümet'in 15 aydır üzerinde çalıştığı Üst Kurullar Kanunu Tasarısı, geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Yeni tasarı, üzerinde mutabakat sağlandıktan sonra Bakanlar Kurulu'na, oradan da TBMM'ye gönderilecek. Kanun tasarısı 8 üst kurulu bağlayacak. Yeni tasarıya göre, üst kurulların üye sayısı 7 ile sınırlanıyor. Maaşlar, Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşını geçemeyecek.

Tam sayı bilinmiyor!
Hükümetin amacı üst kurulları tasfiye etmek değil, üst kurulların "devlet içinde devlet" niteliğinden çıkarılap, devletin ekonomik programıyla çelişmeyen kararlar verebilmesini sağlamak olduğu kaydediliyor. Edinilen bilgiye göre, sayıları kaç olduğu 'resmi olarak bilinmeyen'(!) üst kurullarda çalışanlara hayli yüksek maaşlar ödeniyor. En yüksek maaş alanlar arasında başı 12 milyar 800 milyon lira maaş, yılda 6 ikramiye ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı çekiyor.

İkinci sırada 4 milyar maaşla Telekomünikasyon Kurulu Başkanı yer alıyor. Daha sonra 3 milyar 800 milyon maaşla Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı, 3 milyar 100 milyonla RTÜK Başkanı, 2 milyar 800 milyonla Rekabet Kurulu Başkanı, 2 milyar 400 milyonla TRT Genel Müdürü, 2 milyar 200 milyonla Türk Standartları Enstitüsü Başkanı geliyor.

Bürokrasi israfı
Ekonomist-yazar Hikmet Kurnaz tarafından üst kurullarla ilgili yapılan araştırmada, Türkiye'de en büyük bürokrasi israfının üst kurullarda yaşandığı tespit edildi. Üst kurullardan birçoğunun işlevinin dahi bilinmediği kaydedilen araştırmada, üst kurulların bu kadar çok olduğu bir ülkede, piyasaları düzenlemek için başka kurullara ihtiyaç duyulduğu bildirildi. Araştırmada, Türkiye'de faaliyet gösteren üst kurulların sayısını gösterir doğru dürüst bir bilgi kaynağına 'devlet sırrı' olduğu için ulaşılamadığı öne sürülürken, ulaşılanların da Karayolları Güvenliği Yüksek Kurulu gibi, insanı şaşırttığı belirtildi.

ÜST KURUL ÜSTÜNE ÜST KURUL
Türkiye'de faaliyet gösteren 43 üst kurulun isimleri şöyle: T.C. Merkez Bankası, Yüksek Öğretim Kurulu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Telekominikasyon Üst Kurulu, Elektrik Üst Kurulu, Tütün Piyasası Üst Kurulu, Şeker Piyasası Üst Kurulu, Rekabet Kurulu, Sermaye Piyasası Kurulu, Enerji Payasası Üst Kurulu, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu, Doğalgaz ve Petrol Üst Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Doğal Afet Sigortalar Kurulu, Kamu İhale Kurulu, Borç İdaresi Kurulu, İnternet Üst Kurulu, Din İşleri Yüksek Kurulu, Anıtlar Yüksek Kurulu, Transit Petrol Boru Hatları Kurulu, Çoçuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Üst Kurulu, Başbakanlık İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu, Temiz Enerji Vakfı Üst Kurulu, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Üst Kurulu, Kültür Bakanlığı Denetleme Üst Kurulu, Türkiye Çölleşme ile Mücadele Üst Kurulu, Tıbbi Kötü Uygulama İzleme ve Uzlaştırma Üst Kurulu, Karayolları Güvenliği Yüksek Kurulu, Talih Oyunları Yüksek Kurulu, Dil Tarih Yüksek Kurulu, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu, Atatürk Yüksek Kurulu, Muzır Yayınlar Kurulu, Deprem Üst Kurulu, Devlet Denetleme Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu, Yüksek Seçim Kurulu, Yüksek Planlama Kurulu, Talim ve Terbiye Kurulu, Haberleşme Yüksek Kurulu, Basın İlan Kurumu ve Para Politikası Kurulu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber