Valiler kararnamesi Köşk'e takıldı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Şubat 2007 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Valiler kararnamesi ve Emniyet Genel Müdürü ataması, iki ay sonra Köşk'e veda etmeye hazırlanan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e takıldı. Sezer'in giderayak son restlerinden biri olarak değerlendirilen kararname sıkıntısı, istişareler trafiğiyle çözülmeye çalışılıyor. Dink suikastının ardından tartışmaların merkezine oturan Emniyet Genel Müdürlüğü'nde, genel müdür ataması da Köşk'le İçişleri arasında kaldı. Sezer'in Emniyet Genel Müdürlüğü koltuğuna getirilmek istenen İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal'a vize vermediği, ancak hükümetin bu konuda ısrar ettiği konuşuluyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Emniyet Genel Müdürü'nün atamasına ilişkin süreç 9 Şubat'ta, İçişleri Bakanlığı'nın liste üzerinde yaptığı çalışmalarla başladı. Halen İzmir Valisi olan Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu Oğuz Kağan Köksal'ın, Emniyet Genel Müdürlüğü koltuğuna oturacağı duyuldu. 13 Şubat'ta Erdoğan, TBMM'de ?Valiler kararnamesi hazırlanıyor, Köşk'e çıkarılacak? açıklaması yaptı.

ERDOĞAN: TASLAĞI SUNDUK

Erdoğan, üç gün sonra da Köşk'e çıkarak Sezer'le görüştü. Emniyet Genel Müdürü ile aralarında 10 valinin de bulunduğu kararnamenin, aynı gün Köşk'e gönderildiği ifade edilirken, Başbakan Erdoğan'ın, 21 Şubat'ta İstanbul'da Deniz Ticaret Odası'nın toplantısında, konuya ilişkin açıklaması, bunun hemen ardından gündeme geldi. Erdoğan, ?Şu anda Çankaya ile İçişleri Bakanı görüşüyor. İstişarelerimizden sonra listemizi taslak olarak gönderdik? dedi.

Süreç bundan sonra İçişleri Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği arasında yaşanan istişareler trafiğiyle devam etti.

Sezer'in, hükümetin Emniyet Genel Müdürlüğü'ne getirmek istediği İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal'a onay vermediği öğrenildi. Sezer, daha önce de adı Ankara Valiliği için gündeme gelen Köksal'a yine vize vermemişti. Cumhurbaşkanı Sezer'in, 10 ile atanması için düşünülen valilerin bir kısmına da Emniyet kökenli olmaları nedeniyle sıcak bakmadığı belirtiliyor. Köşk'ün, Adana Valisi Cahit Kıraç'ın Emniyet Genel Müdürlüğü koltuğuna oturmasını istediği de bir başka iddia. Atamalar konusunda, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput ile Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu arasında yoğun bir görüşme trafiği yaşandığı belirtildi.

İŞTE KULİSLERDEKİ İSİMLER

200 bini aşkın personeli bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü koltuğu için Oğuz Kağan Köksal'ın yanı sıra İstanbul Valisi Muammer Güler'in de adı geçiyor. Güler'in ise hükümetin teklifine sıcak bakmadığı, İstanbul Valiliği görevini sürdürmek istediği iddia ediliyor. Ayrıca Konya Valisi Atilla Osmançelebioğlu'nun adı da Emniyet Genel Müdürlüğü koltuğu için anılıyor. Köksal'ın, Emniyet Genel Müdürü olması durumunda ise İzmir Valiliği'ne Kahramanmaraş Valisi İlhan Atış, görevden alınan Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir'in yerine de Erzurum Valisi Celalettin Güvenç'in teklif edildiği iddia ediliyor.

AFETLERİN VALİSİ KÖKSAL

İzmİr Valisi Oğuz Kağan Köksal, valilik görevini 19 yıldır aralıksız yürütüyor. Köksal, ilk olarak 1990 yılında atandığı Malatya Valiliği sırasında sel afetiyle karşı karşıya geldi. Afette 15 civarında can kaybı oldu. 1992'de Denizli'ye atanan Köksal, burada ise hem sel hem de deprem afeti yaşadı. Adana Valiliği görevine başladıktan iki yıl sonra da 27 Haziran 1998'de, 6.3 şiddetindeki depremle yüz yüze geldi. Depremde 185 kişi hayatını kaybetti. Hatay seli yaşandığında Ankara'da bulunan Vali Köksal, Hatay'a gönderildi. Vali Köksal, 29 Temmuz 2005 tarihinde İzmir'de göreve başladı. Bundan 5 ay sonra da İzmir'in Seferihisar İlçesi'nde 5.4 şiddetinde başlayan bir deprem fırtınasına yakalandı. Köksal, Yanından hiç ayırmadığı piposuyla, ?Pipocu Vali? olarak biliniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber