Cep'te KDV indirimi yok

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 27 Şubat 2007 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıdada KDV oranını indirmek için çalıştıklarını söyleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, turizmcilerin talebine yeşil ışık yaktı. Buna karşın makro dengeleri de düşünmeleri gerektiğini söyleyen Unakıtan, cep telefonu gibi alanlarda ise indirimin zor olduğunu söyledi.

Merakla beklenen temel gıda maddelerindeki KDV indirimi üzerinde çalıştıklarını söyleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vatandaşın temel gıda maddelerini daha ucuza temin etmelerinin hakları olduğunu belirtti. Unakıtan ancak bir yandan da mali disiplini düşünmek zorunda olduklarını vurguladı. İlgili bakanların sık sık KDV indirimi demeçleri vermeleri konusunda ise, ?Onlar sektörlere göre bakıp söylüyorlar ama bu iş Bakanlar Kurulu'nun işi? dedi. Maliye Bakanı, şimdilik turizm ve bazı gıda maddelerindeki KDV indirim taleplerine yeşil ışık yakarken, buna karşılık cep telefonu gibi alanlardaki indirimlere ise pek sıcak yaklaşmadı.

Maliye Bakanı, kamuoyunun gündeminde olan KDV indirimi tartışmalarına dair Referans'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği'nde (AB) bazı KDV oranlarının daha düşük olduğunu ifade eden Unakıtan, "AB'de şu kadarsa ben mecbur muyum vatandaşımıza daha fazla vergi yüklemeye, fevkalade yanlış. Mesela, çocuk maması. Mamadan istifade edemeyen fakir fukara nişasta katıp yalancı mamayla çocuğunu besliyor, Avrupalı çocuğunu güzel beslerken ben yalancı mamayla besletmek zorunda mıyım? Aynı şeyi bizim de sağlamamız lazım. Bunlar üzerinde de çalışıyoruz. Ciddi bir çalışma yapıyoruz. Ama şu anda devam ediyor" diye konuştu.

MALİYE BAKANLIĞI'NDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Maliye Bakanlığı'nda KDV indirimi de dahil her türlü çalışmanın yapıldığını belirten Unakıtan, Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü'nün potansiyel vergi kabiliyeti üzerinde durduğunu, kendilerine gelen müracaatlar da olduğunu söyledi. İcracı bakanların da "sütte, yoğurtta yüzde 8'lik oran 1'e inse iyi olur" dediğini anlatan Unakıtan, "Onların bakışı biraz daha sektörel bazda oluyor, biz de mali yönden bir bakış açısıyla bütünleştirmek istiyoruz. Maliye olarak mali politikalarımız ekonomik büyümeleri önlemeyecek hatta onları destekleyecek mahiyette olsun" diye konuştu. Neticede kendilerinin hükümete "şu olursa maliyeti şu olur" diyeceğini dile getiren Unakıtan, kararın da hükümet tarafından verileceğini ifade etti.

Turizm sektörünün yüzde 18'lik vergiden şikayet ettiğini hatırlatan Unakıtan, Akdeniz havzası ülkelerine bakıldığında yüzde 18'lik vergi oranının olmadığını belirterek, "Rekabette ben kendi girişimcimi niye rekabetten düşüreyim?" diye konuştu. Unakıtan, turizmde rekabette geriye düşme sıkıntısı olduğunu kabul ederek, bunların hepsinin hesaplandığını anlattı. Bu arada bütçe dengelerinin de önemine dikkat çeken Unakıtan, "Biz iki de bir seçim ekonomisi yapmayacağız diye söylüyoruz. O bakımdan da mali disiplinden taviz vermek istemiyoruz. Faiz dışı fazla bizim için pusula niteliğinde, o bakımdan bizim çalışmalarımız biraz daha hassas" dedi. Cep telefonu üzerinden alınan vergiler için ise Unakıtan, şu anda bunun mümkün görünmediğinin altını çizdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber