Türkiyenin devleri Çinden otomobil ithal etmek için sıraya girdi...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Şubat 2007 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Herkes Çin otomobillerini konuşuyor. ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde satışa çıkan Çin otolarının Türkiye'nin de kapısını çalmasının üzerinden bir yıl geçti. 12 bin YTL'lik ilk Çin otomobilini Mermerler'in getireceği Chery olacağı sanılıyor. Sırada diğer Çin otomobil markaları bulunuyor.

YENİ İSİM FİBA HOLDİNG

Çinliler araç güvenlik testleri için EuroNcap onayı beklerken, büyük Türk holdingleri de Çinli otomobil firmalarının kapısında yatıyor. Ucuz Çin otomobillerinin Türkiye pazarında çok büyük ilgi göreceğini öngören dev holdingler, bir Çinli markanın temsilcisi olmak için yarışıyor.

Dev rekabette Sabancı, Doğan, Anadolu, Sanko, Bayraktar, Ulusoy, Mermerler gibi gruplar biliniyor. Bu çekişmeye yeni bir isim katıldı. Çinli Geely'nin temsilciliği için Anadolu Grubu ile Sanko rekabetine şimdi de Hüsnü Özyeğin'in Fiba Holding'i katıldı. Finansbank'ı Yunan bankası NBG'ye satarak, büyük bir nakit elde eden Özyeğin'in turizmden sonraki yeni hedefi otomotiv oldu.

Geçtiğimiz yıl Chery markası için Mermerler, Anadolu Grubu, Bayraktar Grubu ve Sanko arasındaki büyük çekişme unutulmadı. Bu grupların Chery Türkiye temsilciliği için girdikleri yarışı Mazda'nın da temsilcisi olan Mermerler kazanmıştı.

Chery'i alamayan devler şimdi diğer bir dev marka olan Geely için kapıştı. Bu kapışmaya Hüsnü Özyeğin ve Fiba Holding'de dahil oldu. Fiba ile birlikte Çinli otomobil markalarıyla adı anılmayan büyük grup kalmadı. Türk şirketlerinin temsilcileri son olarak 2006 yılı kasım ayında Çin'de yapılan otomobil fuarına katılarak, temaslarda bulunmuşlardı.

Türk şirketlere Çin fırsatları

Türkiye'de temsilci arayan Çinliler

Chanfeng Yangazi Auto Manufacturing Co.

Wanfeng Coach Manufacturing Co.

Shanxi Automobile Industry Group

Taian Special Vehicle Co.

Yituo Group

China Natinotal Heavy Co. Ltd

Duty Truck Group

Nanjing Chulan Ltd.

Zhejiang Gonow Auto Co.LTD.

Geely Automobile Holding

Şahsuvaroğlu imzayı bu yıl atıyor

Ford bayii Şahsuv aroğlu, Çin ve Hint otomotivcileriyle temsilcilik üzerine görüşmelerini ilk kez AKŞAM'a açıklamıştı. Şahsuvaroğlu'nun listesinde Dong Fung ve Foton var. Şahsuvaroğlu 2007 içinde bunlardan biriyle mutlaka sözleşme imzalayacaklarını belirtiyor. Ortaklık 2010 yılı sonrasında üretime yönelecek.

Çinli Lzum Ulusoy'la yolda

Çİn otosu getireceklerden biri de Ulusoy Grubu oldu. Ulusoy, 3 yıldır sürdürdüğü görüşmeleri imzayla sonuçlandırdı. Ulusoy Grubu, Lzum marka araçların ithalatına Çinli şirket CE Belgesi aldıktan sonra başlayacak.

Lzum kamyon, FengXing MPV, V3 golf arabaları, Newsunshine minivan ve city bus araçlar üretiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber