Elektrikte zam bilmecesi. AB ısrar ediyor, Bakanlık tüketiciye yansıtmak istemiyor

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 27 Şubat 2007 15:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik zammına ilişkin belirsizlik sürerken, AB yüzde 1'lik ÖTV önerdi. Enerji Bakanlığı, ÖTV artışını vatandaşa yansıtmak istemiyor.

Elektrikte uygulanacak vergiyle ilgili Maliye Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasındaki görüş ayrılığı farklı bir boyuta taşındı.

Avrupa Birliği'nin yüzde 1'lik ÖTV isteği Maliye Bakanlığı tarafından Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onay vermesi halinde elektrik fiyatlarına yansıtılacak. Yüzde 9.4 oranında zam ihtiyacı belirlenen elektrik fiyatlarına ÖTV de eklenince oran daha da büyüyecek. Elektriğe zam yapmamak için direnen Enerji Bakanlığı, ÖTV'yi de vatandaşa yansıtmama niyetinde.

Maliye Bakanlığı'nın önerdiği yüzde 2'lik TRT payının kaldırılması içinse, ortaya çıkacak 300 milyon YTL'lik açığın hangi kaynaktan karşılanacağının ortaya konması isteniyor.

MALİYE İNDİRİM ÖNERİSİNE SICAK BAKMIYOR

Enerji Bakanlığı'nın zam yapmamak için gündeme getirdiği elektrikten alınan vergilerin indirilmesi önerisi de Maliye Bakanlığı tarafından reddediliyor. Maliye de Enerji Bakanlığı gibi vergilerin kaldırılması sonucunda doğacak açığın yerine ne konulacağının belirlenmesini bekliyor. Hazine, Maliye ve DPT ise elektrik zammının bir an önce yapılması gerektiği görüşünde.

Son gözden geçirmede elektrik KİT'lerinin durumunun kötüleştiğine dikkat çeken IMF heyeti, zamların geciktirilmeden yapılmasını istemişti. Önümüzdeki hafta yapılacak müzakerelerde kilidi IMF'nin çözmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber