Yarbay'dan askerlere: Sıkmayanın kafasına sıkarım

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında 4. Kolordu Komutanlığı ve Mamak 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı birliklerde yaşananlara ilişkin iddianamede, Ankara Emniyet Mudurlugunü ele gecirmekle gorevlendirilen eski yarbay Ejder Yıldırım'ın askerlere "Herkes sıkacak, sıkmayanın kafasına ben sıkarım" diyerek emir verdiği yer aldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2017 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yarbay'dan askerlere: Sıkmayanın kafasına sıkarım

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında 4. Kolordu Komutanlığı ve Mamak 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı birliklerde yaşananlara ilişkin iddianamede, Ankara Emniyet Mudurlugunü ele gecirmekle gorevlendirilen eski yarbay Ejder Yıldırım'ın, askerlere "Herkes sıkacak, sıkmayanın kafasına ben sıkarım" diyerek emir verdiği belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında 4. Kolordu Komutanlığı ve 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığındaki olaylara ilişkin 268 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, Emniyet Mudurlugune gerceklestirilen saldırının planlanması ve icrasındaki önemli rol üstlenen, Akkopru ve Ankara Emniyet Mudurlugu bolgelerini kontrol altına alıp ele gecirmekle gorevlendirilen eski yarbay Ejder Yıldırım ile diğer şüphelilerin ifadeleri arasındaki çelişkiler dikkati çekti.

İddianameye göre, ifadesinde Tuggeneral Ali Kalyoncu'nun kendisini arayarak, Genelkurmaya bir ay kadar once tayini cıkmasına ragmen yeniden 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgına eski birligine tabur komutanı olarak gorevlendirildigini ve taburunu hazırlamasını istedigini belirten Yıldırım, saat 23.00 civarında darbe oldugunu anladıgını iddia etti. Yıldırım, Kalyoncu tarafından kendisine Emniyet Müdürlüğünü kontrol altına alması emri verildiğini, aksi halde Sıkıyonetim Mahkemesinde yargılanacağının söylendiğini aktardı.

Hicbir zaman polise veya sivile ates etmeleri yonunde askerlere talimat vermedigini, kendisinin de piyade tufegi ile sadece havaya ates ettigini ileri süren Yıldırım, hicbir askerine "Neden gelmiyorsun, neden ates etmiyorsun?" demedigini ileri sürdü.

İstemeyerek de olsa verilen emre uyduğunu ileri süren Yıldırım, cezaevinde alınan ifadesinde ise ates emrini tabur komutanı olarak kendisinin verdigini, emri verirken de canlıya zarar verilmeyecek sekilde, oz savunma emri verdigini savundu. Yıldırım, aleyhinde beyanda bulunan diger sahısların bu beyanlarını kabul etmedigini de kaydetti.

- Uçaksavarlarla ateş açıldı

Suphelilerden uzman çavuş Mehmet Nahırcıoglu ifadesinde Yıldırım'ın emriyle taburda alarm verildigini ve muhimmat dagıtıldığını belirtti. Nahırcıoglu, Yıldırım'ın emriyle emniyetin önündeki TOMA'lara uçaksavarlarla ateş edildiğini ifade etti.

Bir diğer şüpheli eski uzman çavuş Savas Kurnaz da Ankara Emniyet Mudurlugu binasının onune gittiklerinde Yıldırım'ın herkese ates emri verdigini anlattı.

Suphelilerden uzman çavuş Caner Kaynar, bulundukları zırhlı araca gelen Yıldırım'ın TOMA'lara uçaksavarlarla ateş edilmesini emrettiğini kaydetti. Kaynar, aractan indikten sonra emniyet binasına Yıldırım'ın ateş ettiğini gördüğünü ve kendilerine de ateş edilmesi emrini verdiğini aktardı.

Devrim Soylu da Emniyet Mudurlugu yerleskesine dogru hareket ettiklerini, vatandasın ve polisin "yapmayın" uyarılarına ragmen Ejder Yıldırım'ın ates emri verdigini dile getirdi. Suphelilerden Bahattin Aktas ise Ejder Yıldırım'ın bir polis memurunun dizine ates ettigini gordugunu belirtti.

- "Elinde Turk bayragı olan bir kadına ates etti"

Suphelilerden er Ferhat Sak ise bulunduğu zırhlı araca gelen Yıldırım'ın telefonda "Komutanım ates emri veriyorum" dedikten sonra "Herkes sıkacak, sıkmayanın kafasına ben sıkarım." dedigini ifade etti.

Yıldırım'ın Emniyet Müdürlüğünün nizamiyesindeki polise "Buranın kontrolu bizde, bırakın silahlarınızı" dedigini aktaran Sak, polislerin itirazı üzerine zırhlı araca dönen Yıldırım'ın bir polis memuruna ve elinde Turk bayragı olan bir kadına ates ettigini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber