İstanbul'da 800 bin öğrenciye atlas

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2007 18:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ilköğretim 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda okuyan öğrenciler için hazırlatılan 800 bin Türkiye Coğrafya Atlası'nın okullarda dağıtımına başlandı.

Beylikdüzü'ndeki Koç İlköğretim Okulunda düzenlenen dağıtım töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Türkiye Coğrafya Atlası'nın gerçekleri ortaya koyan bir atlas olduğunu ifade ederek, çocuklara hem çevreyi ve doğayı tanıtacağını, hem de çevre için kaygılanmalarını sağlayacağını söyledi.

Bu konuda hazırlanan CD'lerin tüm okullara dağıtılacağını dile getiren Topbaş, bunların öğrencilere ders olarak gösterilmesi gerektiğini kaydetti. İnsanoğlunun, yaşadığı yerküreyi ciddi anlamda tahrip ettiğini vurgulayan Topbaş, son zamanlarda sıkça bahsedilen küresel ısınma sonucunda buzullarda yüzde 14 parçanın eriyip yok olduğunu bildirdi.

Topbaş, ''Küresel ısınma sonucu İstanbul kışı görmedi. Baharı da mı görmeyecek? Hızlı bir şekilde farklılığa doğru gidiyor. Kaynaklar bitiyor. Bana 'Suyumuz var mı?' diye soranlara şunu söylüyorum: Mikroorganizmalar denilen en küçük canlıdan insana kadar her türlü canlının suya ihtiyacı var. Yalnız insanların su ihtiyacını karşılamamız, bizim yaşamamız için yetmez. Bizim çevredeki tüm varlıklarla beraber yaşamamız lazım'' dedi. Dünya gezegeninin sinyaller vermeye başladığını, ekolojik kıyametten söz edildiğini anlatan Topbaş, herkesin bu gezegeni en iyi şekilde kullanmak zorunda olduğunu belirtti.

Topbaş, Türkiye'de arazi kullanım kararları olmadığına işaret ederek, hangi alanların tarım, hangi alanların yerleşim, hangi alanların sanayi alanı olarak kullanılması gerektiğine dair bir ayrım olmadığını söyledi. İstanbul'da günlük su tüketimin 2 milyon metre küp olduğunu hatırlatan Topbaş, su kullanımı ve diğer kaynakların kullanımına dikkat edilmemesi durumunda hem çevreye, hem de ekonomiye zararın kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Topbaş, ''800 bin öğrenciye dağıtılacak olan ve deprem haritasından vahşi yaşama kadar her konuda kapsamlı bilgi sunan Türkiye Coğrafya Atlası, ülkeyi daha çok sevme ve tanıma fırsatı verecektir'' dedi.

Topbaş, konuşmasının ardından İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer ile birlikte 20 öğrenciye temsili olarak Türkiye Coğrafya Atlası dağıttı. Topbaş, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından okulda yaptırılan spor salonuna geçti. Topbaş ve Özer, bu sırada antrenman yapan Koç Spor Kulübü kız voleybol takımı oyuncuları ile bir süre voleybol oynadı. Kadir Topbaş, törenden önce de ders yapılan bazı sınıfları gezerek, öğrencilerle sohbet etti ve onlara bisküvi dağıttı.

-SORULAR-

Törenden sonra basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını cevaplandıran Topbaş, bir gazetecinin, ''Belediyelerin daha çok kendilerine yakın çevrelere yardımlarda bulunduğu ve eğitim, gıda ve yakacak gibi yardımların daha çok seçmene yönelik bir yatırım olduğu yolunda eleştiriler var. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine, bu eleştirilerin çok haksız eleştiriler olduğunu savundu. Topbaş, bu eleştirileri, bugüne kadar iş yapmayan veya gönlünde iş yapma arzusu bulunmayanların eleştirileri olarak değerlendirdiğini söyledi.

Bu konuda yapılan yardım ve desteklerin belediye bütçesinde çok büyük rakamlar olmadığını ifade eden Kadir Topbaş, özellikle okullarda yaptırdıkları spor salonlarını verilmesi gereken bir destek olarak gördüğünü, bu salonların çocukları fiziksel ve ruhsal gelişimlerine çok önemli katkılar sağlamaya başladığını bildirdi.

Sosyal yardımları tenkit edenlerin çok gerilerde kalmış, belediyenin sadece fen ve imardan öte başka bir iş yapmaması gerektiğine inanan kişiler olduğunu savunan Topbaş, yerel yönetimlerin görevleri arasında halkın her alandaki ihtiyaçlarını karşılamak, onları mutlu etmek ve başarıya ulaşmalarını sağlamak olduğunu kaydetti.

Topbaş, üniversite öğrencilerine bursların, internet aracılığıyla yapılan müracaatlar sonucu verildiğini ifade ederek, burs verilen öğrencilerden hiçbirini tanımadığını, hiçbirinin ailesinin yapısını veya siyasi görüşünü de bilmediğini söyledi. Topbaş, ''Bugüne kadar halkı ihmal edenlerin gönüllerinde bir yara var. Biz bu hizmetleri yaptıkça bunlar yüksünüyor olabilirler. Bugüne kadar niye kimse düşünmedi? Bu adımlar atılmadı? Biz kurumsal taassup gözetmeksizin bu adımları atıyoruz'' diye konuştu.

-ZEYTİNBURNU'NDA ÇÖKEN BİNA-

Bir gazetecinin, ''Zeytinburnu'nda bir bina çöktü. Tedbir amaçlı bir başka bina boşaltıldı. Orada yaşayan aileler için özel bir yardım var mı?'' sorusu üzerine de Topbaş, onlarla ilgili TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ile görüştüğünü anlattı.

Halkalı'da yapılmakta olan ve gecekonduların taşındığı 2 bin 640 konuttan 24'ünün bu amaçla belediyeye verildiğini kaydeden Topbaş, dairelerin 5-6 bin YTL'lik peşinatlarını sosyal yardım fonundan vereceklerini, taksitleri de ailelerin kira öder gibi ödeyeceklerini bildirdi. Kadir Topbaş, bu ailelerin öğrencilerine servis sağlayarak, bu eğitim yılının sonuna kadar okullarına taşıyacaklarını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber