Hakim sınavına vizeye YARSAV'dan tepki

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 27 Şubat 2007 15:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakim sınavına vize

Anayasa Mahkemesi, YARSAV'ın açtığı dava üzerine Danıştay'ca yapılan ve Adalet Bakanlığı'na hakim ve Jtğâ savcı sınavı düzenleme yetkisi tanıyan yasanın iptali istemini reddetti. YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, karara sert tepki gösterdi. Eminoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin yargıçlığın ve yargıç adaylığına ¦ i alımın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yetkisinde olduğu şeklindeki kararından döndüğünü savundu.

ANAYASA Mahkemesi, Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) açtığı dava üzerine Danıştay'ca yapılan ve Adalet Bakanlığı'na hakim ve savcı sınavı düzenleme yetkisi m B^. tanıyan yasanın iptali istemini reddetti.

YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, bu karara sert tepki gösterdi. Eminağaoğlu, Anayasa H Mahkemesi'nin bu kararla yargıçlığın ve yargıç adaylığına alımın Hakimler ve Savcılar Yüksek
Kurulu'nun yetkisinde olduğu şeklindeki eski kararından döndüğünü savundu. Eminağaoğlu, Hürriyet'e şu değerlendirmeleri yaptı:

HİÇBİR MESLEK GRUBUNDA YOK

Hiçbir meslek grubunda adaylığa ve mesleğe kabul, farklı organlar tarafından yapılmazken, yargıçlık ve yargıç adaylığında Anayasa'da yeralmayan bir ayrımla farklı organlar görevlendirilmiştir.

Mahkeme kararindan döndü

Bu duruma geçmişte Anayasa Mahkemesi müdahale ederek, yargıçlığın ve yargıç adaylığına alımın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yetkisinde olduğunu belirtmişti. Anayasa Mahkemesi bu kararından dönmüştür.

12 EYLÜL ANLAYIŞI

Anayasa'nın 12 Eylül döneminde yapıldığı gözönünde tutulursa; 12 Eylül dönemindeki ¦ koşullar, o dönemin anlayışı, anayasaya egemen olan ^H ¦ yargı bağımsızlığı konusundaki 12 Eylül hukuk,
mantık ve bakışı çağdaş hukuk ilkelerinin önüne geçmiş Anayasa Mahkemesi de eski kararından dönmüştür. Ancak, gerekçe yazılmadığı için M ayrıntılarını ve dayanaklarını değerlendirmemiz mümkün değil.

DANIŞTAY'DAKİ DAVAYI KAPSAMIYOR

Yargı süreci Danıştay'da devam etmektedir. Yönetmelikteki yetkilerin hukuksal çerçevede kullanması gerekmektedir. Açtığımız davada yönetmelikteki yetkilerin hukuka uygun olmadığı ileri sürülmektedir. Anayasa Mahkemesi kararı yönetmeliği kapsamamaktadır.

Oya ARMUTÇU / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber