Vergi iadesini bitiren madde Meclis'ten geçti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Mart 2007 07:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulu, vergi iadesi sistemini kaldırarak, yerine asgari geçim indirimini getirmek amacıyla hazırlanan tasarının 19 maddesini dün gece mesaisiyle kabul etti. Görüşmelerine bugün devam edilecek tasarının kabul edilen maddeleri özetle şöyle: Asgari geçim indirimi, mükellefin kendisi için asgari ücretin yıllık brüt tutarının yarısı olacak. Eşi çalışmayan işçi ve memurlara, ayrıca brüt asgari ücretin yüzde 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı, ilk iki çocuk için yüzde 7,5, diğer çocuklar için yüzde 5 oranında indirim sağlanacak. Asgari geçim indirimi, 1 Ocak 2008'den itibaren elde edilen gelirler için geçerli olacak. Bakanlar Kurulu'nca zararlı vergi rekabetiyle mücadele amacıyla ilan edilecek "vergi cenneti" ülkeler ile iş yapan kişilerden yüzde 30 oranında vergi kesintisi yapılacak. Evde işçi çalıştırmadan üretilen küçük el işleri, dikiş nakış, mantı, börek gibi ürünleri üretenler, gelir vergisinden muaf olacak.

ÖDÜNÇ PARA ALINMASI, MAL ALIM SATIMI SAYILACAK: İmalat, inşaat, kiralama, ödünç para alınması, verilmesi, ücret, ikramiye ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler, mal-hizmet alım-satımı olarak değerlendirilecek. Türkiye'deki gerçek kişilerin doğrudan veya dolaylı, ayrı veya birlikte; sermayesinin, kar payının veya oy hakkının en az yüzde 50'sine sahip olarak kontrol ettikleri yurtdışı iştiraklerinin kazançları, kar payı sayılacak. Türkiye'de vergilendirilen kazancın, sonradan dağıtılması durumunda, kar paylarının vergilendirilen bölümü, bu tutardan indirilecek.

BİNEK SAYILAN 9 KOLTUKLU ARAÇTAN MİNİBÜS VERGİSİ: Silindir hacmi 3200 cc'yi geçmeyen, sürücü dahil dokuz koltuğu olan araçların ÖTV oranı yüzde 10 olarak belirlendi. ÖTV mevzuatına göre, bir aracın minibüs tarifesine tabi olabilmesi için, 10 koltuklu olması gerekiyor.

DÖVİZ BÜFESİ HARCI İNİYOR: Döviz büfelerinden her yıl alınan 22 bin 440 YTL'lik harç da 11 bin 220 YTL'ye indirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber