Göztepe camisini kadınlar durdurdu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Mart 2007 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Göztepe Parkı'na cami yapılması kararının iptal edilmesinde kadınların ağırlığı var. Davayı bir kadın açtı, mahkeme başkanı ve bilirkişi heyeti de kadındı.

Göztepe Parkı'na cami kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Kamuoyunda büyük tepki çeken cami kararının iptal sürecinde başrolü ise kadınlar oynadı. Kadıköy'de, avukatı Fikriye Yılmaz aracılığıyla 5. İdare Mahkemesi'ne başvuran eczacı Gönül Ergin'in açtığı davada Göztepe Parkı'na cami kararının yürütmesi durduruldu ve karar iptal edildi. 5. İdare Mahkemesi 15 Ekim'de yürütmenin durdurulmasını, 29 Aralık'ta da cami kararının iptalini kararlaştırdı. Dava sürecinde İdare Mahkemesi tarafından konuyla ilgili rapor hazırlaması için oluşturulan bilirkişi heyetinde üç kadın Prof. Dr. Lale Berköz, Yrd. Doç. Dr. Funda Yirmibeşoğlu ve Yrd. Doç. Şence Türk görevlendirildi. Raporda Göztepe Parkı'na yürüme mesafesinde 3 cami olduğuna dikkat çekildi ve değişikliğin kamu yararınave şehircilik ilkelerine uygun olmadığı vurgulandı. Deprem tehlikesi nedeniyle söz konusu yeşil alanda yapılaşmanın "tehlikeli olacağı" da belirtildi.

HÂKİM DE KADIN

Mahkeme heyetinin kadın başkanı hâkim Serpil Ülgen de parkın dini tesis alanı olarak kullanılmasında kamu yararı görmediğini belirtti ve dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Mahkemenin geçen hafta açıklanan gerekçeli kararında, "100 metre mesafede Galippaşa Camisi, 700 metre mesafede Selamiçeşme Camisi, bin 400 metre mesafede Göztepe camisi bulunmaktadır" denildi. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise "Sonuçtan Kadıköylüler ve İstanbullular kazançlı çıktı. Karar İstanbul'daki yeşil alanlara yönelik her türlü talana karşı da emsal teşkil edecek" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber