Sendikalar davalık oldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Mart 2007 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı bazı sendikaların şube temsilcilerinin, KESK ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Hayır hakkındaki iddiaları yargıya taşındı.

Alınan bilgiye göre, KESK ve Hayır, ''gerçeğe aykırı'' ve ''saldırı'' niteliğindeki açıklamalar nedeniyle Bartın, Sakarya, Kırıkkale ve Adana'da Türkiye Kamu-Sen bağlı bazı sendikaların şube temsilcileri hakkında manevi tazminat davası açtı. Aralarında Ordu'nun da bulunduğu bazı illerde de benzer davalar açılması için hazırlıklara başlandı.

Açılan davaların dilekçelerinde, KESK ve Hayır hakkında davalı tarafların, bazı basın organlarına, ''gerçeğe aykırı'', ''kişilik haklarına saldırı'' niteliğinde açıklamalar yaptıkları savunuldu.

KESK ve Hasan Hayır hakkında açıklamada bulunulmasının nedeninin, Hayır'ın, KESK adayı olarak SGK Yönetim Kurulu Üyeliğine seçilmesinin Türkiye Kamu-Sen ve bağlı sendikalar tarafından ''sindirilememesi olduğu'' ileri sürülen dava dilekçelerinde, ''Bu nedenle müvekkile yönelik bir karalama kampanyası başlatılarak, gerçeğe aykırı haberler verilerek, müvekkil suç dosyası kabarık bir suçlu olarak gösterilmekte, bölücülükle suçlanmaktadır'' denildi.

Dava dilekçelerinde, Hasan Hayır'ın iddia edildiği gibi ''suçlu'' ya da ''sabık'' olmadığına işaret edilerek, aksi halde kamu görevlisi olarak devlet hizmetinde çalışamayacağı, devletin en temel kurumlarından SGK Yönetim Kuruluna seçilmesinin söz konusu olmayacağı vurgulandı.

Söz konusu açıklamalarda KESK hakkında sarf edilen sözlerin, ''ağır saldırı oluşturan'', ''hukuka ve gerçeğe aykırı'' iddialar olduğu ifade edilen dava dilekçelerinde, ''KESK'in, devletin bir kurumunda, yasal düzenlemelere uygun olarak ve kamu görevlilerinin çıkarlarını en iyi şekilde savunmak için demokratik bir seçimle görev almak biçimindeki eylemi nedeniyle, dürüst olmayan oyunlar oynamakla suçlanması da hukuka aykırı saldırı oluşturmaktadır'' ifadelerine yer verildi.

-''SENDİKAL MÜCADELE YAPMAK YERİNE...''-

Dava dilekçelerinde, Hayır'ın, aynı zamanda KESK'in Yönetim Kurulu Üyesi olduğuna dikkat çekilerek, Hayır hakkındaki ''gerçeğe aykırı'' açıklamalarla KESK'in itibarının zedelenmesinin ve zayıflatılmasının amaçlandığı savunuldu. Dava dilekçelerinde, şunlar kaydedildi:

''Türkiye Kamu-Sen temsilcileri, sendikal mücadele yapmak yerine politik ayrımcılığa dayanan bu tür saldırı tarzını sıkça kullanmakta olup, dava konusu açıklama benzeri açıklamaları nedeniyle daha önce da ceza ve hukuk mahkemeleri tarafından yaptırıma tabi tutulmuşlardır.''

Dilekçelerde, 4 ayrı davada, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı bazı sendikaların şube temsilcilerinin, KESK ve Hasan Hayır'a 5'er bin YTL'den toplam 40 bin YTL manevi tazminat ödemeleri talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber