Başbakan YÖK Yasasının ÖSS sınavına yetişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi

Haber Giriş : 17 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zamanla yarışacak olan hükümet, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto kararı vermesi halinde yasayı hiçbir değişiklik yapmadan yeniden Köşk'e gönderme planları yapıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti yöneticileriyle yaptığı durum değerlendirmesinde, yasanın bu yılki ÖSS sınavına yetişmesi için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.

Hükümet, YÖK Kanunu'nu bu yıl yapılacak ÖSS sınavları öncesinde tamamlamaya kararlı. Hükümete göre, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kanunu 15 gün bekletip veto etse bile kanunun bu sınava yetişmesi mümkün. AK Parti yönetimi de kanunun veto edilmesi halinde noktasına bile dokunulmadan yeniden Çankaya Köşkü'ne iade edileceğini belirtiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın parti yönetimine, ''Artık geri adım atılması sözkonusu değil. YÖK Kanunu'nun bu yıl yapılacak ÖSS sınavları öncesinde değiştirilmesi için elimizden geleni yapacağız'' dediği ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Sezer YÖK Kanunu taslağını 15 gün bekletip, veto etse bile yasal süreç 20 Haziran'da yapılacak ÖSS sınavlarına yetişiyor. Buna göre Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 13 Mayıs'ta TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek kendisine gönderilen YÖK Kanunu ile ilgili kararını en geç 27 Mayıs'a kadar vermek zorunda. Sezer'in kendisine tanınan 15 günlük süreyi kullanarak 27 Mayıs'ta kanunu veto etmesi halinde ise, kanun TBMM tarafından yeniden görüşülerek Köşk'e gönderilebiliyor. YÖK Kanunu'nun 27 Mayıs'ta veto edilmesi halinde, TBMM Milli Eğitim Komisyonu ve TBMM Genel Kurulu en geç 2 Haziran'a kadar söz konusu kanunu tekrar görüşerek, üzerinde değişiklik yapmadan Köşk'e gönderebilecek.

Cumhurbaşkanı Sezer üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan önüne gönderilen YÖK Kanunu'nu 'ikinci kez veto hakkı olmadığı için' bu kez imzalamak zorunda kalacak. Sezer'in 15 günlük inceleme süresini kullanmayı tercih etse bile en geç 17 Haziran'a kadar kanunu onaylaması gerekiyor. Böylece bu yıl ÖSS sınavına girecek öğrenciler için değişiklik tamamlanmış olacak. Cumhurbaşkanı Sezer'in onayladığı kanunu Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi'ne götürme yetkisi de bulunuyor. Anayasa Mahkemesinin önünde kalan kısa süre içinde sözkonusu değişikliği görüşerek yürütmeyi durdurma kararı almasının zor olduğuna dikkat çekiliyor.

Bu arada, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Anayasa değişiklik paketinde YÖK'te Genelkurmay temsilcisinin bulunmasına son verilmesine karşın YÖK Yasası'nda bu üyeliğin korunduğu yönündeki tartışmalara son noktayı koydu. ''Anayasa değişikliği onaylanıp yürürlüğe girmeden YÖK Yasası'ndaki bu maddeyi çıkaramazdık'' diyen Kuzu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yasayı iade etmesi halinde düzeltiriz. Cumhurbaşkanı, biz maddeyi Anayasa'ya uygun hale getirdikten sonra neden ikinci kez göndersin'' diye konuştu.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber