Doğalgazlı şehir sayısı 40 oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mart 2007 16:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, Türkiye'de doğal gaz kullanan şehir sayısının 40'a ulaştığını bildirdi.

Doğal Gaz Şirketleri 2. Enerji Piyasası ve Doğal Gaz Dağıtım Sektörü Stratejik Değerlendirme Toplantısı, Antalya'nın Kemer ilçesinde yapıldı.

EPDK Başkanı Yusuf Günay toplantıda yaptığı konuşmada, bu alanda ihalelere başladıkları 19 Haziran 2003 tarihinden bugüne kadar 61 şehrin bir başka ifade ile 55 doğal gaz dağıtım bölgesinin ihalesine çıktıklarını söyledi. 54 şehri içine alan 48 doğal gaz dağıtım bölgesinin lisansı ihalesini tamamladıklarını, bu şirketlerden 42 dağıtım şirketine doğal gaz dağıtım lisansı verdiklerini belirten Günay, şunları kaydetti: ''EPDK'dan önce doğal gazın bu ülkede kullanılmaya başlanmasından bugüne geçen 15 yılda, İstanbul, Ankara, İzmit, Bursa ve Eskişehir'de doğal gaz kullanılıyordu. Bu rakam, ihalelere başlamamızdan bugüne dört yıl dolmadan sekize katlandı. 15 yılda doğal gaz kullanan beş ilimize, son dört yılda 35 ilimizi ilave ettik.

Ülkemizde doğal gaz kullanan şehir sayısı 40'a ulaştı. Türkiye aslında gerçek anlamda doğal gazla son dört yılda tanıştı, tanışıyor. Hızlı gittik ama yorulmadık. Sizler büyük işlere imza attınız. Lisans verdiğimiz 42 doğal gaz dağıtım şirketine 41 kere maşallah diyorum.'' İhalesine çıkılmayan, çoğunluğu Güneydoğu Anadolu bölgesinde, ülkenin en uçlarında yer alan birkaç il kaldığını anlatan Günay, oraların da coğrafi koşullarının çok zor olduğunu kaydetti.

Doğal gaz ile ilgili şehir içi şebeke, abone bağlantı yatırımlarının hızla sürdüğünü, 32 dağıtım şirketinin dağıtım bölgelerinde yatırıma başladığını dile getiren Günay, şöyle devam etti: ''7 bin 100 kilometre polietilen boru hattı, 920 kilometre çelik boru hattı inşa edildi. Toplam yatırım tutarı yaklaşık 450 milyon dolara ulaştı. 24 bin kişiye istihdam sağlandı.

530 binin üzerinde konut eş değeri abone sayısına ulaşılmıştır. Bu, son dört yılda iki milyonun üzerinde yurttaşımızın doğal gazla tanışması demektir. Şebekenin ulaştığı potansiyel konut eşdeğeri abone sayısı yaklaşık 3 milyondur. Geçen yıla göre doğal gaz dağıtım şirketleri ailesinin fertleri arttı. Bu aile her geçen gün genişleyerek ülkemize hizmet verecek. Mutlulukla söylüyorum: ülkemiz artık güçlü bir doğal gaz dağıtım sektörüne kavuştu. Bu başarı özel sektöründür. Bu başarıya imza atanların önüne açma imkanını sağlamak ise kurum olarak bizim başarımızdır.''

-GAZBİR BAŞKANI MEHMET KAZANCI-

Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Başkanı Mehmet Kazancı da, dört yılda 48 doğal gaz ihalesi yapıldığını, 42 şirkete lisans verildiğini, 40 ilin de doğal gaza kavuştuğunu anımsattı. Kazancı, şöyle konuştu: ''Bizler dağıtım sektörünün temsilcileri olarak bu ihaleler başlamadan önce ihalelerin yapılacağını takip ediyor ama nasıl olacağını bilmiyorduk. Yabancıların önerdiği yöntemlerin Türkiye'de uygulanmaması sonucunda biz yerli sermaye olarak katılma imkanı bulduk ve ihaleleri kazandık.

Rekabetçi ortam yaratılmasında ihale şartnamesi çok etkili oldu. Son 17 yılda yapılan çalışmanın çok çok fazlası dört yıl içinde yerli sanayiye güvenilerek yapılmış oldu. Sorunlarımız bitmiyor.'' Kazancı, EPDK'nın aldığı olduğu kararlarla her köşeye doğal gazın götürülmüş olacağını ancak dert ve sıkıntılarının da büyük olduğunu sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber