Ombudsmanlık olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu Yasa Tasarısı Meclis gündeminde

Haber Giriş : 18 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ombudsman seçileceklerde 40 yaşına doldurmuş olmak, üniversiteli olmak, bir siyasi partiye üye olmamak gibi şartlar aranacak.

Hükümet, kamuoyunda 'ombudsmanlık' olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu yasa tasarısını gündeme aldı. Tasarıda, idarenin her türlü eylem ve işlemlerini insan haklarına saygı, hukuka ve hakkaniyete uygunluğu yönlerinden incelemek ve araştırmakla ilgili düzenlemeler getiriliyor.

Kimin ombudsman olacağının takdiri ise Meclis'e ait olacak. Kurumun bütçesi de TBMM'nin bütçesi içinde yer alacak. Kamu Denetçiliği Kurumu'nun merkezi Ankara'da olacak ve gerekli görüldüğü yerlerde bürolar açılacak. Kamu başdenetçisi TBMM'ye yıllık rapor verecek, öneri ve tavsiyelerde bulunacak. Kurum, bir kamu başdenetçisi ve en çok 10 kamu denetçisi ile kamu denetçiliği uzmanları, uzman yardımcıları ve diğer personelden oluşacak. Kamu başdenetçisi seçileceklerde Devlet Memurları Yasası'nda sayılan genel ilkeler dışında, seçimin yapıldığı tarihte 40 yaşını doldurmuş olmak, en az 4 yıllık yükseköğretim kurumundan mezun olmak, mesleği ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları ya da özel sektörde 15 yıl çalışmış olmak ve bir siyasi partiye üye olmamak şartları aranacak.

Meclis'te and içecekler
Kamu başdenetçisi ve kamu denetçileri TBMM'de and içerek göreve başlayacaklar. Kamu başdenetçisi ve kamu denetçilerinin görev süresi 5 yıl olacak, görev süresi dolanlar tekrar seçilebilecek. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye'de ikamet eden yabancı gerçek kişiler, idarenin kendileri ile ilgili her türlü eylem ve işlemleri aleyhine Kamu Denetçiliği Kurumu'na yazılı veya sözlü olarak başvurabilecek. Kuruma, illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla başvuru yapılabilecek. Başvurular için herhangi bir ücret alınmayacak. Kamu Denetçiliği Kurumu'na idari işlemlerde tebliğ tarihinden, idari eylemlerde öğrenme tarihinden itibaren 6 ay içinde başvurulabilecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber