Reina katiamcısına: 40 kez ağırlaştırılmış müebbet

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Ortaköy'deki eğlence merkezine yılbaşı gecesi düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin, aralarında saldırıyı gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov'un da bulunduğu 51'i tutuklu, 57 şüpheli hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2017 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Reina katiamcısına: 40 kez ağırlaştırılmış müebbet

Ortaköy'deki eğlence merkezi Reina'da yılbaşı gecesi düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin, aralarında saldırıyı gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov'un da bulunduğu 51'i tutuklu 57 şüpheli hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan 90 sayfalık iddianamede, olayda hayatını kaybeden biri polis 39 kişi "maktul", 60'ı yabancı uyruklu 122 kişi "mağdur" ve "müşteki" olarak yer alıyor.

İddianamede, aralarında saldırıyı gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov'un da bulunduğu çoğunluğu yabancı uyruklu 51'i tutuklu 57 şüpheli bulunuyor.

Terör örgütü DEAŞ'ın Türkiye'de gerçekleştirdiği diğer 22 olaya da değinilen iddianamede, terör örgütüyle ilgili detaylı bilgiler verildi.

DEAŞ'la ilgili mahkeme ve Yargıtay kararlarının da bulunduğu iddianamede, örgütün kullandığı internet siteleri ve medya organları ile yaptığı yayınlara yer verildi.

İSTENEN CEZALAR

İddianamede, saldırıyı gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov hakkında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçu ve olayda ölen 39 kişi için ayrı ayrı olmak üzere 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Masharipov hakkında ayrıca, "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, olayda yaralanan 79 kişi için "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan bin 540 yıldan 2 bin 370 yıla kadar ve "ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçundan da 7,5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

İddianamede, terör saldırısının planlayıcılarından İlyas Mamaşaripov, Abdurrauf Sert, Ali Jameel Mohammed ile saldırıyı gerçekleştiren Masharipov'un eşi Zarina Nurullayeva için de "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçu ve olayda ölen 39 kişi için ayrı ayrı olmak üzere 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar, olayda yaralanan 79 kişi için "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan yine bin 540 yıldan 2 bin 370 yıla kadar hapis istendi.

İDDİANAME MAHKEMEYE GÖNDERİLDİ

İddianamede, makatına telefon gizlediği öne sürülen ve terör örgütü içine "kadı" olarak görev yaptığı belirtilen Yasser Mohammed Salem Radown için de "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ile "terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Diğer 52 şüpheli hakkında da "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ile silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İsmail Uçar tarafından onaylanan iddianame, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Ortaköy'deki eğlence merkezi Reina'da yılbaşı gecesi düzenlenen ve 39 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin, aralarında saldırıyı gerçekleştiren Abdulkadir Masharipov'un da bulunduğu 51'i tutuklu 57 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, Masharipov'un saldırı öncesi ve saldırı sırasındaki tüm irtibatları ve hareketleri tek tek sıralanıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan ve mahkemeye gönderilen 90 sayfalık iddianamenin detayları belli oldu.

İddianamede, Tacik asıllı Özbekistan vatandaşı Masharipov'un, ulkesinde cihatçı şuphesiyle takibe alınması nedeniyle 2011 yılında Moskova'ya gittiği, burada soruşturma kapsamında DEAŞ terör örgutune uye olmak suçundan tutuklanan Zarina Nurullayeva ile evlendiği, Afganistan'da bulunan cihatçı gruplara katılmak amacıyla eşiyle önce İran'ın Nimrus şehrine gittiği, buradan da illegal yollarla Afganistan'ın Veziristan bölgesine geçtiği anlatılıyor.

Masharipov'un Veziristan'da önce Özbekistan İslami hareketine, daha sonra ise İslami Cihad İttihadı grubuna katıldığı, burada dini, siyasi ve silahlı eğitim aldığı, Pakistan sınırları yakınında Pakistan askerlerine karşı yapılan terörist saldırı ve çatışmalara girdiği anlatılan iddianamede, 2014 yılında Veziristan bölgesinde DEAŞ terör örgutune biat ettiği, Veziristan'da bulunan DEAŞ terör örgutunun sözde emiri ''Ebu Sayir'' kod isimli örgut mensubuna bildirerek, DEAŞ terör örgutune katıldığı vurgulandı.

İddianamede, şüphelinin, terör örgutunun organizesinde illegal yollardan 2014 yılının son aylarında eşiyle İran'ın Saravan kentine gittiği, burada Suriye'deki çatışma bölgelerine geçebilmek amacıyla 1 yıl kadar beklediği ancak Suriye'ye geçemeyince 2016 yılı Ocak ayında bir grup Afgan, Uygur ve Çeçen ile illegal yollardan Turkiye'ye giriş yaparak İstanbul'a geldiği aktarıldı.

Masharipov'un İstanbul'a gelince, "telegram" uygulaması uzerinden halen firari olup Reina eyleminin planlayıcılarından ''Tulpar'' kod isimli şupheliyle buluştuğu bilgisi verilen iddianamede, bu kişinin Masharipov'a, İstanbul Kayaşehir'de ev temin ettiği, Masharipov'un ailesi ile Reina eyleminin diğer planlayıcılarından "Yusuf" kod adlı İlyas Mamaşaripov'un ailesinde, eylemin kararlaştırıldığı 31 Aralık 2016 tarihinde gece geç saatlere kadar birlikte kaldıkları ifade edildi.

İddianamede, Masharipov'un örgut içinde önce "Abdul Kaviy" kod adını oğlu Muhammed doğduktan sonra ise "Ebu Muhammed" ismini kullandığı bildirilerek, 25 Aralık 2016'da şuphelinin "telegram" uzerinden haberleştiği DEAŞ terör örgutunun Suriye'deki çatışma bölgelerinde aktif faaliyet yuruten "Abu Şuheda" kod adlı örgut mensubundan, 31 Aralık 2016'da yılbaşı gecesi DEAŞ terör örgutu adına silahlı eylem yapması için talimat aldığının tespit edildiği belirtildi.

Masharipov'un aynı gun, konuyu DEAŞ terör örgutu bunyesinde Suriye Rakka'da faaliyet gösteren "Rahova" kod isimli DEAŞ militanı ile "telegram" uzerinden konuşarak saldırıyı gerçekleştirme kararı aldığı ve eylem için hazır olduğunu örgüte ilettiği vurgulanan iddianamede, saldırının hazırlık süreci şöyle anlatıldı:

''Aynı gun 'telegram' uygulaması uzerinden DEAŞ terör örgutunun Turkiye'deki eylemlerini organize eden 'Ebu Cihad' kod isimli DEAŞ terör örgutun mensubu, şupheli Abdulkadir Masharipov ile irtibata geçerek, kendisi ile 26 Aralık 2016 gunu telegram uzerinden başka bir DEAŞ militanının irtibata geçeceğini söyleyerek, irtibat kuracak kişinin 'telegram' kullanıcı adını vermiştir. 26 Aralık 2016 gunu 'telegram' uzerinden haberleştiği DEAŞ terör örgutu mensubu ile 'Ebu Cihad' kod isimli DEAŞ terör örgutu sorumlusunun talimatı gereğince şupheli Abdulkadir Masharipov, Başakşehir İlçesi Kayaşehir 14. Bölge otobus durağında buluşma gerçekleştirmiş, Kafkas kökenli Rusça konuşan kimlik bilgileri tespit edilemeyen DEAŞ terör örgutu mensubundan, eylemin Taksim meydanında 31 Aralık 2016 tarihinde yılbaşı gecesi otomatik AK - 47 Kalaşnikof tufek ve el bombaları ile gerçekleştirileceği talimatını, 'Ebu Cihad' tarafından gönderilen eylem talimatının olduğu ses kaydını içeren hafıza kartını, eyleme kadar yalnız olarak kalması gerektiği söylenmesi nedeniyle gunluk ev kiralaması için 700 lira para almıştır.''

İddianamede, Masharipov'a "Ebu Cihad" kod isimli DEAŞ terör örgutu mensubu tarafından gönderilen, eylem sonrası şuphelinin kaldığı konutta bulunan şupheliye ait tabletten elde edilen ses kaydında, ''Eylem sonrası şupheli Abdulkadir Masharipov'un ailesine DEAŞ terör örgutunun sahip çıkacağı, bu konuda bir endişesi olmaması gerektiği, eylemden önce kendisi gibi eylem yapacak bir kişi ile de göruşeceğine dair 'Ebu Cihad'ın sesli anlatımlarının bulunduğu'' ifadeleri olduğu aktarılarak, ses kaydının tamamına yer verildi.

"Ebu Cihad" kod ismini kullanan DEAŞ terör örgutu mensubunun talimatları gereğince şupheli Masharipov'un 27 Aralık 2016'da gunluğu 100 liradan 3 gunluğune bir rezidans dairesi kiraladığı ancak buna rağmen şuphelinin tekrar Kayaşehir'de ailesinin bulunduğu konuta döndüğü ve geceyi burada geçirdiğine dikkat çekilen iddianamede, şüphelinin kiraladığı yerin adresini "Ebu Cihad" kod isimli DEAŞ terör örgutu mensubuna gönderdiği ifade edildi.

- Şüpheli eşi yalan beyanda bulunmuş

İddianamede, şüphelinin 27 Aralık 2016'da saat 23.57'de bir video çektiği, video göruntulerinde intihar eylemi yapacağını, çocuklarının buyuyunce eşine zorluk çıkarmamalarını ve oğlunun da buyuduğunde kendisi gibi eylem yapması tavsiyesinde bulunduğunun tespit edildiği belirtilerek, söz konusu videonun dökümüne de yer verildi.

Masharipov'un eşi tutuklu şupheli Zarina Nurullayeva'nın kolluk ve sorgu hakimliğindeki ifadelerinde, eşinin gerçekleştirdiği saldırıyla ilgili bilgisinin olmadığını söylediği anımsatılan iddianamede, saldırganın eşinin 27 Aralık 2016'da saat 23.57'de kayda alınan "veda videosu"nun çekimini yaptığı kaydedildi.

İddianamede, Masharipov'un 28 Aralık 2016'da Taksim Meydanı'nda özçekim yapar gibi davranarak keşif amaçlı görüntü çektiği de bildirilerek, 29 Aralık 2016'da şüphelinin "telegram" uygulaması uzerinden "Ebu Cihad" kod isimli DEAŞ terör örgutu mensubundan aldığı talimat uzerine, tuttuğu rezidans dairesine giderek eylem için gönderilecek silah ve muhimmatı beklemeye başladığı anlatıldı.

İddianamede, şu ifadelere yer verildi:

''Gece geç saatlerde yuzunde sadece gözleri açık olacak şekilde maskeli ve bereli, siyah giyinmiş, Kafkas kökenli kimlik bilgisi ve açık eşkali tespit edilemeyen DEAŞ terör örgutu mensubu bir şahıs, AK - 47 kalaşnikof tufek, 6 şarjör, mermiler ve 3 adet el bombası olduğu söylenen gerçekte flash bang olan muhimmatın bulunduğu bir çanta getirmiştir. Şupheli Abdulkadir Masharipov'un da yanında yuzunu açmayan DEAŞ terör örgutu mensubunun getirdiği mermileri, şupheli Abdulkadir Masharipov şarjörlere doldurmuş, yine çantada gelen bantla şarjörleri birbirlerine ters pozisyonda çift şarjör olarak atış sırasında zaman kaybetmemek için yapıştırarak birleştirmiştir.''

Masharipov'un 31 Aralık 2016'da "telegram" uygulaması uzerinden DEAŞ'ın Turkiye'deki terör eylemleri için görevlendirdiği ve Kayaşehir'de yaşayan "Ebu Muhammed" kod adını kullanan DEAŞ üyesi ile göruşerek, içinde silah ve muhimmatların bulunduğu biri sırt çantası olmak uzere iki çantayı Zeytinburnu'na göturerek kendisini orada bekleyecek bir araç göndermesini istediği dile getirilen iddianamede, Masharipov'un olay günü "Ebu Muhammed" kod isimli DEAŞ terör örgutu mensubunun gönderdiği araçla gelen başka bir DEAŞ üyesine çantaları teslim ettiği sırada "ben sizi arayacağım, çantaları istediğim yere getirirsiniz" diyerek, aracı gönderdiği vurgulandı.

Şuphelinin 31 Aralık'ta saat 19.00 sıralarında yanına silah almadan tekrar Taksim Meydanı'na keşif amaçlı gittiği anlatılan iddianamede, Masharipov'un meydana çıkan tum yolların polis ekiplerince kapatılması nedeniyle, Zeytinburnu'na başka bir ticari taksiyle dönduğu sırada, yolda "telegram" uygulaması uzerinden "Ebu Cihad" kod adlı DEAŞ mensubuna "Taksim'e polis engeli nedeniyle girmesinin imkansız olduğunu" bildirdiği, "Ebu Cihad" tarafından kendisine biraz beklemesi, yeni bilgi geleceği talimatı verildiği ifade edildi.

- Hedef, gazete veya Reina

İddianamede, "Ebu Cihad"ın "telegram" uzerinden, şupheli Masharipov'a iki hedefin olduğunu söyleyip bir fotoğraf gönderdiği belirtilerek, ''Fotoğrafın bir tarafında Peygamber Efendimize hakaret eden gazetenin Şişli İlçesindeki adresinin olduğunu, diğer bölumunde ise ikinci hedef Reina Disko Clup unvanlı eğlence mekanı olduğunu söyledi. Şuphelinin, hedeflerin ikisine de kendisinin giderek görmesi gerektiğini söylemesi uzerine, 'Ebu Cihad' kod isimli DEAŞ terör örgutu mensubu yılbaşı nedeniyle gazetenin muhtemelen kapalı olduğunu, hedefin Reina olduğunu söylemiş, DEAŞ terör örgutunun hedefi Reina olarak belirlenmiştir.'' tespitine yer verildi.

Şuphelinin bu kez yine taksiyle Zeytinburnu'ndan silahsız halde Reina'ya hareket ettiği, bu sırada Reina ile ilgili görselleri internet ortamından araştırdığı, "Ebu Cihad"ın da Reina'nın internet ortamındaki iç mekan göruntulerini gönderdiği anlatılarak, taksiden Reina'nın önunde inen şuphelinin, 5 dakika kadar Reina'nın çevresinde dolaşıp gözlem ve keşif yaptığı, kendi beyanına göre Reina'nın önunde ve çevresinde polis ekipleri görmemesi uzerine eylemi gerçekleştirmeye karar verdiği ifade edildi.

Keşif faaliyeti sonrası ticari taksiye binen şupheli Masharipov'un buradan Zeytinburnu'na hareket ettiği, "Ebu Muhammed" kod isimli DEAŞ terör örgutu mensubu ile "telegram" uzerinden göruşerek içinde silah ve muhimmatların bulunduğu çantaların kameraların olmadığı bir yerde kendisine teslim edilmesini söyleyerek, bunun için konum bilgisi gönderilmesini istediği bildirilen iddianamede, "telegram" uygulaması uzerinden kendisine gönderilen konuma giden şuphelinin burada önceden tanıdığı Suriye'deki çatışma bölgelerinden gelen DEAŞ terör örgutu mensubu "Ebu Nur" kod isimli teröristten silah ve muhimmatların bulunduğu sırt çantası ve diğer çantayı aldığı bilgisi verildi.

- Polis silahını kullanamadan şehit olmuş

İddianamede, şüphelinin olay günü saat 01.15 sıralarında Reina'nın önunde giriş kapısına yaklaşık 10 metre mesafede ticari taksiden saldırı için indiği anlatılarak, taksinin bagajından çıkardığı uzun namlulu silahla iş yeri kamera saatine göre 01.18.12'de ateş etmeye başladığı, ilk olarak eğlence merkezinin önundeki polis memuruna ateş ettiği, devamında iş yeri girişinde bulunan kişilere ateş edip iş yerine girdiği kaydedildi.

Şuphelinin önce Reina'nın kapısında görevli olmadığı halde ısınmak için ya da başka bir nedenle bulunan o çevrede görevli polis memuru Burak Yıldız ile Reina'nın özel guvenlik görevlisini vurduğu, polis memurunun şehit olduğu, özel guvenlik görevlisinin de olay yerinde öldüğü belirtilen iddianamede, ''Şuphelinin alınan ifadesinde, Reina'nın kapısında bulunan resmi uniformalı polis memurunun kendisine tabanca ile birden fazla ateş etmesi nedeniyle polis memurunu vurmak zorunda kaldığını söylemiş ise de şuphelinin yalan söylediği, şehit olan polis memuru Burak Yıldız'ın belindeki silahını kullanamadan şupheli Abdulkadir Masharipov tarafından uzun namlulu otomatik tufekle birden fazla ateş edilerek vurulduğu, guvenlik kamera göruntuleri ile de sabittir.'' denildi.

- Zırh delici mermiler kullanıldı

Reina'nın iç guvenlik kamerası göruntulerinden şüphelinin işletmenin içinde yeni yılı kutlayarak eğlenen, kutlama yapan insanların uzerine soğukkanlı şekilde öldurmek kastıyla ateş ettiği, iş yeri kamera saatine göre 01.22.12'de iş yerinin girişe göre sağ tarafında bulunan bölume giderek orada bulunan kişilere ateş ettiği ve iş yerinin içinde dolaşmak suretiyle farklı bölumlerde bulunan şahısları vurduğuna işaret edilen iddianamede, olay sırasında yaşananlar şöyle anlatıldı:

''Şüphelinin, insanların uzerine flash bang bomba attığı, bombanın guçlu ışık ve ses etkisi ile insanları panik ve dehşete duşurduğu, bu sırada sırt çantasından aldığı dolu çift şarjöru silaha takarak ateş etmeye devam ettiği, iş yeri kamera saatine göre saat 01.16.09'da iş yerinde bulunan 4 şahsın ortasına flash bang attığı göruntulerden tespit edilmiştir. Mermisi biten çift şarjörden sonra tekrar flash bangi, kaçışan insanların kumelendiği yere atarak son çift şarjörunu silahına monte ettiği, soğuk kanlı bir şekilde tum mermilerini yerde yatan yaralılar dahil insanların uzerine öldurme kastıyla boşalttığı görulmuştur. Olay yerinden elde edilen mermi çekirdeklerinin incelenmesinde, şuphelinin zırhlı hafif taktik araçlara karşı geliştirilen zırh delici etkisi bulunan çelik çekirdekli mermiler kullandığı, bu şekilde kalabalık grup içinde bir arada bulunan birden fazla insanın tek atışla da yaralandığı görulmuştur.

Mermilerinin tamamını kullanan şupheli, uzerinde bulunan montu ve beresini de çıkarmış, son flash bangin pimini çekip yuzune doğru tutarak elinde patlatmıştır. Alınan ifade sırasında, neden bu şekilde davrandığı konusunda sorulan soruya, şupheli 'sonradan flash bang olduğunu öğrendiği bombaların kendisine DEAŞ terör örgutu mensubunca Amerikan malı kaliteli el bombaları olduğunun söylenmesi nedeniyle, son bombayı intihar eylemi için kendisine sakladığı ve cesedinin tanınmaması için yüzüne yakın bir yerde patlattığını' söylemiştir. Flash bang yüzüne patlamasının ardından kendine gelen şüpheli, çıkış kapısına doğru yürümüş, burada yere yatarak yaralı taklidi yapmıştır. Gece kulübüne gelen özel harekat polislerince yakalanan şüpheli, eylemin mağduru olduğu zannedilerek, kaldırımın kenarına götürülmüş, polis de tekrara gece kulübüne giriş yapmıştır.''

- Yaralı numarası yaparak kaçmış

Serbest kalan şüphelinin yaralı numarası yaparak kaçmaya başladığı, Reina'dan yaklaşık 100 metre sonra tekrar polis tarafından durdurulduğu bildirilen iddianamede, buradaki polis tarafından ne olduğunun şüpheliye sorulduğu anlatılarak, şüphelinin bomba patlatıldığını ve kendisinin yaralandığını söyledikten sonra tekrar bırakıldığı, bunun akabinde şüphelinin ticari taksiye binerek olay yerinden uzaklaştığı kaydedildi.

İddianamede, yapılan istihbari çalışmalar operasyona dönuşturulerek Masharipov'un barındırıldığı ev tespit edilerek, şuphelinin 16 Ocak 2017'de beraberindeki DEAŞ terör örgutu şuphelileri ile birlikte MİT ve İstanbul Emniyet Mudurluğu TEM Şube Mudurluğu görevlilerinin olağanustu çalışmaları ve çabaları sayesinde yakalandığı, şüphelinin suçunu ikrar ettiği bilgisi verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber