Saldırganı yakalamak için 7 bin 200 saatlik görüntü incelendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Ortaköy'deki eğlence merkezine yılbaşı gecesi düzenlenen terör saldırısına ilişkin hazırlanan iddianamede, saldırgan Abdulkadir Masharipov'un yakalanması için 7 bin 200 saatlik kamera görüntüsü izlendiği belirtildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2017 18:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Saldırganı yakalamak için 7 bin 200 saatlik görüntü incelendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Ortaköy'deki eğlence merkezine yılbaşı gecesi düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin hazırlanan iddianamede, saldırgan Abdulkadir Masharipov'un yakalanması için 7 bin 200 saatlik kamera görüntüsü izlendiği belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökalp Kökçü tarafından hazırlanan 90 sayfalık iddianamede, 58'i yabancı olmak üzere aralarında Reina'nın işletmecisi Mehmet Koçarslan'ın da bulunduğu 112 mağdur müşteki bulunuyor.

Saldırının ardından şüphelilerin yakalanması için yapılan çalışmaların detaylarının yer aldığı iddianamede, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Sefaköy, Silivri, Pendik ve Esenyurt'ta tespit edilen DEAŞ terör örgütünün "madafa" olarak tabir ettiği, örgütsel amaçlar doğrultusunda kullandığı teröristlerin barındırıldığı 152 adreste arama yaptırıldığı aktarıldı.

Vatandaşlarca yapılan 2 bin 142 ihbarın değerlendirildiği ve 61 DEAŞ şüphelisinin başta İstanbul olmak üzere Kayseri, Konya ve Hatay'da gözaltına alındığı bilgisi verilen iddianamede, operasyon kapsamında 642 yabancı uyruklu kişinin kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından tehdit oluşturdukları gerekçesiyle 6458 sayılı kanuna göre sınır dışı edildiği kaydedildi.

İddianamede, saldırıyı gerçekleştirdikten sonra kaçan Masharipov'un yakalanması için 7 bin 200 saatlik kamera görüntüsü izlendiğine işaret edildi.

- "Kod adı dışında bilgi bulunmuyordu"

İddianamede, 16 Ocak 2017'de 5 ilçede 15 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonlar sonucu, 1 Ocak 2017 itibarıyla açık kimlik ve eşkal bilgileri bilinmeyen, yurda illegal yollardan giriş yapan "Ebu Muhammed El Horasani" kod ismi dışında hakkında bilgi bulunmayan Masharipov ile DEAŞ mensubu supheliler Tene Traore, Dina Ailaa Eid Sayed Ahmed, Aysha Muhammed ve Ali Jameel Muhammed'in, Istanbul Emniyet Mudurlugu TEM Sube Mudurlugu ve MIT gorevlilerinin olaganustu calısma ve gayretleri sonucu yakalandığı anlatıldı.

Acık kimliği bilinmeyen, "Tulpar", "Haku", "Mustafa Darsun", "Ebu Halid", "Muhammed Abdullah" kod adlı suphelilerle halen firari olan Ilyas Aydın, Yunuscan Türkistanlı, Isa Gül, Islam Atabiev, Yusuf Nasır, Usman Sabirov, Khushnudbek Fazlıdınnov, Aysa Yamin, Avazbek Adiljanov isimli DEAS teror orgutu mensubu supheliler hakkındaki sorusturmanın ayrıldığına iddianamede değinildi.

İddianamede, teror saldırısı talimatının Suriye'de catısma bolgelerinde faaliyet gosteren, DEAS'ın üst düzey sorumlularından Rusya vatandası "Ebu Cihad" kod adlı Islam Atabiev tarafından, supheli Masharipov'a verildiginin tespit edildiği vurgulandı.

- "Ailesine sahip çıkılacak" vaadi

Şüpheli Masharıpov'a ait tablette ele gecirilen ve Islam Atabiev tarafından Rusca gonderilen eylem talimatının Turkce desifresi, iddianamede şu şekilde yer aldı:

"Öncelikle ben sana burada şifreli olarak, güvenli bir şekilde ses kaydı gönderiyorum. Allah yolunda köpeklere, kafirlere göstermek gerekli, onlar hiçbir yerde güvenli değiller. Onlar düşünmesinler, İstanbul güvenli diye. Bu Türkiye'yi öldürün, dağıtın, gecesini gündüz yapın. Bir kere yapmanın bin kere söylemeden daha iyi olduğunu gösterin. Eğer bizim bundan sonra bağlantımız olmazsa, sen Allah'dan dile bizim cihadımızı, şehadetimizi kabul etsin."

İddianamede, eylem sonrası Masharıpov'un ailesine terör örgütü DEAŞ'ın sahip cıkacagı, bu konuda bir endisesi olmaması gerektigi anlatılarak, eylemden once kendisi gibi başka bir eylem yapacak biri ile de görüşeceğine dair "Ebu Cihad" kod adlı İslam Atabiev'in sesli anlatımlarının bulunduğu vurgulandı.

- Telefon listesindeki numaraların irtibatları

"Muaviye" kod adlı Abdurrauf Sert'in sorumlu oldugu Zeytinburnu ilçesindeki adreste supheli Yasser Mahamed Salem Radown'un da terorist oldugu degerlendirilen pasaportsuz 10 kisi ile yakalandığı ifade edilen iddianamede, Radown'un catısma bolgelerinde DEAS bunyesinde "kadı" olarak gorev yaptıgının tespit edildiğine vurgu yapıldı.

Şupheli Radown'un da kod adının "Ebu Cihad" oldugunun anlaşıldığı kaydedilen iddianamede, bu şüphelinin ust aramasında cıkan not defterinde cesitli iller, numaralar ve adreslerin yazılı oldugu, bu defterde yazılı olan bazı numaraların son bir yıldaki irtibatlarında catısma bolgeleri ile irtibatlı DEAS teror orgutu uyelerine ait olduğunun belirlendiği ifade edildi.

İddianamede, söz konusu defterdeki telefon numaraların bazılarının yine son bir yıldaki irtibatlarından terör örgünün sözde üst düzey yöneticisi "Ebubekir" kod adlı İlhami Balı olmak üzere örgütün sorumlularıyla bağlantılı oldukları aktarılarak, listedeki telefon numaralarından birinin catısma bolgeleri ve DEAŞ'ın intihar saldırısı listesine adını yazdıran kişilerle de bağlantılı olduklarının ortaya çıktığı bildirildi.

Supheli Rudown'un makatına gizledigi cep telefonunda birden fazla silah fotografının oldugu anlatılan iddianamede, catısma bolgelerinde teror faaliyetlerinde bulunan zanlının, Reina saldırısı benzeri ya da canlı bomba eylemi yapabilecek potansiyeli olan DEAS mensubu olduğu değerlendirmesi yapıldı.

- "Otobüs muavininin dikkati"

Şüphelilerden Omar Asım'ın da terör örgütü DEAS'ın aktif mensubu olduğuna yer verilen iddianamede, Asım'ın şüphelilerden Mehmet Ekenler tarafından 15 Aralık 2016'da Konya'dan Istanbul'a giden bir yolcu otobusune Bayrampaşa'daki otogarda teslim edilmek uzere emanet esya verildiği anlatıldı.

İddianamede, yolcu otobusunün muavini ve soforunun emanet esyadan suphelenerek paketi Afyon'da kontrol etmeleri sonucu makarna paketine sarılı bir adet tabanca buldukları belirtilerek, paketin icinden silah alınarak paketin kapatılması sonrası Istanbul'da alıcıya kadar takip edilmesi ve suphelilerin yakalanması talimatı verildiği kaydedildi.

Takip sonucunda İstanbul'da otogarda emanet esyayı almak uzere gelen Uygur asıllı Cin vatandasları supheliler Omar Asım ile Abuliezi Abuduhamiti'nin yakalandığına işaret edilen iddianamede, Asım'ın Masharipov ile aynı hucrede aktif faaliyet yuruttüğü dile getirildi.

İddianamede, şupheli Marhaba Abduloeva'nın, Reina saldırısının planlayıcılarından "Yusuf" kod Ilyas Mamaşaripov'un esi ve DEAS üyesi olduğu belirtilerek, "Reina eylemini gerceklestiren supheli Abdulkadir Masharipov ve ailesi ile eylem tarihine kadar aynı konutta 20 gun birlikte kalmıslardır. 1 Ocak 2017 gunu saat 01.30 sıralarında Reina eylemini gerceklestiren suphelinin esine, 'buralarda kalırsanız zarar gorursunuz' diyerek konuttan ayrıldıgını ifadesinde belirtmis olup, gerceklestirilen eylemden bilgisi oldugu anlasılmaktadır." ifadelerine yer verildi.

İddianamede ayrıca, şüphelilerin çoğunun yazışmalarında "Telegram" uygulamasıyla birbirleriyle irtibat kurduklarına vurgu yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber