Mazlumu korumak ecdadın mirası

"Yağlı güreşler sırasında herkesin cüsse olarak zayıf olanı desteklemesi önemlidir. Bu bize ecdadımızın bıraktığı bir miras. Güçsüzden yanayız, eşitlik isteyen anlayışa sahibiz. Hakkı ayakta tutmayı istiyoruz."

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 13 Mayıs 2017 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mazlumu korumak ecdadın mirası

KENAN KARCI

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'la ilk gün Yenikapı'daydık. Birlikte etkinlikleri takip ettik. Son adres ise er meydanıydı. Bu sene ilk kez 'Fetih Güreşleri' adı altında düzenlenen yağlı güreşlerde 49 başpehlivan, maddi ve manevi değeri büyük olan altın kemer mücadelesi verdi. Nefes kesen güreşleri Erdoğan'la birlikte Etnospor Başkan Yardımcısı ve Geleneksel Sporlar Federasyonu Başkanı Hakan Kazancı ile Cumhurbaşkanı'nın Başdanışmanı Hamza Yerlikaya da takip etti. Altın kemeri Antalya sporcusu Mustafa Batu, Salih Erinç'i yenerek kazandı. Güreşlerin en ilginç anlarından biri de kilo olarak devasa cüsseye sahip bir güreşçiyle, onun yarı kilosundaki bir başka güreşçinin müsabakası oldu.

HAYDİ BRE PEHLİVAN

Pehlivanlar peşrev faslında Bilal Erdoğan'ın önüne geldi. Erdoğan, "Haydi pehlivan!" diyerek küçük olanı destekledi. Herkesin gönlü onun kazanmasından yanaydı ancak 10 dakika dayanabildi. Erdoğan'a bu desteğin nedenini sorarak sohbete başladık. Cevabı ilginçti: "Aslında cüsse olarak zayıf görünen pehlivanın desteklenmesi, bizim insanımızın yapısını gösteriyor. Bu konuda çok önemli mesajlar içeriyor... Hepimiz ister istemez güçsüz görüneni destekledik.

KODLARIMIZDA VAR!

Eşitliği ve adaleti gözeten bir yapımız var. Hakikaten bu bize ecdadımızdan miras kalan bir davranış biçimidir. Hep güçsüz görünenin yanında yer almak. Bu özelliği nedeniyle bizler her zaman zulmün karşısında, mazlumun yanında yer aldık. Kültürel kodlarımızda da bu davranış biçimini görmek mümkün. Biz her zaman hakkı ayakta tutmaya çalışan bir milletiz. Böyle de sürecek."

BU SLOGANI BİLİNÇLİ SEÇTİK

Mekan olarak Yenikapı'nın seçilmesi ve 'Ok Yaydan Çıktı' sloganının özel anlamı var mı?

Hem Türkiye'nin kültürel bağımsızlığı hem de bizim milli birliğimizin aslında çimentosu olan bütün değerlerimizi temsil eden bir hareket olduğu için bunların Yenikapı'yla bir araya gelmesi tabii ki anlamlı. Yenikapı ve 'Ok Yaydan Çıktı' mesajı bir arada olunca, ülkemizin gelecek hedefleri açısından yerli yerine oturan bir mesaj oldu.

Bilal Erdoğan: "Etnospor etkinliğinimizi yurt içine yerleştirdikten sonra uluslararası nitelik kazandıracak açılımlar yapacağız. Hedef bu."

Bilal Erdoğan, Etnospor'un gelecek hedefleri hakkında şu bilgiyi verdi:

"Öncelikli hedefimiz gençlerimize ve çocuklarımıza kültürümüzü ve geleneksel sporlarımızı öğretmek. Bu yüzden etkinliği okullar kapanmadan yapmak istedik ki; tatile çıkmadan çocuklar gelip izleyebilsin, öğrenebilsin. Kültürel anlamda bütün Türk dünyasının temsil edildiği bir ortam var... Ancak sportif olarak biz bunu sınırlı tuttuk. Uluslararası bir etkinlik olarak düşünmedik. Türkiye'de hak ettiği tabanı bulduğu zaman bunun uluslararası versiyonlarını ülkemizde de yapmayı düşünüyoruz.

İKİ YIL SONRA BURADA

Zamanla ilgi arttıkça uluslararası sporcuların buraya gelmesinin de bir anlamı olmaya başlayacak. O zaman da sanıyorum bu tür organizasyonlar olur. Geçen eylül ayında Kırgızistan'da olan Göçebe Oyunları, iki yıl sonra Türkiye'de olacak. O zaman bunun uluslararası nitelik kazanması için adımlar atma yolunda bir ortam oluştuğuna şahit olacağız. Bu sayede uluslararası bir organizasyon olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber