MEB İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu

Milli Eğitim Bakanlığı 2007 yılına yönelik il içi yer değiştirme kılavuzunu yayımladı. Bakanlığın yayımladığı kılavuza göre "Bulundukları eğitim kurumunda 31 Temmuz tarihi itibarıyla en az iki yıl süreyle çalışan öğretmenler" il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilicektir. Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunanlarda, öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartı aranacaktır. Kılavuzu görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Mart 2007 17:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

2007 yılı Öğretmenlerin İl İçi Yer değiştirme Kılavuzu için TIKLAYINIZ

------------------------------------------------

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
2007

ÖĞRETMENLERİN İL İÇİ YER DEĞİŞTİRME KILAVUZU

İÇİNDEKİLER

1. İlgili Mevzuat 4
2. İlkeler 4
3. Genel Açıklamalar 4
A. BAŞVURU VE ATAMALAR 5
1. Yer Değiştirme İsteğinde Bulunabilecekler 5
1.1. İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler 6
1.2. Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirmeler 7
1.2.1. Sağlık Durumu Özrü 8
1.2.2. Eş Durumu Özrü 9
1.2.3. Öğrenim Durumu Özrü 1 0
1.3. Hizmetin Gereği Olarak Yapılacak Yer Değiştirmeler 11
1.4. Olağanüstü Hâllere Bağlı Yer Değiştirmeler 11
1.5. Alan Değişikliğine Bağlı Yer Değiştirmeler 12
1.6. İhtiyaç Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirmeleri 13
2. Başvuru Yerleri ve Süresi 1 4
3. Başvuru Formu 1 4
3.1. Bilgilerin Kontrol Edilmesi 1 4
3.2. Tercihler 1 4
3.3. Onay Süreci ve Takibi 1 6
4. Başvuruların Geçersiz Sayılacağı Durumlar 1 6
5. Başvuruların Değerlendirilmesi ve Atamaların Yapılması 16
B . YER DEĞİŞTİRME SONUÇLARI 1 7
1. Sonuçların Duyurulması 17
2. Görevden Ayrılma ve Başlama İşlemleri 17
3. Yer Değiştirmelerin İptali 17
C . YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER 17
1. İl Millî Eğitim Müdürlüklerince Yapılacak İşlemler 17
2. İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerince Yapılacak İşlemler 18
3. Eğitim Kurumu Müdürlüklerince Yapılacak İşlemler 19
D . YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ 21
E. İLETİŞİM ADRESLERİ 22
1 . Alanlara Göre Bilgi Edinmek İçin 22
2 . Alanlara Göre Başvuru Sayfalarında Karşılaşılan Sorunlar İçin 24

1. İLGİLİ MEVZUAT
Bu kılavuz; il içinde yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin başvuru ve atama işlemlerini kapsamaktadır.

İl içi yer değiştirmelerde aşağıdaki mevzuat esas alınır:
a) Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği,
http://personel.meb.gov.tr/daireler/mevzuat/mevzuat_sorgu.asp?SIRA=MEV_BASLIK&TUR=3&ANAHTAR=&Sorgu=Evet&dilim=2

b) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik,
http://personel.meb.gov.tr/daireler/mevzuat/mevzuat_sorgu.asp?SIRA=MEV_BASLIK&TUR=3&ANAHTAR=&Sorgu=Evet&dilim=3

c) Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği,
http://personel.meb.gov.tr/daireler/mevzuat/mevzuat_sorgu.asp?SIRA=MEV_BASLIK&TUR=3&ANAHTAR=&Sorgu=Evet&dilim=2

d) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmelik,
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/26325_0.html

e) Talim ve Terbiye Kurulunun 12/07/2004 tarih ve 119 sayılı Kararı.
http://ttkb.meb.gov.tr Mevzuat-Kimler Öğretmen Olabilir?

2. İLKELER
a) İl içi yer değiştirme işlemlerinde, eğitim kurumlarının atama yapılacak alanlarda, norm kadro açığının bulunması,
b) İsteğe ve özür durumuna bağlı yer değiştirmelerde, öğretmenlerin hizmet puanı üstünlüğüne ve tercihlerine göre işlem yapılması,
c) İsteğe bağlı yer değiştirmelerde, hizmet puanının hesaplanmasında 30 Haziran, hizmet süresinin hesaplanmasında ise 31 Temmuz tarihi,
d) Özür durumuna bağlı yapılacak yer değiştirmelere ilişkin başvurularda hizmet puanı ve süresinin hesaplanmasında da başvuruların son günü esas alınır.

3. GENEL AÇIKLAMALAR
3.1. Bulundukları eğitim kurumunda 31 Temmuz tarihi itibarıyla en az iki yıl süreyle çalışan öğretmenler il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
3.2. Birinci Hizmet Bölgesindeki illerde görevli, zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler, adaylığı kaldırılmış olması kaydıyla, bulunduğu ilin (D) ve (E) sınıfı ilçelerindeki eğitim kurumlarına yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
3.3. Özür durumu nedeniyle il dışından gelenler ve il içinde görev yeri değişen öğretmenler, aynı özür durumundan (aynı yer değiştirme dönemi hariç) takip eden yer değiştirme döneminde istekte bulunabileceklerdir.
3.4. Yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunan öğretmenlerin atamaları, alanlarındaki norm kadro açığı, hizmet puanı üstünlüğü ve tercihlerine göre yapılacak sıralamaya bağlı olarak yapılır.
3.5. Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunanlarda, öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartı aranır. Aday öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz.
3.6. Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış olmaları şartıyla lisansüstü öğrenim gören öğretmenler, il içinde öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yere, görev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilirler.
3.7. İsteğe ve özür durumuna bağlı yer değiştirmelere ilişkin başvurular EK-1 takvimde gösterildiği şekilde ayrı dönemlerde alınarak değerlendirilecektir. Özür durumundan ayrıca sıra oluşturulmayacaktır.
3.8. Başvuru süresi içinde Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilen öğretmenler ile askerlik dâhil aylıksız izinli olanlar, il içi yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.
Ancak, valilik/kaymakamlılıklarca ihtiyaca binaen eğitim kurumlarında görevlendirilmiş olanlar (formatör öğretmen olarak görevlendirilenler dâhil) diğer şartları taşımaları kaydıyla il içi yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.
3.9. İl içi sıraya bağlı yer değiştirmelere ilişkin atamalar, EK-1 takvimde belirtilen tarihlerde gerçekleştirilecektir.
3.10. Özür durumuna bağlı il içi ve iller arası yer değiştirmelere ilişkin atamalar, hizmet puanı üstünlüğü esasına göre birlikte değerlendirilecektir.
3.11. Bu kılavuzda belirtilen hükümler dışında olabilecek değişiklikler ile uygulamalara yönelik açıklamalar, Bakanlığın http://personel.meb.gov.tr internet adresinden başvuru süresince duyurulacağından ilgililerce takip edilmesi gerekmektedir.
3.12. Yapılan işlemlerle ilgili gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğretmen ve ilgili yöneticiler sorumlu tutulacak ve haklarında gerekli yasal işlemler yapılacaktır.

A. YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE ATAMALARA BAŞVURU
1. Yer Değiştirme İsteğinde Bulunabilecekler
İsteğe bağlı olarak Mart ayı içinde alınacak başvurular, Nisan ayı içinde yapılacak değerlendirme sonucu tercih edilen eğitim kurumları bakımından hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya alınır. Bu sıralar millî eğitim müdürlüklerince ilan edilir.

Yer değiştirmeler, sırada bulunanlar arasından öğretmenlerin il içinde dengeli dağılımları da gözetilerek ve eğitim kurumlarındaki norm kadro açığı ile illerin bu alandaki öğretmen durumu dikkate alınarak, aynı eğitim kurumunu tercih edenlerden hizmet puanı en fazla olandan başlanarak Mayıs ayı içinde gerçekleştirilir. Ataması yapılanların eski görev yerlerinden ayrılmaları Haziran ayı sonu itibarıyla sağlanır. Ataması yapılamayanlara ait sıra durumu, aynı yılın Aralık ayının son iş gününe kadar geçerli olup, dönem içinde oluşacak öğretmen ihtiyacı bu sırada bulunanlardan karşılanır.

Eğitim kurumları bazında oluşturulan sıraların ilan edilmesinden sonra, bu Yönetmelikte belirtilen özür durumlarından biri nedeniyle il içinde yer değişikliği isteyenlerin atamaları, sırada atanmak üzere öğretmen bulunmayan eğitim kurumlarına yapılır. Bu şekilde ataması yapılamayanlar için yeniden sıra oluşturulmayacaktır. Görevli oldukları eğitim kurumunun kapanması veya norm kadro uygulaması nedeniyle istekleri dışında, idarî tasarrufla görev yerleri değiştirilen öğretmenlerin, bulundukları eğitim kurumunda çalışılması gereken sürenin hesabında daha önceki eğitim kurumlarında geçen süreleri müştereken değerlendirilir.

Atama yetkisi Bakanlığımızda olan Sosyal Bilimler, Fen ve Anadolu liseleri öğretmenlerinden veya müdürlerinden bu kılavuzda belirtilen yer değiştirme istekleri değerlendirilen ve atanacağı eğitim kurumu belirlenenlerin kararnameleri Bakanlıkça düzenleneceğinden, il millî eğitim müdürlüklerince atama sürecinde Bakanlığımızdan mutlaka kararname düzenlenmesi istenecektir.

1.1. İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler
31 Temmuz tarihi itibarıyla bulundukları eğitim kurumunda en az iki yıl süreyle çalışan öğretmenler, il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Birinci Hizmet Bölgesinde görevli zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler, il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Ancak bunlardan herhangi bir özrü bulunmayan ve bulunduğu ilde üç yılını dolduranlar, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamak üzere, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen ilçeler veya illere atanacaklarından, il içinde (A), (B) ve (C) sınıfı ilçelere atanmayacaklardır.

Birinci Hizmet Bölgesine dâhil illerin (D) ve (E) sınıfı ilçelerinde görevli zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamadıkça (D) ve (E) sınıfı ilçeleri hariç, il içinde yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.

Bulundukları eğitim kurumunda norm kadro fazlası konumundakilerden istekli olanlar ile kadroları il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinde bulunan öğretmenlerde, bulundukları yerde çalışılması gereken iki yıllık süre şartı aranmaz. Bunlardan, norm kadro fazlası konumunda olup başvuruda bulunmayanlardan istekli olanlar ile kadroları il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinde bulunan öğretmenlerin, Temmuz ayının son iş gününe kadar alanlarında ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına, il millî eğitim müdürlüklerince atamaları yapılacaktır.

Yürürlükten kaldırılan 4855 sayılı Kanun kapsamında atanan öğretmenler, iki yıllık süre şartı aranmadan görevli oldukları eğitim kurumları da dâhil olmak üzere, il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevlendirilen öğretmenler ile askerlik dâhil aylıksız izinli olanlar, il içi yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.

Ancak, bunlardan il içi başvuru süresi içinde eğitim kurumlarındaki görevlerine başlamış olanlar, bulundukları okulda daha önce fiilen iki yıl çalışmış olma şartını taşımaları hâlinde yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

Aylıksız izinli olarak ve askerlikte geçirilen süreler il içinde yer değiştirmeye esas olan iki yıllık sürenin hesabında dikkate alınmayacaktır.

Görevli oldukları eğitim kurumunun kapanması veya norm kadro uygulaması nedeniyle istekleri dışında, idarî tasarrufla görev yerleri değiştirilen öğretmenler, bulundukları eğitim kurumunda çalışılması gereken iki yıllık sürenin hesabında daha önceki eğitim kurumlarında geçen süreleri müştereken değerlendirilerek yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

Bulundukları eğitim kurumunda alan değişikliği yapılan öğretmenler, yer değiştirmelerinde alan değişikliğinden önceki süreleri de değerlendirilerek yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Farklı eğitim kurumlarına alan değişikliği yapılanlar, en son atandıkları kurumda iki yıllık süreyi doldurmaları hâlinde yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

Sıralar oluşturulduktan sonra eğitim ve öğretime yeni açılan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, yaz tatili yer değiştirme döneminde, il genelinde yapılacak duyuru üzerine alınacak başvurulara dayalı olarak yapılacak atamalarla karşılanacaktır.

Öğretmenlerin hizmet süresi ve puanı hesabında 31 Ağustos tarihi esas alınacaktır. Söz konusu dönemde yeni açılan eğitim kurumlarına, bulunduğu eğitim kurumunda iki yıllık çalışma süresini dolduranlar, Yönetmeliğin 35'inci maddesi kapsamındakiler, norm kadro fazlası konumundaki ve il ya da ilçe millî eğitim müdürlükleri kadrolarına verilmiş öğretmenler başvuruda bulunabileceklerdir.

Bu şekilde ihtiyaç karşılanmadığı takdirde, il ya da ilçe millî eğitim müdürlükleri kadrolarında olup yer değiştirme isteğinde bulunmayanlar ile norm kadro fazlası konumundaki öğretmenlerden karşılanacaktır.

Bu eğitim kurumlarına normu kadar yapılacak atamanın dışında sıra oluşturulmayacaktır.

Yukarıda belirtildiği şekilde yapılacak atamalarla ihtiyacı hâlâ karşılanamayan eğitim kurumları ile 31 Ağustos tarihinden sonra eğitim ve öğretime açılan eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacı, 5442 sayılı Kanun çerçevesinde yapılacak görevlendirmelerin yanında, zamana bağlı kalmaksızın olağanüstü hâller ile sağlık durumu özrüne bağlı yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlerin atamalarıyla karşılanacaktır.

1.2. Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirmeler
Öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartıyla öğretmenler, zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı veya bulundukları görev yerinde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın sağlık ve eş durumu özürleri nedeniyle il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış olan öğretmenler de öğrenim durumu özrüne bağlı yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

Özür durumuna bağlı olarak il içinde yer değiştirmek isteyen öğretmenler, özrünün bulunduğu ilçe içindeki eğitim kurumlarına istekte bulunabileceklerdir. Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında görev yapan ve özür durumundan yer değiştirmek isteyen öğretmenler, Büyükşehir Belediye sınırları içindeki eğitim kurumlarını tercih edebileceklerdir.

Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde görev yapan öğretmenler, özür durumlarına bağlı olarak Büyükşehir Belediyesi kapsamındaki ilçeler arasında il içi yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

Bu şekilde ataması yapılanların sırada bulunmaları hâlinde sıradan atanma istekleri iptal edilecektir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek 39'uncu maddesine göre yer değiştirmek isteyen öğretmenler, 31/05/2006 tarih ve 26184 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulundan alınacak rapora göre başvuru yapabileceklerdir.

Sağlık (Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu dâhil) ve eş durumu özrüne bağlı yer değiştirmelerde istenilen vukuatlı aile nüfus kayıt bilgileri, elektronik başvuru ekranına otomatik olarak yansıtılacağından bu belge ilgili öğretmenden istenmeyecektir.

1.2.1. Sağlık Durumu Özrü
Sağlık durumu özründen il içinde yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlerin; kendisinin, eşinin, ana, baba ve çocuklarından biri ile yargı kararıyla kardeşine vasi tayin edilmesi kaydıyla, son altı ay içinde hastanelerden alacağı sağlık kurulu raporuyla belgelendirmesi gerekmektedir.

Bu şekilde ibraz edilecek sağlık kurulu raporlarında hastalığın, öğretmenin görevli olduğu yerleşim yerindeki (köy, belde, ilçe ve merkez ilçe belediyesi ile Büyükşehir Belediye sınırları) sağlık kurumlarınca tedavisinin yapılamadığına ve yer değiştirme isteğinde bulunduğu yerleşim yerinde de hastalığın tedavisinin mümkün olduğuna ilişkin il sağlık müdürlüğünden alınacak (üniversite ve anlaşmalı özel hastaneler dâhil) görüş doğrultusunda işlem yapılacaktır.

İbraz edilen sağlık kurulu raporlarının uygunluğu hususunda tereddüde düşülmesi hâlinde, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 29'uncu maddesi http://www.saglik.gov.tr/sb/extras/mevzuat/Buran/ytk/yatakli_tedavi_kurumlari_isletme_yonetmeligi.pdf hükümlerine göre incelettirilecektir.

Bu kapsamda yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenler aşağıda belirtilen belgeleri de eklemek suretiyle bir dilekçe ile görevli oldukları eğitim kurumu müdürlüklerine başvuracaklardır. Yukarıda belirtilen şekilde yapılacak değerlendirmeler sonucunda görev yerlerinin değiştirilmesi uygun bulunanların, elektronik ortamda başvuru yapması sağlanarak onay işlemi gerçekleştirilecektir.

Sağlık durumu özründen başvurular zamana bağlı değildir.
Bu kapsamda başvuruda bulunacaklardan istenecek belgeler:
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Tam teşekküllü hastanelerden alınacak sağlık kurulu raporu (başvuru tarihine göre son altı ay içinde alınmış),
3- Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu,
4- Kardeşine vasi tayin edilenlerden mahkeme kararı.

1.2.2. Eş Durumu Özrü
Eş durumu özründen dolayı il içinde yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenin eşinin, atanmak istediği yerde herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştığını belgelendirmesi gerekmektedir.

Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük iki yıllık süre içinde en az 360 gün sigortalı hizmeti olduğuna ilişkin bilgiler elektronik başvuru ekranına otomatik olarak yansıtılacağından, bu duruma ilişkin belge istenmeyecektir. Ancak, elektronik başvuru ekranına yansıtılamayan prim ödemelerine ilişkin belgelerin SSK müdürlüklerinden alınarak eğitim kurumu müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmektedir. Eğitim kurumlarımızda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4'üncü maddesinin (B) bendi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak çalışanların eşleri, eş durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Bu durumda olanlarda SSK prim gün sayısı şartı aranmayacaktır.

Eşleri son iki yıllık süre içinde farklı sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışan öğretmenlerin eş durumu özründen yer değişikliği isteklerinde, eşlerinin iş değişiklikleri nedeniyle farklı statüde geçen hizmetleri birlikte değerlendirilir.

Örneğin; eşi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (http://mevzuat.meb.gov.tr/html/12056-657.html) kapsamında herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda görevliyken ayrılan ve sigortalı olarak bir işyerinde çalışmaya başlayanların, Emekli Sandığındaki görevleri ile SSK kapsamındaki çalışma süreleri birlikte değerlendirilir.

Eşleri herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna (SSK ve Bağ-Kur) bağlı olarak çalışmakta iken muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmek üzere askere alınanların asker dönüşü yeniden çalışmaya başlamaları hâlinde özür durumundan yer değişikliği istediklerinde, Yönetmeliğin 23'üncü maddesinde belirtilen sigortalılık süresi doldurulmamışsa, askerlikte geçen sürelerin borçlanılması kaydıyla, bu süre sigortalı olarak geçirilen süreler kapsamında değerlendirilir.

Öğretmenlerden eş durumu özrüne bağlı yer değişikliği isteyenlerden; eşleri ülke genelinde faaliyet gösteren ancak merkezi bir ilde olan şirketlerde çalışanların, yukarıdaki belgelere ilave olarak yer değiştirmek istenilen ilde iş yerinin çalışır durumda olduğunu anonim şirketlerde çalışanlar bakımından işyerinden, diğer şirketlerde çalışanlar bakımından da vergi dairesinden, belediyeden veya ilgili meslek kuruluşlarından herhangi birinden alınacak belge ile belgelendirmeleri şartı aranır.

Eşi, 506 sayılı Kanunun 20'nci maddesine göre bankalar için kurulmuş olan özel emeklilik sandığına tabi banka personeli olarak çalışanlar http://rehber.tnn.net/searchall.asp?keywrd=506+say%FDl%FD+Kanun ile Baroya kayıtlı olup topluluk sigortası ödeyen avukatlardan sigorta prim belgesi istenmeyecektir. Bunlardan SSK veya Bağ-Kur'a prim ödendiğine dair belge yerine, kuruluşun topluluk sigortasına ya da özel emeklilik sandığına prim ödendiğine ilişkin belge istenir.

Eşi isteğe bağlı sigortalı olan, eşi emekli olan ve eşinden boşananlar ile eşi öğrenci olan öğretmenler, özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.

Eş durumu özründen başvuruda bulunacaklardan istenecek belgeler:
Eşi; yasama organı üyeliği, belediye başkanlığı, 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde belirtilen görevlerde bulunanlar, eşi kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memur olarak görevli olanlar ile sürekli işçi ve sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ve bunların dışında özel kanunlarla kurulan kamu kuruluşları ile özel bankalarda çalışanlar, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu kapsamına girenlerden;
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Eşinin çalışmakta olduğu kurumdan/kuruluştan alınacak Görev Yeri Belgesi,
Eşi; kamu kurum ve kuruluşları dışında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında sigortalı işçi statüsünde çalışanlardan;
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Eşinin çalışmakta olduğu iş yerinden alınacak Görev Yeri Belgesi,
3- Eşinin çalışmakta olduğu işyerinin çalışır durumda olduğunu gösterir bağlı bulunduğu vergi dairesinden veya ilgili meslek teşekkülünden alınacak belge,
4- Başvuru tarihinde eşinin sigortalılığının hâlen devam ettiğini gösterir belge,
Eşi; 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu (Bağ-Kur) kapsamında çalışanlar (http://rehber.tnn.net/searchall.asp?keywrd=1479+say%FDl%FD+Kanun) ile 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu (http://rehber.tnn.net/searchall.asp?keywrd=1479+say%FDl%FD+Kanun) kapsamında tarımsal faaliyette bulunanlardan;
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- İş yerinin çalışır durumda olduğunu gösterir vergi dairesinden alınacak belge (tarımda kendi hesabına çalışanlar için ilgili kurum/kuruluşlardan alınacak faaliyet belgesi),
3- Başvuru tarihinden itibaren eşinin geriye dönük iki yıllık süre içinde en az on iki ay sigortalı hizmeti olduğunu, sigortalılığının hâlen devam ettiğini ve prim borcu bulunmadığını ya da borcunun taksitlendirildiğini gösterir Bağ-Kur'dan alınacak belge
istenecektir.

1.2.3. Öğrenim Durumu Özrü
Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış olmaları kaydıyla Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların mezun oldukları yükseköğretim programları ile aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin kararında belirtilen bütün öğretmenlik alanları ile aylık karşılığı okutacakları derslerde veya eğitim bilimlerinde yurt içindeki yükseköğretim kurumlarında bilimsel hazırlık, yabancı dil hazırlık ve tez dönemi dâhil (tezli/tezsiz) yüksek lisans veya doktora eğitimine devam etmekte olan öğretmenler, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yere atanmak üzere yer değişikliği isteğinde bulunabileceklerdir.
Zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi olan öğretmenlerin bu özür durumundan yer değişikliği isteğinde bulunabilmeleri için zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamış olmaları gerekir.

Ancak, İkinci ve Üçüncü Hizmet Bölgelerine dâhil illerde görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler, il içinde bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Birinci Hizmet Bölgesinin (D) ve (E) ilçelerinde görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler de bu özür durumundan, bu ilçeler arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

Bu durumda bulunan öğretmenlerin yer değiştirme istekleri; hizmet puanı üstünlüğü esas alınarak atanmak istedikleri yerlerdeki, alanlarındaki norm kadro açığı ölçüsünde, yarıyıl ve yaz tatilinde değerlendirilir.

Ortaöğretime alan öğretmeni yetiştirmeye yönelik Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programına (Pedagojik Formasyona yönelik) devam etmekte olanlar, özel öğrenci statüsünde lisansüstü eğitim derslerine devam etmekte olanlar ve kayıtlarını dondurmuş olanlar ile lisans düzeyinde bir yükseköğrenim programına kayıt hakkı kazanan öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz. Bu kapsamda başvuruda bulunacaklardan istenecek belgeler:
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Başvuru tarihi itibarıyla hazırlık sınıfı, yüksek lisans veya doktora öğrenimine kayıtlı ve hâlen devam etmekte olduğunu gösterir belge.

1.3. Hizmetin Gereği Olarak Yapılacak Yer Değiştirmeler
1.3.1. Haklarında yapılan soruşturma sonucunda görev yerinin değiştirilmesi uygun görülenlerin,
1.3.2. Son iki yılda üst üste olumsuz sicil almış olanların görev yerleri, hizmetin gereği olarak değiştirilebilir.

Görev yerleri değiştirilenler, aradan üç yıl geçmedikçe özür durumları da dâhil olmak üzere il içinde daha önce görev yaptığı eğitim kurumuna veya bu kurumun bulunduğu yerleşim yerine (Büyükşehirlerde Büyükşehir Belediye sınırları dâhil), yer değiştirme isteğinde bulunamazlar.

1.4. Olağanüstü Hâllere Bağlı Yer Değiştirmeler
1.4.1. Genel hayatı etkileyen deprem, su baskını, yangın ve benzeri doğal afetler nedeniyle, kendileri veya bakmakla yükümlü olduğu yakınlarından maddi veya manevi zarara uğrayanlar, bu durumlarını kriz merkezlerinden alacakları belgenin, o ilin valisinin uygun görmesi kaydıyla, olay tarihinden itibaren bir yıl içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

1.4.2. Özel hayatını etkileyen olumsuz nedenlere bağlı olarak görevini bulunduğu yerde verimli biçimde yerine getirme imkânı kalmadığını savcılık veya güvenlik birimlerine intikal etmiş ve kanıtlanmış olaylara ilişkin düzenlenmiş belgelerle bildiren öğretmenlerden, o ilin valisince yaptırılacak inceleme ve değerlendirme sonucu görev yeri değişikliği rapor ile teklif edilen ve uygun görülenler, il içinde görev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilirler. Bu durumdaki öğretmenler, il içinde norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarında değerlendirilir.

Birinci Hizmet Bölgesinde görevli öğretmenlerden zorunlu çalışma yükümlüsü olanlar ise, bulunduğu ilin (D) ve (E) ilçelerindeki norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarında değerlendirilir.

1.4.3. Eşi ölen öğretmenler, eşinin ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde bulundukları yerleşim yeri dışındaki yerlere yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Bunların görev yerleri, eğitim-öğretimi aksatmayacak ve alanlarında ihtiyaç duyulan sıra kapsamı dışındaki eğitim kurumları olacak şekilde belirlenir.

1.4.4. Eşi şehit olan öğretmenler yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Bu öğretmenlerin yer değişikliği istekleri, yer değiştirme dönemi ile sınırlı olmaksızın ve atanacakları yerde alanlarında ihtiyaç bulunan sıra kapsamı dışındaki eğitim kurumları olacak şekilde, bunun mümkün olmaması hâlinde ise alanlarında norm kadro açığı bulunması şartına bağlı kalınmadan tercihleri doğrultusunda gerçekleştirilir.

Bu kapsamda başvuruda bulunacaklardan istenecek belgeler:
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Maddi veya manevi zarara uğradığına ilişkin kriz merkezinden alınmış ve mülkî idare amirince onaylı belge,
3- Eşlerden her ikisi de Bakanlık personeli olarak görev yapanların birlikte atanabilmeleri bakımından çalışmakta olduğu kurumdan alınacak görev yeri belgesi,
4- Eşi şehit olanlar ile eşi ölenlerden Ölüm Kâğıdı.

1.5. Alan Değişikliğine Bağlı Yer Değiştirmeler
Öğrenimine uygun alanı dışında başka bir alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atamaya kaynak olan öğretmenler ile başka bir alanda öğrenim gören öğretmenler, mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara, alanlarının değiştirilmesini isteyebilirler.

Bu durumda bulunan öğretmenlerin alan değişikliğine ilişkin istekleri; adaylıklarının kaldırılmış olması ve öğrenimlerinin Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların mezun oldukları yükseköğretim programlarına ilişkin kararında, atanacağı alana uygun olması hâlinde değerlendirmeye alınır. Alan değişikliği işlemlerinde, öğretmenlerin görevli oldukları ildeki hâlen yürüttükleri alanlardaki öğretmen ihtiyacı ile öğrenimlerine göre geçecekleri alanlardaki ihtiyaç dikkate alınır.

Alanlarında öğretmen ihtiyacı duyulan eğitim kurumlarına alan değişikliği isteğinde bulunan öğretmenlerin alan değişikliği işlemleri, hizmet puanı üstünlüğü esasına dayalı olarak, tercihlerine göre gerçekleştirilecek, hizmet puanlarının eşit olması durumunda öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olana öncelik verilecektir.

Alan değişikliği isteğinde bulunan öğretmenler, Bakanlıkça açık ilan edilen eğitim kurumları arasından en fazla on eğitim kurumu tercihinde bulunabileceklerdir (Öğretmenleri ilgili mevzuatı gereği atanan Fen, Sosyal Bilimler, Spor ve Anadolu türü liseler hariç).

İl içinde veya iller arasında herhangi bir nedenle görev yeri değişikliği yapılan öğretmenler, bu yer değiştirme sürecinde alan değişikliği isteğinde bulunamayacaklardır.

Ancak, il içinde yer değiştirmek amacıyla yapılan sıraya alınan öğretmenlerin, alan değişikliği yapılması hâlinde il içi sıraları iptal edilecektir.

Eğitim ve öğretim hizmetlerinin aksatılmaması ve alan değişikliği sonucunda boşalacak eğitim kurumlarına atama yapılacağı için alan değişikliği işlemleri iptal edilmeyecektir.

Bu kapsamda yapılacak alan değişikliği işlemleri Bakanlıkça belirlenen takvim çerçevesinde yapılır.

1.6. İhtiyaç Fazlası Öğretmenlerin Yer Değiştirmeleri
1.6.1. Okul, kurum ve/veya bölüm kapanması, program değişikliği, Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla dersin kaldırılması, istihdam alanının daralması, kurum türü değişikliği ya da ikili öğretimden tekli öğretime geçilmesi gibi nedenlerden dolayı norm kadro fazlası konumuna gelenler ile ders yükü bulunmayan öğretmenler, alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına, tercihleri ve özür durumları dikkate alınmak suretiyle il içinde atanırlar.

Fazla konumdaki öğretmenler, sırasıyla görevli olduğu eğitim kurumlarının bulunduğu eğitim bölgesi veya yerleşim yerlerindeki eğitim kurumlarına, bu şekilde yapılacak atamalarla fazlalığın giderilememesi hâlinde ise hizmet puanları da dikkate alınarak merkez ilçeden başlamak suretiyle il içinde sırasız ihtiyaç duyulan diğer eğitim kurumlarına atanacaklardır.

Bu fazlalık giderilinceye kadar, öğretmen fazlalığı bulunan eğitim kurumlarına, ilçelere veya diğer yerleşim yerlerine fazlalık bulunan alandan öğretmen ataması yapılmayacaktır.

1.6.2. Daha önce 4855 sayılı Kanun kapsamında eğitim kurumlarına tahsis edilen boş öğretmen kadrolarına bağlı olarak atanan öğretmenler, bu uygulamanın yürürlükten kaldırılmasıyla norm kadro fazlası konumuna gelmişlerdir. İl içi sıralar oluşturulduktan sonra bulunduğu kurumun alanında sıralı olmaması ve norm kadro açığı olması hâlinde bu norm kadrolarla ilişkilendirileceklerdir. Ancak, bunların herhangi bir yere atamalarının yapılamaması hâlinde, Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 04/03/2006 tarihinden itibaren en fazla üç yıl süreyle bulundukları okullarda norm kadro fazlası öğretmen olarak bırakılırlar. Bu süre sonunda herhangi bir eğitim kurumu tercihinde bulunmayanlar, alanlarında il içinde ihtiyaç bulunan eğitim kurumlarına atanacaklardır.

1.6.3. Bulundukları eğitim kurumlarında norm kadro esasları çerçevesinde öğretmen norm kadro sayısının azalması üzerine hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak değerlendirme sonucunda norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler, bulundukları okullarda norm kadro fazlası olarak görevlerine devam edeceklerdir. Bu kapsamda öğretmen fazlalığı bulunan eğitim kurumlarına, norm kadro fazlası öğretmenler, bu eğitim kurumlarının norm kadrolarıyla ilişkilendirilinceye kadar öğretmen fazlalığının bulunduğu alanda atama yapılmayacaktır. Ancak bu durumdaki öğretmenler, il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

2. Başvuru Yerleri ve Süresi
Öğretmenler, yer değiştirme takviminde belirtilen süre içinde elektronik başvuru formunu (http://ilsis.meb.gov.tr) doldurarak görevli oldukları eğitim kurumu müdürlüğüne başvuracaklardır.

Müstakil müdürlüğü bulunmayan okullarda görevli olanlar ile kadroları il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinde bulunan öğretmenler, başvurularını bağlı oldukları il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine yapacaklardır.

3. Başvuru Formu
3.1.1. Bilgilerin Kontrol Edilmesi
Elektronik başvuru formuna; kimlik bilgileri, hizmet puanı, alanı vb. bilgiler otomatik olarak yansıtılacaktır. Bu bilgilerin öğretmenlerce kontrol edilmesi, varsa yanlışlıkların belgeye dayalı olarak düzeltilmesi için eğitim kurumu müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir.
3.1.2. Tercihler
İl içinde isteğe bağlı yer değiştirmek isteyen öğretmenler, başvuru süresi içinde atanmak istediği eğitim kurumunda norm kadro açığı bulunup bulunmadığına bakılmaksızın en fazla beş eğitim kurumu tercihinde bulunabileceklerdir.

Özür durumuna bağlı yer değiştirmek isteyen öğretmenler, özürlerine uygun eğitim kurumlarından en fazla on eğitim kurumu tercihinde bulunabileceklerdir.

Örnek 1: Ankara ilinin Çamlıdere ilçesine bağlı Peçenek beldesindeki Peçenek İlköğretim Okulunda görevli öğretmen, eş durumu özründen Çamlıdere ilçesi merkez, belde ve köylerindeki eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.

Örnek 2: Ankara ilinin Nallıhan ilçesindeki Sakarya İlköğretim Okulunda görevli öğretmen, özrünün bulunduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.

Örnek 3: Ankara ilinin Keçiören ilçesindeki İsmail Enderuni İlköğretim Okulunda görevli öğretmen, Keçiören ilçe belediye sınırları dışında kalan eğitim kurumları ile Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki tüm eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.

Okul Öncesi Öğretmenliği / Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Bilgisayar Öğretmenleri aşağıda gösterilen mezuniyet durumlarına göre;
a) İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği mezunları,
- İlköğretim okullarını,
b) Okul Öncesi ve Ana Okulu Öğretmenliği mezunları,
- İlköğretim okullarını,
-Ana okullarını,
c) Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği mezunları,
- Kız meslek liselerini,
- İlköğretim okullarını,
-Ana okullarını,
d) Matematik-Bilgisayar bölümü, İstatistik-Bilgisayar bölümü, Bilgisayar Teknolojisi/Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri bölümü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği mezunları;
-İlköğretim okullarını,
-Mesleki ve teknik liseler hariç diğer liselerini tercih edeceklerdir.
Fen, Sosyal Bilimler, Spor ve Anadolu türü liselerde kadrolu olarak görev yapan öğretmenlerden;
1. Fen liselerindeki tüm alan öğretmenleri; Fen liseleri, Resim ve Müzik alanları hariç Anadolu Güzel Sanatlar liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu Meslek liseleri ve bunların dışında kalan diğer genel liseler ile ortak alan öğretmenleri ilköğretim okullarını,
2. Sosyal Bilimler liselerindeki tüm alan öğretmenleri; Sosyal Bilimler liseleri, Resim ve Müzik alanları hariç Anadolu Güzel Sanatlar liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu Meslek liseleri ve bunların dışında kalan diğer genel liseler ile ortak alan öğretmenleri ilköğretim okullarını,
3. Spor liselerindeki Beden Eğitimi öğretmenleri; Spor liseleri, Anadolu Güzel Sanatlar liseleri, Anadolu Öğretmen liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu Meslek liseleri ve bunların dışında kalan diğer genel liseler ile ortak alan öğretmenleri ilköğretim okullarını,
4. Anadolu Güzel Sanatlar liselerindeki Resim, Müzik ve diğer alan öğretmenleri; Anadolu Güzel Sanatlar liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu Meslek liseleri ve bunların dışında kalan diğer genel liseler ile ilköğretim okullarını,
5. Anadolu Öğretmen liselerindeki tüm alan öğretmenleri; Anadolu Öğretmen liseleri, Resim ve Müzik alanları hariç Anadolu Güzel Sanatlar liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu Meslek liseleri ve bunların dışında kalan diğer genel liseler ile ortak alan öğretmenleri ilköğretim okullarını,
6. Anadolu liselerindeki tüm alan öğretmenleri; Resim ve Müzik alanları hariç Anadolu Güzel Sanatlar liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu Meslek liseleri ve bunların dışında kalan diğer genel liseler ile ortak alan öğretmenleri ilköğretim okullarını,
7. Anadolu Meslek liselerindeki (Anadolu Teknik, Anadolu Ticaret vb.) ilgili Yönetmelikte belirtilen alan öğretmenleri; Resim ve Müzik alanları hariç Anadolu Güzel Sanatlar liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu Meslek liseleri ve bunların dışında kalan diğer genel liseler ile ortak alan öğretmenleri ilköğretim okullarını,
8. Anadolu İmam-Hatip liselerindeki tüm alan öğretmenleri; Resim ve Müzik alanları hariç Anadolu Güzel Sanatlar liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu İmam-Hatip liseleri, Anadolu Meslek liseleri ve bunların dışında kalan diğer genel liseler ile ortak alan öğretmenleri ilköğretim okullarını
tercih edebileceklerdir.

3.1.3. Onay Süreci ve Takibi
Elektronik başvuru formunu dolduran öğretmenler, varsa belgeleriyle birlikte görevli oldukları eğitim kurumu müdürlüğüne başvuracaklardır. Eğitim kurumu müdürlüğü, başvuru formundaki bilgi ve belgeleri kontrol ettikten sonra uygun olması hâlinde onaylayacaktır. Onay işlemleri, yer değiştirme takviminde belirtilen başvuruların son günü çalışma saati bitimine kadar gerçekleştirilecektir.

Sağlık özründen yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenler, gerekli belgeleri de eklemek suretiyle bir dilekçe ile görevli oldukları eğitim kurumu müdürlüklerine başvuracaklardır. Sağlık özrüne esas olan raporun ilgili birimlerce değerlendirildikten sonra yer değiştirmesi uygun görülenlerin elektronik ortamda başvuru yapması sağlanarak onay işlemi gerçekleştirilecektir.

Sağlık durumu özrü ve Yönetmeliğin 32'nci maddesinde belirtilen olağanüstü (http://personel.meb.gov.tr/daireler/mevzuat/mevzuat_sorgu.asp?SIRA=MEV_BASLIK&TUR=3&ANAHTAR=&Sorgu=Evet&dilim=2) hâllere bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacaklarda yer değiştirme takviminde belirtilen süre şartı aranmaz.

Başvuruda bulunan öğretmenler, başvurusunun eğitim kurumu, ilçe ve il millî eğitim müdürlüklerince onaylanıp onaylanmadığını, http://ilsis.meb.gov.tr internet adresinden takip edeceklerdir. Başvurularının onaylanmaması veya reddedilmesi gerekçelerini görerek yanlışlığın ya da eksikliğin başvuru süresi içinde giderilmesini sağlayacaklardır.

Başvurusundan vazgeçenler, başvuru süresi içinde, görevli olduğu eğitim kurumu ya da kadrosunun bulunduğu il/ilçe millî eğitim müdürlüğüne dilekçe vermek suretiyle başvurusunu elektronik ortamda iptal ettirecektir.

4. Başvuruların Geçersiz Sayılacağı Durumlar
4.1. Bakanlık atama alanı dışında başka bir alanda,
4.2. Gerekli şartları taşımadan,
4.3. İl içi http://ilsis.meb.gov.tr internet adresinde yer alan ?Elektronik Başvuru Formu? dışında bir belgeyle,
4.4. Asılsız, gerçeğe aykırı, yanlış bilgi ve belgeyle,
4.5. Posta yoluyla,
4.6. İstenilen bilgileri uygun biçimde işaretlemeden,
4.7. ?Elektronik Başvuru Formu? çıktısı imzalanmadan/onaylanmadan,
4.8. Vekâlet olmadan başkasının adına
yapılan başvurular işleme alınmayacak, geçersiz sayılacak ve yer değiştirmeleri yapılmış olsa dâhi iptal edilecektir.

5. Başvuruların Değerlendirilmesi ve Atamaların Yapılması
Mart ayı içinde yapılacak başvurular, Nisan ayı içinde yapılacak değerlendirme sonucu tercih edilen eğitim kurumları bazında hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya alınır. Bu sıralar millî eğitim müdürlüklerince ilan edilir ve atamalar, EK-1 takvimde belirtilen süreler içinde gerçekleştirilir.

B. YER DEĞİŞTİRME SONUÇLARI
1. Sonuçların Duyurulması
İl içinde yapılan yer değiştirmeler il millî eğitim müdürlüklerinin internet sitelerinde duyurulacaktır.
2. Görevden Ayrılma ve Başlama İşlemleri
Görev yeri değiştirilen öğretmenlerin kararnameleri EK-1 takvimde belirtilen süreler içinde tebliğ edilerek ilişiklerinin kesilmesi sağlanacaktır.
3. Yer Değiştirme İşleminin İptali
3.13. İsteğe bağlı yer değiştirme işlemleri eşzamanlı yapıldığından, iptal talepleri dikkate alınmayacaktır. Ancak, görev yeri değiştirilen öğretmenlerin Yönetmelikte belirtilen belgeye dayalı atama tarihinden sonra oluşan özrü bulunması hâlinde durumları değerlendirilebilecektir.
Özür durumundan yer değiştirme suretiyle ataması yapılanlardan özürleri ortadan kalkan öğretmenlerin atamaları, görev yerlerinden ayrılmamış ve yerlerine atama yapılmamış olması şartıyla tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde başvurmaları hâlinde iptal edilebilir.

C. YAPILACAK İŞ VE İŞLEMLER
1. İl Millî Eğitim Müdürlüklerince Yapılacak İşlemler:
1.1. İl içinde özür durumundan ve isteğe bağlı yer değiştirme sürecinin başladığı, başvuru ve atama işlemlerinin Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu'nda yapılan açıklamalar çerçevesinde gerçekleştirileceği hususunda ilçe millî eğitim müdürlüklerine duyuru yapacaklardır.
1.2. Eğitim kurumlarının alanlara göre norm kadro açıkları belirlenecek ve il millî eğitim müdürlüklerinin internet sitelerinde ilan edilecektir.
1.3. Yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin; kimlik, öğrenim, Bakanlık atama alanı, hizmet süresi, hizmet puanı gibi bilgileri, İLSİS Özlük Modülü'nden Elektronik Başvuru Formuna yansıtılacağından başvuru yapmadan önce öğretmenlerin bilgileri kontrol edilerek, verilen yetki çerçevesinde il, ilçe veya eğitim kurumları müdürlüklerince güncellenecektir.
1.4. İl millî eğitim müdürlüklerinde; ilgili müdür yardımcısı veya şube müdürünün sorumluluğunda atama alanında yetkin, yeterli sayıda personel görevlendirilerek, Elektronik Başvuru Formlarının ve eklerinin kontrolünün yapılması sağlanacaktır.

1.5. Öğretmenlerin İLSİS Özlük Modülü'ndeki ?Bakanlık Atama Alanı? kontrol edilecektir. Bu bilgide hata görülmesi hâlinde düzeltilmek üzere Bakanlığın ilgili atama dairelerinin Değerlendirme, Denetleme ve Planlama Şubelerine (EK-2) e-posta yoluyla bildirilerek, düzeltme yapıldıktan sonra başvuru formu onaylanacaktır.

1.6. Merkez ilçeye bağlı müstakil müdürlüğü bulunmayan ilköğretim okullarında görevli öğretmenler ile eğitim kurumu müdürlerinden öğretmen olarak yer değiştirme isteğinde bulunanların başvurularını, süresi içinde yapmalarına yardımcı olunacak ve mağdur olmaları önlenecektir.
1.7. Yer değiştirme sonuçları duyurulduktan sonra atamasının iptalini isteyenlerden özür durumları uygun görülen öğretmenlerin; görev yerlerinden ayrılmamış ve yerlerine atama yapılmamış olması şartıyla iptal edileceğinden, bu istekleri en kısa süre içinde sonuçlandırılacaktır.
1.8. İl içi yer değiştirmeleri yapılan öğretmenlerin ayrılma ve başlama işlemleri İLSİS Atama Modülü'nden yapılacaktır.
1.9. Yer değiştirme işlemlerindeki tereddütlerin giderilmesinde il millî eğitim müdürlüklerince, Personel Forumu aracılığıyla sorunlar iletilerek, İnsan Kaynakları Şubesi ile iletişim kurulacaktır. Hiçbir şekilde öğretmenler sorunlarının giderilmesi yönünde Bakanlığa yönlendirilmeyecektir.
1.10. İlçe millî eğitim müdürlüklerince onaylanan elektronik başvuru formlarının başvuru süresi içinde uygun olanların onaylanmasına yönelik gerekli tedbirler alınacaktır. Yer değiştirmesi yapılan öğretmenlere ait elektronik başvuru formu ve yer değiştirmeye esas olan belgeleri özlük dosyalarında muhafaza edilecektir.

1.11. Atama yetkisi Bakanlığımızda olan Sosyal Bilimler, Fen ve Anadolu liseleri öğretmenlerinden veya müdürlerinden bu kılavuzda belirtilen yer değiştirme istekleri değerlendirilen ve atanacağı eğitim kurumu belirlenenlere ilişkin kararnamelerin düzenlenmesi Bakanlığımızdan mutlaka istenecektir.
1.12. Gerekli şartları taşımadığı hâlde başvuruda bulunan öğretmenler ile bu başvuruların incelenmesi, değerlendirilmesi ve onaylanmasından sorumlu bulunanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.

2. İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerince Yapılacak İşlemler:
2.1. İl içinde özür durumundan ve isteğe bağlı yer değiştirme sürecinin başladığı, başvuru ve atama işlemlerinin Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu'nda yapılan açıklamalar çerçevesinde gerçekleştirileceği eğitim kurumu müdürlüklerine duyurulacaktır.

2.2. Yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin; kimlik, öğrenim, Bakanlık atama alanı, hizmet süresi, hizmet puanı gibi bilgileri, İLSİS Özlük Modülünden Elektronik Başvuru Formuna yansıtılacağından başvuru yapmadan önce öğretmenlerin bilgileri kontrol edilerek, verilen yetki çerçevesinde güncellenecektir.

2.3. İlçe millî eğitim müdürlüklerinde; ilçe millî eğitim müdürünün veya görevlendireceği şube müdürünün sorumluluğunda atama alanında yetkin, yeterli sayıda personel görevlendirilerek, Elektronik Başvuru Formlarının ve eklerinin kontrolünün yapılması sağlanacaktır.

2.4. Elektronik başvuru formu ile varsa ekleri kontrol edilerek bilgi ve belgelerinde eksiklik görülenlerin eksik belgelerinin başvuru süresi içinde tamamlanması sağlanacaktır.

2.5. Gerekli şartları taşıyanların başvuru listeleri internet ortamında düzenlenip, başvuruların çıktısı onaylanacak, onaylanan bu başvurulara ait listeler ilgili eğitim kurumu müdürlüklerine aynı gün teslim edilecektir.

2.6. Gerekli şartları taşımadığı veya bilgi ve belgelerinde eksiklik görülmesi nedeniyle onaylanmayan başvurular, gerekçeleri ile birlikte ilgili öğretmenlere duyurulmak üzere eğitim kurumu müdürlüklerine iade edilecektir.

2.7. Yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin Bakanlıkça düzenlenen en son atama kararnamesinde belirtilen alanda başvuruda bulunmaları sağlanacaktır.

2.8. Kadrolarının bulunduğu eğitim kurumları dışında Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında geçici görevli olan öğretmenlerin İLSİS Atama Modülü'ndeki Görevlendirme Kaydı güncellenecektir.

2.9. Müstakil müdürlüğü bulunmayan ilköğretim okullarında görevli öğretmenler ile eğitim kurumu müdürlerinden öğretmen olarak yer değiştirme isteğinde bulunanların başvurularını, süresi içinde yapmalarına yardımcı olunacak, mağdur olmaları önlenecektir.

2.10. Eğitim kurumu müdürlüklerinden gelen başvuru formları, başvuru süresi içinde onaylanarak, ekindeki yer değiştirmeye esas olan belgeler, aslı ile birlikte başvuru süresi içinde il millî eğitim müdürlüklerine gönderilecektir.

2.11. Eğitim kurumu müdürlüklerinden gelen sağlık durumu özründen yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlere ait özür durumu belgeleri, en kısa süre içinde il millî eğitim müdürlüklerine gönderilecektir. Sağlık kurulu raporlarının sonuçları, eğitim kurumu müdürlüklerine bildirilerek yer değiştirmesi uygun bulunanların onay sürecinin başlatılması sağlanacaktır.

2.12. Yer değiştirme işlemlerindeki tereddütlerin giderilmesinde il millî eğitim müdürlüğünün ilgili birimleriyle e-posta, gerektiğinde telefon ve faks ile iletişim kurulacaktır. Hiçbir şekilde öğretmenler sorunlarının giderilmesi yönünde il millî eğitim müdürlüğüne/Bakanlığa yönlendirilmeyecek, tereddütlerin giderilmesi konusunda ilçe millî eğitim müdürlükleri yetkililerince e-posta, gerektiğinde telefon ve faks ile gerekli girişimlerde bulunulacaktır.

2.13. Gerekli şartları taşımadığı hâlde başvuruda bulunan öğretmenler ile bu başvuruların incelenmesi, değerlendirilmesi ve onaylanmasından sorumlu bulunanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.

3. Eğitim Kurumu Müdürlüklerince Yapılacak İşlemler:
3.1. Norm Kadro Modülündeki kurumuna ait bilgi başlıkları kontrol edilerek, alanlar itibarıyla haftalık ders saati, şube, öğretmen, öğrenci sayısı ve benzeri veriler ile alanlar bakımından kadrolu öğretmen mevcudu, norm kadro durumu, ihtiyaç ve fazlalıkların sayısının atamaya esas olmak üzere ilgili mevzuatı ve takvimi çerçevesinde güncellenmesi sağlanacaktır.

3.2. Öğretmenlerin İLSİS Özlük Modülü'ndeki bilgileri, yer değiştirme başvurularından önce öğretmenlerle birlikte kontrol edilerek, varsa yanlışlıkların başvuru süresinin başlamasından önce veya başvuru süresi içinde gecikmeye meydan verilmeden güncel tutulması sağlanacaktır.

3.3. Bu kılavuzda yapılan açıklamalar çerçevesinde, yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmen tarafından doldurulan, elektronik başvuru formunun eksiksiz ve doğru olarak doldurulup doldurulmadığından öğretmen ve eğitim kurumu müdürleri birinci derecede sorumlu olacaktır. Öğretmenlerin ibraz ettiği belgelerin Yönetmelikte belirtilen belgelere uygun olup olmadığı kontrol edilecek, varsa eksikliklerin giderilmesi sağlanacaktır.

3.4. Sağlık durumu özründen yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin, elektronik ortamda yapılacak onay işleminden önce özür durumuna esas olan belgeleri bir dilekçe ekinde alınarak en kısa süre içinde il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine gönderilecektir. Sağlık kurulu raporlarının sonucu olumlu olan öğretmenlerin elektronik başvuru formu doldurması sağlanacak ve onay işlemi gerçekleştirilecektir.

3.5. Yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin başvurularını, süresi içinde yapmalarına yardımcı olunacak ve başvuru süresi içinde onay işlemi tamamlanarak öğretmenlerin mağdur olmaları önlenecektir.

3.6. Başvuru formları ile varsa ekleri (tüm belgelerin güncel olması) eğitim kurumu müdürlüklerince de imzalanıp onaylanarak, bekletilmeden ilçe millî eğitim müdürlüklerine teslim edilecektir.

3.7. İlçe millî eğitim müdürlüklerince başvuruları kabul edilen veya edilmeyenlerin listesi alınarak, ilgili öğretmenlere imza karşılığında duyurulacaktır.

3.8. Yer değiştirme işlemi yapılan öğretmenlerin görevden ayrılma ve başlama işlemleri, yer değiştirme takviminde belirtilen süreler içinde sonuçlandırılacaktır. Bunlardan atamasının iptalini isteyenlerin başvuruları, ilişikleri kesilmeyerek en kısa sürede ilçe millî eğitim müdürlüklerine gönderilecektir.

3.9. Ataması yapılan öğretmenlerin görev yerlerinden ayrılmalarından sonra atamaya esas belgeleri ile kurumda tutulan özlük dosyası, en geç bir ay içinde atandıkları eğitim kurumu müdürlüklerine gönderilecektir.

EK-1
D. 2007 YILI İL İÇİ YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ

İSTEĞE BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELER

? İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Başvuruların Kabul Edilmesi 05 - 30 Mart 2007
? Eğitim Kurumu ile İlçe ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü Onay Süreci 05 - 30 Mart 2007
? Sıra Listelerinin İlan Edilmesi 10 - 20 Nisan 2007
? Yer Değiştirme Suretiyle Atamaların Yapılması ve Sonuçlarının İlan Edilmesi ? 02 Mayıs 2007
? Sıraya Bağlı Atamaların Yapılması (Sıramatiğin Çalıştırılması) ve Sonuçlarının İlan Edilmesi: -Temmuz ve Ağustos Aylarının İlk Haftaları
- Aralık Ayının Son Haftası

? Kararnamelerin Gönderilmesi: 18 Haziran
- Temmuz ve Ağustos Aylarının İkinci Haftalarında
- Ocak 2008'in İkinci Haftasında

? Tebliğ ve İlişik Kesme İşlemlerinin Tamamlanması En Geç: 10 Gün İçinde

ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI YER DEĞİŞTİRMELER
YARIYIL TATİLİ ? Başvuruların Kabul Edilmesi 15 Ocak - 09 Şubat 2007
? Atamaların Yapılması ve Sonuçların İlan Edilmesi ? I. Grup : 29 Ocak 2007
? II. Grup: 09 Şubat 2007
? Kararnamelerin Gönderilmesi Atama Tarihinden İtibaren En Geç 1 Hafta İçinde
? Tebliğ ve İlişik Kesme İşlemlerinin Tamamlanması En Geç 10 Gün İçinde
YAZ TATİLİ ? Başvuruların Kabul Edilmesi ve Atamaların İlan Edilmesi 18 Haziran - 31 Ağustos 2007
? Atamalar Temmuz ve Ağustos Aylarında
? Kararnamelerin Gönderilmesi Atama Tarihinden İtibaren En Geç 1 Hafta İçinde
? Tebliğ ve İlişik Kesme İşlemlerinin Tamamlanması En Geç 10 Gün İçinde



ALAN DEĞİŞİKLİĞİNE BAĞLI YER DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİ
? Başvuruların Kabul Edilmesi 01 - 15 Haziran 2007
? İşlemlerin Sonuçlandırılması 18 - 29 Haziran 2007

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber