İlköğretim programları tanıtım kampanyası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mart 2007 14:17, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı (MEB) Hüseyin Çelik, yenilenen ilköğretim programları tanıtım kampanyası çerçevesinde 1 milyon eve tanıtım broşürü göndereceklerini bildirdi.

İlköğretim Programlarının tanıtımı için bakanlık Başöğretmen salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Çelik, yeniledikleri ilköğretim müfredatının özellikle veli ayağını oluşturmak üzere bugünden itibaren önemli bir tanıtım kampanyası başlattıklarını söyledi.

Bilgiye ulaşma ve bilgiyi yeniden üretme yollarının değiştirilmemesi halinde dünyanın gerisinde kalınacağını belirten Çelik, ?Değişerek ancak gelişebiliriz. Değişim anlayışının ancak ve ancak eğitim ile mümkün olabileceğine inanıyoruz? dedi.

Bilgiye sahip olmanın yeryüzündeki en büyük zenginlik unsuru olduğunu ifade eden Çelik, teknoloji yoğun çalışmanın, bilgiyi üretmenin ve bilgiyi anlamlı hale getirmenin yeryüzünde zenginliğe giden en önemli kilometre taşları olduğunu kaydetti.

Çelik, kampanya kapsamında ?Ezber Bozuldu? afişi hazırlandığını belirterek, ?Öğrencilerimiz bilgi deposu değildir. Öğrencilerin kafasına bilgi doldurmak marifet değildir. Bizim 'ezberci' dediğimiz eğitim yöntemimiz buna dayanıyordu. Değiştirdiğimiz müfredatta esas olan şey, öğretmen merkezli bir eğitimdi. Öğretmen adeta konferansçı mahiyetindeydi, öğrenciler pasif algılayıcılar konumundaydı? diye konuştu.

?TEMEL ANLAYIŞ, ÖĞRENCİYİ SÜRECE DAHİL ETMEK?

Çocuklara öğrenme metotlarını, neyi, nasıl bulacaklarını, anlamlı bilgiye dönüştüreceklerini öğreteceklerini söyleyen Çelik, tüm bilgileri yükleme gayreti içinde de olmayacaklarını söyledi. Çelik, hazırladıkları ?Söz Bende? afişinin ise öğrenci merkezli eğitim anlamına geldiğini ifade ederek, ?Bu, şimdi artık öğrenciler konuşacak öğretmenler dinleyecek anlamına gelmez. Yeni müfredatımızın dayandığı temel anlayış, eğitimi eğitimin muhatabı olan öğrenciyle paylaşmaktır. Onunla birlikte düşünmek, onu doğrudan sürece dahil etmektir. Öğrenci merkezli eğitimden kastımız budur? diye konuştu.

Kampanya kapsamında bir milyon eve tanıtım broşürü göndereceklerini söyleyen Çelik, şöyle devam etti:

?Müfredatın çok önemli bir ayağı, destekleyici unsuru, velilerimizdir. Velilerimiz eğitimde olmazsa olmaz paydaşlarımızdır. Velilerimize biz müfredatı niçin değiştirdik, yeni müfredatımız çocuklarımıza neyi kazandıracak, daha önceki müfredat neyi kaybettiriyordu, bunu anlatacağız, anlatmak zorundayız. Eğer öğretmen-öğrenci-veli ve okul idaresi, bu dörtlü aynı kare içinde buluşmazsa biz eğitimden beklediğimiz sonuçları elde edemeyiz.?

?GELECEK YIL 7. SINIF DA DAHİL OLACAK?

Yeni müfredatın bir süreden beri uygulandığını anlatan Çelik, ?Bu sene 6. sınıfa kadar uygulanıyor. Gelecek sene 7. sınıf da dahil olacak. Zamanla yeni müfredatımız tüm ilköğretim okullarında uygulanmış olacak? dedi.

Bu süreç tamamlandıktan sonra OKS'yi kaldıracaklarını açıklayan Çelik ?Bunu yaptığımız zaman sınavlara paydos, herkes canı nereye isterse oraya gidecek. Böyle bir şey söz konusu değil? dedi. Çelik, 10 Mart Cuma günü bir basın toplantısı düzenleyerek OKS'yi kaldırdıktan sonra izlenecek yönteme ilişkin bilgi vereceğini söyledi. Çelik, ?Öğrencilerle ilgili ölçme ve değerlendirme yönteminin ne olacağını, bunun yerine ne getireceğimizi, bütün bu süreci paylaşacağız? dedi. Yenilenen programı internet sistemi üzerinden kamuoyuna sunacaklarını bildiren Çelik, bir ay boyunca herkesin bu konuyla ilgili eleştirilerine, önerilerine ve katkılarına açık olacaklarını söyledi. Çelik, şöyle devam etti:

?Elimi taşın altına sokmadan, hiçbir tartışmaya girmeden, suya sabuna karışmadan bakanlık yapabilirim. Arkadaşlarım da bürokratlık yapabilir. Eğer yanlış yaparsak, bünyeyi tahrip eden bir ur varsa bununla ilgili cerrahi ameliyat yapmazsak, bizim buralarda bulunmamızın anlamı yok. Biz millet, memleket hatırına bunu yapıyoruz.

Geçen sene sınıfta kalanlarla ilgili olarak kıyamet koparıldı. Bunları bir üst sınıfa geçirin. Popülizmi esas alan bir bakan, halkın ve ailelerin nezdinde kahraman olmak için bunu yapardı. Milletim, memleketim için bunu yapmadım. Bundan sonra da yapmayacağım. Popülizmle bu memleket bir yere varmaz. İktidarlar oy kaygısı güderek eğitimi planlıyorsa, o eğitim bizi hiçbir yere götürmez.?

?ANADOLU LİSELERİNİN 5 YILA ÇIKARILACAĞI? İDDİALARI

Anadolu Liseleri'nin 5 yıla çıkarılacağına ilişkin basında çıkan haberin doğru olmadığını bildiren Çelik şöyle konuştu:

?Anadolu Liselerinin 5 yıla çıkarılması söz konusu değil. Geçen sene bizim 5 tane okulumuzda 1+4 uygulaması yapılıyordu. Bu yıl da bize müracaat eden okullar içerisinde değerlendirme yaptık. 4 okulumuza daha 1+4 uygulaması için izin veriyoruz. Geçen yıl 5 okulun hepsi İstanbul'daydı. Bu yıl İstanbul'un dışına çıkarıyoruz. Ankara, İzmir, Balıkesir, İstanbul Anadolu yakasındaki okullara da 1+4 uygulaması için izin veriyoruz. Türkiye'de 800 küsur Anadolu Lisesi olduğunu düşünürsek 800 Anadolu Lisesi içerisinde 8-9 okulda 1+4 uygulaması yapılması, yüzde 1'e tekabül eder. Yüzde 1'inde böyle bir uygulamanın olması, bütün Anadolu Liseleri'nin 5 yıla çıkarılacağı anlamına gelmez.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber