Ailesi kaza geçiren liseliden ilk yardım projesi

Van'da lise öğrencisi Derya Kiyat, ailesinin geçirdiği trafik kazasından etkilenerek ilk yardımın daha hızlı yapılabilmesi için "Hava Yastığı ile Hastaneye Aktarım Projesi" geliştirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2017 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ailesi kaza geçiren liseliden ilk yardım projesi

SITKI YILDIZ / ÖNDER ALTINAL

Atatürk Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Derya Kiyat, ailesinin yaralandığı trafik kazasından etkilenerek ilk yardımın daha hızlı yapılabilmesi için proje çalışması başlattı.

Konusunda uzman kişilerden ve öğretmenleri Aydın Buran'dan destek alan Kiyat, "Hava Yastığı ile Hastaneye Aktarım Projesi"ni geliştirdi.

Kiyat'ın projesi, 27 Mart'ta düzenlenen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 48. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Van Bölge Finali'nde birinci oldu.

Yarışmada finale kalarak Van'ı temsil eden Kiyat, Türkiye finalinde ise dereceye giremedi.

"Kaza yerinin konumu görüntülü ve sesli aktarılacak"

Kiyat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projeyi trafik kazalarındaki ölüm oranını en aza indirmek için hazırladığını söyledi.

Kazalarda hastaya geç müdahalenin ölüm oranını artırdığına dikkati çeken Kiyat, şöyle konuştu:

"Aracın hava yastığına çip ve navigasyon sistemi yerleştireceğim. İkisi arasında lazer ışığı bağlantısı olacak. Hava yastığının kaza sırasında patlamasıyla lazer ışığı kesilecek. Bu kesintiyle sistem navigasyona konum aktaracak. Kaza yerinin konumunun görüntülü ve sesli olarak en yakın hastane veya 112 Acil servise iletilmesiyle erken müdahale şansı artacak. Geç müdahale nedeniyle yaşanan ölüm oranı düşecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber