İşçi ve Bağ-Kur emeklisine yapılan zamlar 4 yıldır eksik hesaplanıyor

Haber Giriş : 20 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşçi ve Bağ-Kur emeklisine 4 yıldır yapılan zamlar eksik hesaplandı. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun (YDK) hazırladığı SSK Raporu'na göre, yanlışlar zinciri Ocak 2000'de, SSK emekli aylıklarının TÜFE oranında artırılmasıyla başladı. Kurul, 2000, 2001 ve 2002 yıllarında ?TÜFE + yüzde 2? oranındaki artışın, Bütçe Kanunu'na konduğunu hatırlatarak, Emekli Sandığı'ndan aylık alanlara bu oranın yansıtıldığını vurguladı. Buna karşın, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin aylıklarına yapılacak artışta ise Bakanlar Kurulu'na verilen yetkinin kullanılmaması nedeniyle yüzde 2'lik artışın maaşlara yansımadığı bildirildi. YDK da, işçi emeklilerine haksızlık yapıldığını belirterek, aradaki farkın ödenmesini istedi. İkinci hatanın da, memur emeklilerine Bakanlar Kurulu kararıyla, Ekim 2002'de brüt 75 milyon lira ve Ocak 2003'te 25 milyon lira olmak üzere, toplam 100 milyon liralık zam yapılmasıyla gerçekleştiği belirtildi. Raporda, bu artışın, Emekli Sandığı emeklilerine aynı şekilde yansıtıldığı ancak SSK işçi emeklilerine, Ocak ayındaki TÜFE artış oranının düşürülerek ödendiği kaydedildi. Bu durumun yasalardaki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu vurgulayan YDK, raporunda şu görüşe yer verdi:

?Yapılan bu artış, Emekli Sandığı emeklilerine yapılan 100 milyon liralık artış, emekli aylıklarına aynı şekilde yansıtılırken, SSK emeklilerine Ocak 2003'ten itibaren ödenmesi öngörülen tutar, o aya ilişkin TÜFE oranındaki artış oranı düşülerek ödenmiş ve her geçen ay TÜFE oranında azalmış. Yani aylıklara Emekli Sandığı'nda olduğu gibi yansıtılmamıştır.? Raporda, Ocak 2000-Haziran 2002 tarihleri arasındaki döneme ilişkin farkları almak üzere mahkemelere başvuran emeklilerden bazılarının, açtıkları davaları kazandığına ve farkları aldığına vurgu yapıldı. Buna karşın, dava açmayanlara, bu farkın ödenmemesiyle ?hukuk ve eşitliğe aykırı? bir durumun oluştuğu belirtildi. Rapordaki çarpıcı ifadelerden biri de dava açmak isteyenlerle ilgili. Farkların ödenmesi için dilekçe veren yaklaşık 500 bin kişiye, posta giderleri gerekçe gösterilerek herhangi bir yanıt verilmediği ve dava açmalarının engellendiği ifade edildi. Mahkemeye başvuran az sayıda kişinin davayı kazanarak farklarını aldıkları belirtilerek, Ocak 2000-Haziran 2002 tarihleri arasındaki farkların, Kurum tarafından emeklilere ödenecek şekilde çözüme kavuşturulması gerektiği vurgulandı.

TBMM gündemine geliyor
Türkİye'de halen, işçi emeklisi ortalama 385 milyon lira, Bağ-Kur emeklisi de ortalama 300 milyon lira aylık alıyor. Açlık sınırının altında aylık alan SSK işçi ve Bağ-Kur emeklisine 4 yıldır yapılan zamların eksik hesaplanması büyük bir tartışmayı da beraberinde getirdi. YDK tarafından hazırlanan raporda, 4447 Sayılı Kanunun geçici 4'üncü maddesi uyarınca SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile dul ve yetimlerin aylıklarına yapılan artış oranlarının, memur emeklilerinin artış oranlarına eşit olması gerekirken, bu orandan düşük kaldığı vurgulandı. Bu çarpıcı ifadelerin yer aldığı YDK'nın SSK Raporu, Haziran ayında Meclis gündemine gelerek ilgili komisyonlarda görüşülecek.

H.O. Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber