'Vergi indiriminde kamu çalışanları kaybetti'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2007 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonundan (KESK) yapılan açıklamada, vergi indirimi uygulamasında kamu çalışanlarının net bir kazanım elde etmeyeceği, hatta önemli kayıplara uğrayacağı savunuldu.

Açıklamada, yapılan uygulamanın asgari ücreti eş ve çocuk durumuna göre belli oranlarda vergi dışı bırakırken, emekçilerin vergi iadelerinin ortadan kaldırılmasını gündeme getirdiği ifade edildi.

Uygulama sonucunda kamu çalışanlarının büyük kısmının hak kaybına uğrayacağı belirtilen açıklamada, kamu çalışanlarının bulundukları pozisyona göre çeşitli düzeylerde bu kayıptan payını alacakları kaydedildi.

Açıklamada, asgari ücret indiriminin, ücretin elde edildiği yıl başından geçerli olan ve sanayi kesiminde çalışan 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan asgari ücretin yıllık brüt tutarlarının, çalışanın kendisi için yüzde 50'si, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eşi için yüzde 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı ve iki çocukla sınırlı olmak kaydıyla yüzde 7,5'i, iki çocuktan fazla ise diğer çocukların her biri için yüzde 5'i olarak hesaplandığı belirtildi.

Uygulamanın mevcut haliyle vergi iadesi kapsamında bekar ya da evli ancak eşi çalışan bir kamu çalışanının 506 YTL, evli, eşi çalışmayan ve iki çocuklu bir kamu çalışanının 759 YTL daha az vergi vereceği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Buna karşın bin YTL gelire sahip bir kamu emekçisi evli ya da bekar, çocuklu ya da çocuksuz aldığı 800 YTL'lik vergi iadesinden mahrum kalacak. Buna göre bekar ya da evli ama eşi çalışmayan bir kamu emekçisi 294 YTL, evli eşi çalışmayan 2 çocuklu bir kamu emekçisi ise 41 YTL gelir kaybına uğrayacak. Bin 250 YTL ücret alan bir kamu emekçisi için ise bu kayıp 150'şer YTL fazla olacak. 750 YTL ücret alan bir kamu emekçisi ise ancak evli, eşi çalışmayan ve iki çocukluysa 9 YTL kazanç sağlayacaktır.''

Bu verilere göre, kamu çalışanlarının vergi indirimi uygulaması sonucu net bir kazanım elde edemeyeceğinin, hatta önemli oranda kayıplar yaşanacağının ortaya çıktığı vurgulanan açıklamada, şu taleplerde bulunuldu:

-Asgari ücretten hiçbir biçimde vergi alınmaması,

-Vergi indirimi adı altında yapılan uygulama sonucunda kamu emekçilerinin hak kaybına uğratılmaması için gerekli düzenlemelerin yapılması,

-Dünyanın en adaletsiz vergi sistemine sahip ülkemizde, vergilerin gelir ve kazanca göre alınması,

-Bu amaçla dolaylı vergilerin derhal aşağıya çekilerek, vergi sisteminin çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alacak biçimde yeniden yapılandırılması,

-Sermayeye yönelik uygulanan vergi imtiyazlarına son verilmesi,

-Kayıt dışı ekonominin derhal kayıt altına alınması, kaçak işçi çalıştırma, vergi kaçırma gibi suçlara ağır yaptırımlar getirilmesi, vergi denetimlerinin artırılması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber