IMF, sosyal güvenlik için kesin konuştu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Mart 2007 17:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'nin Sosyal Güvenlik Reformu'nun tekrar ertelenmesini isteyen hükümete bu konudaki tavrını net bir biçimde ilettiği öğrenildi.

IMF, Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'na, "Sosyal Güvenlik Reformu'nu ertelemeyin" dedi. IMF'nin bu tavrı, reform yasalaşmadığı için ilk dördü iki defa birleştirilen gözden geçirmelerin, tekrar aksaması tehlikesini doğurdu. IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni, IMF İcra Direktörlerinden Willy Kiekens, Avrupa Bölümü Direktör Yardımcısı Susan Schadler ve IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp'ın Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'na dün gerçekleştirdiği ziyarete Sosyal Güvenlik Reformu damgasını vurdu. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla tüm kesimlere aynı uygulama özelliği ortadan kalkan reformun durumu anlatılmasına rağmen IMF, tavrından taviz vermedi. IMF heyeti, kesin bir dille Başesgioğlu'na, "Sosyal Güvenlik Reformu'nu ertelemeyin" uyarısında bulundu.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ VE KIDEM TAZMİNATI GÜNDEM DIŞI

Önümüzdeki dönemde yapılacak olan ve 300 bini aşkın işçiyi ilgilendiren kamu toplu iş sözleşmelerini ve kıdem tazminatı konusunun ise gündeme alınmadığı öğrenildi. IMF daha önce bu konularda ciddi baskı uygularken, sendikaların sert tepkisinin ardından, geri adım atılması dikkat çekti. Toplu iş sözleşmeleri, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz tarafından da, enflasyon üzerinde etki yapacak bir süreç olarak ortaya konulmuştu. IMF'nin konuyu gündeme getirmemesi ve seçim süreci nedeniyle bu konunun bir miktar da olsa çalışanlar lehine yürümesi olasılığı da ortaya çıkmış oldu.

Görüşmede ayrıca, ücretler üzerindeki vergi yükleri konusu da gündeme getirildi. Vergi yükünün, yatırım ve istihdama olumsuz etkisi vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber