Günün iftar tarifi: Tarhana Çorbası, Tire Köfte, Keşkek

Bugünkü yemek tariflerimiz İzmir yöresinden

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Mayıs 2017 11:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Günün iftar tarifi: Tarhana Çorbası, Tire Köfte, Keşkek

Bugünkü yemek tariflerimiz İzmir yöresinden

TARHANA ÇORBASI

(Toz halinde pişirilmeye hazır tarhana)

Malzemeler
1.5 kg kırmızı kapya biber
1 kg domates
1 kg soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 demet tarhana otu
½ kg haşlanmış nohut
1.5 kg süzme yoğurt
½ kg irmik
1 avuç tuz
1 yaş maya
1 çorba kaşığı toz kırmızı biber (arzuya göre acı yada tatlı)
8 kg un
Hazırlanışı:

Tarhana otu düdüklü tencerenin dibine konulur. Üzerine kırmızıbiber, domates, soğan parçalar halinde kesilerek yerleştirilir. 1 çorba kaşığı zeytinyağı yeteri kadar tuz eklenerek hiç su konulmadan pişirilir.
Piştikten sonra bu karışım tarhanayı yoğuracağınız büyükçe mutfak kabına aktarılır ve içinden demet halinde ot çıkartılarak, haşlanmış nohut eklenip soğuması beklenilir.
Soğuyunca süzme yoğurt, irmik bir avuç tuz, yaş maya, toz kırmızıbiber ve un eklenerek iyice yoğrulur. Elde edilen hamur 8 gün boyunca gidip gelip yoğrulmalıdır.
9. Gün bunu küçük yassı parçalar yapıp temiz bir bezin üzerine kuruması için serilir.
İyice kurumadan elekten geçecek kıvama gelince, tel elekten elle ya da robotta çekilerek ( resimdeki irilikte) pişirilmeye hazır hale getirilir.


TİRE KÖFTE

Malzemeler:
½ kg dana kıyma ( döş etinden çekilmiş)
Tuz
Sos için:
5-6 Domates
4-5 Sivri yeşilbiber
Tereyağı, pide, yoğurt

Hazırlanışı:
Kıyma ile tuzu çok iyi yoğurun çünkü ne kadar yoğrulursa tadı ve lezzeti o kadar kıvamında olacaktır. Yoğurduktan sonra bunu mutfak robotundan geçirin ki et iyice birbiri ile özdeşleşebilsin ve bunu 1 gece ya da vaktiniz sınırlı ise 5-6 saat buzdolabında bekletip çıkardıktan sonra tekrar robottan geçirin. Bu arada İnce çöp şişleri 15 dk. Su da bekleterek şişmelerini sağlayın, sonra her bir şişe elinizle kıymayı takarak ince uzun bir köfte şekli verin. Şişleri hazırladıktan sonra köftelerinizi fırında ya da ızgarada hafif rengi dönene kadar pişirin. Çok pişirmeye gerek yoktur zaten köfteler ince olduğu için bu işlem kısa sürecektir. Bir tabağa alıp soğuttuğunuz köfteleri kullanmadığınız kısmını poşetleyip daha sonra kullanmak için buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Sosu için domatesleri ve biberleri küçük küçük kıyın ve hafif tuz ilavesi yaparak yağ ilave etmeden bir tencerede pişirin. Tavada erittiğiniz tereyağına ister bütün ister küçük 2-3 parçaya böldüğünüz köftelerinizi ekleyip birkaç defa çevirin. Servis tabağına önce pideleri, üzerine köfteleri, üzerine sosu dökün ve en üste ince kıyılmış maydanoz ve yanına yoğurt ile servis edebilirsiniz. Tavada köftelerden kalan yağı sosla karıştırın ki lezzet artsın. Afiyet olsun


KEŞKEK

Keşkek Ege'nin çok meşhur bir yemeğidir. Özellikle köy ve kasabalardaki düğünlerde büyük kazanlarda pişirilen keşkek bütün kasaba halkı davet edilerek sunulur.

Malzemeler :
1 kg keşkeklik döğme buğday (aşurelik buğday)
1 Tavuk veya parça etle de olur
200 gr tereyağı (veya sıvı yağda olabilir)
tuz, karabiber, kırmızıbiber, nane

Hazırlanışı :
Keşkeklik buğday geceden iyice yıkanıp üzerine 4 parmak çıkacak kadar su ile ıslatılır. Sabah düdüklü tencere olursa tercihen daha iyi, tencerenin dibine önce parça parça etler yerleştirilir. Akabinde geceden suya yatırdığımız keşkeklimizi süzmeden o suyuyla tencereye koyalım ve zaten suyunu çekmiş olduğu için 4 parmak üzerine çıkacak kadar su koyarak tuzunu ekleyin. Eğer etiniz yağsızsa az miktarda yağ da koyabilirsiniz. Fazla olmamalı çünkü üstüne de yağ yakılacağı için ağırlaştırmamamız gerekir. Tenceremizin kapatılarak önce harlı ateşte bir kaynatıp buhar çıktıktan sonra mümkün mertebe ocağın en kısık ateşinde 2-3 saat kadar pişirin. Tencerenin havasını çıkardıktan sonra bir tahta kaşıkla dinlene dinlene bu keşkeği karıştırarak ezin. Ne kadar ezilirse o kadar güzel olur, bırakın etlerde birbirine girsin özleşsin. Sonra servis yapılacak tabaklara koyun ve üzerine kırmızıbiberle tereyağı kızdırıp servis yapın. Afiyet olsun.


İZMİR KÖFTE
Malzemeler:
Köftesi için:
- 500 gr. kıyma,
- 1 su bardağı kurutulup robottan çekilmiş ekmek içi,
- yarım demet maydanoz (ince kıyılmış),
- 2 tane orta boy soğan (rendelenmiş),
- 2 diş sarımsak,
- 1 çay kaşığı karabiber,
- 1 çay kaşığı pul biber,
- tuz,
- Kıvamı bulması için 1 kahve fincanı kadar su
Diğer malzemeler:
- 3 orta boy patates,
- 2 tane domates,
- 2 tane dolmalık biber,
- 2 kaşık domates salçası,
- 1 tatlı kaşığı kekik (üzerine serpmek için),
- yeteri kadar sıvı yağ,
- tuz

Hazırlanışı:
Köftesi için soğanı, sarımsağı rendeleyin. Bir kaba diğer köftelik malzemeleri de koyduktan sonra az su yardımı ile kıvamlı bir köfte yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp resimdeki gibi parmak parmak köfteler hazırlayın. Diğer taraftan patatesleri soyup yıkayıp kurulayın. Elma dilimi şeklinde kesin ve bol sıvı yağda yarı kıvamda kızartın. Kızaran patatesleri uygun bir tepsiye alıp üzerine hafif tuz serpin. Daha sonra hazırladığınız köfteleri teflon tavada az yağda yarı kıvamda kızartın. Kızaran köfteleri de patateslerin üzerine döşeyin. Üzerine elma dilimi domatesleri ve biberleri koyun. 2 kaşık salçayı köfteleri kızarttığınız tavada az yağda kokusu çıkana kadar çevirin. Üzerine 3 su bardağı kadar sıcak suyu koyup tıkırdamaya başlayınca ocaktan alın ve köftelerin üzerine dökün. Fırına sürmeden önce üzerine kekik serpin ve 200 derecelik fırında 30 dakika kadar pişirin. Tepsinin üzerini yağlı kağıt ya da alüminyum folyo ile kapatırsanız üzerindeki domatesler ve biber yanmamış olur. Ayrıca buharlaşma nedeni ile kekik yemeğinizin içine kadar işler bu sayede lezzetine lezzet katmış olursunuz

izmirkulturturizm.gov.tr/

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber