Genelkurmay'da köstebek avı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 09 Mart 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Dairesi'nin hazırladığı medya değerlendirme raporu basına sızınca ortalık karıştı. Karargah'ta soruşturma başlatıldı. Gazete, TV ve yazarların tek tek değerlendirildiği raporu veren isim aranıyor

Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na Kasım 2006'da sunulan, hangi medya kuruluşları ile hangi gazetecilerin Türk Silahlı Kuvvetleri'yle (TSK) ilgili haberleri izleyebileceğini belirleyen, medya kuruluşları hakkında ayrıntılı değerlendirmeler yapan raporu Nokta dergisinden Ahmet Şık ele geçirdi.

?Akredite Basın ve Yayın Organları Yeniden Değerlendirmesi?ni amaç edinen belgede, medya kuruluşları ile gazeteciler ?TSK yanlısı? ve ?TSK karşıtı? olarak sınıflandırılıyor.

Uzan Grubu'ndan TMSF'ye geçen ve daha sonra AKP'ye yakın işadamlarınca satın alınan Star gazetesi ile milliyetçi yayınlarıyla dikkat çeken Yeni Çağ gazetesi hakkında özel bilgi notlarının bulunduğu raporda, Yeni Şafak, Vakit, Zaman, Evrensel, Birgün gibi gazetelerle Samanyolu ve Kanal 7 televizyonları zaten akredite olmadıkları için değerlendirme dışı tutuldu.

Raporda Radikal'den 4 (Hasan Celal Güzel, Murat Belge, Yıldırım Türker ve Nuray Mert), Habertürk'ten 2 (Ufuk Güldemir ve Erol Mütercimler), Takvim (Nazlı Ilıcak), SKY Türk (Nihat Genç), Jane's Defense Weekly (Lale Sarıibrahimoğlu) ve Kanaltürk'ten birer gazeteci olmak üzere toplam 10 kişinin akreditasyonunun iptali istendi. Tercüman ve Star gazeteleri ile TGRT (Fox), Kanaltürk televizyon kanallarının bir müddet izlendikten sonra akreditasyon durumları hakkında karar verilmesi isteniyor.

Andıç olayı nedir?

1999'da yakalanan PKK elebaşı Şemdin Sakık, gazeteciler Cengiz Çandar ve Mehmet Ali Birand ile İnsan Hakları Derneği Başkanı Akın Birdal'ın örgütle ilişki içerisinde olduğunu iddia etti. Bir süre sonra bu ifadelerin Sakık'ın ifadelerine sonradan eklendiği ortaya çıkarken gazeteciler işlerinden oldu. Akın Birdal, suikasta uğradı. Daha sonra bunun dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Org. Çevik Bir ve Genel Sekreter Erol Özkasnak tarafından ?Andıç? diye adlandırılan bir yazıyla hazırlandığı anlaşılmıştı. 2000 yılında Nazlı Ilıcak, ?Andıç?ı deşifre etti.

Genelkurmay köstebeği bulmak için düğmeye bastı

Genelkurmay Başkanlığı, Genelkurmay İletişim Dairesi tarafından hazırlanan ve basına sızan medyaya ilişkin değerlendirme raporu hakkında adli soruşturma başlattı. Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Kurmay Albay Mustafa Oğuz tarafından hazırlanan, ?Akredite Basın ve Yayın Organları Yeniden Değerlendirmesi? başlıklı raporun dün medyada yer alması, ortalığı karıştırdı. Akreditasyon raporunun medyaya yansıması nedeniyle, Genelkurmay Karargahı'nda gün boyu toplantılar yapıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'a sunulan rapor hakkında, Org. Saygun'dan bilgi aldı. Toplantıda, Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak da hazır bulundu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Org. Büyükanıt, olaya ilişkin adli soruşturma başlatılması emrini verdi. Soruşturma, Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu tarafından yürütülecek.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan konuya yönelik olarak yapılan açıklamada da ?Genelkurmay Başkanlığı'nın basın yayın organları hakkında değerlendirme raporu hazırladığı şeklindeki haberlere, medyada yer verilmiştir. Konu ile ilgili adli soruşturma başlatılmıştır? denildi.

PERSONEL SORGULANACAK

Değerlendirme toplantılarında, olayın medyaya nasıl sızdığı üzerinde de duruldu. Bu konuda yapılan değerlendirmelerde, ?köstebek kim ? sorusunun yanıtı aranıyor. Adli soruşturma kapsamında gerekli görülmesi durumunda, raporun sunulduğu Genelkurmay İkinci Başkanlığı, Genelkurmay Genel Sekreterliği ve raporun hazırlandığı Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığı personelinin ifadelerine başvurulacak.

Erdoğan: Açıklama yapmam uygun değil

BaŞbakan Tayyip Erdoğan, dün akşam Azerbaycan'a giderken, bir gazetecinin ?Genelkurmay'ın medya değerlendirmesi konusundaki görüşünüzü alabilir miyiz'' sorusuna şu yanıtı verdi:

?İlk elden bir şey duymadıktan sonra herhangi bir değerlendirme yapmam doğru olmaz. Sadece telefonuma geçen mesajla adli soruşturmanın başlatıldığını duydum. Tabii bu soruşturma kim içindir, nasıldır bilemiyorum. O bakımdan herhangi bir açıklama yapmayı uygun görmüyorum.''

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de ?Bir değerlendirme yapmayacağım? diye konuştu.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise ?Basın-yayından sorumlu Bakan var, onlara sorun. Ben bu işe hiç girmem? dedi.

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da ?Keşke bu tür şeyler gündemimizde hiç olmasa? demekle yetindi.

DYP Lideri Ağar: Rapor tutmak yanlış

?Böyle bir rapor tutulması doğru bir şey değil. Türkiye'de değerlendirmenin ne gibi yansımaları oluyor, onu ben bilemiyorum. Türkiye'de aklı başında olan hiç kimse ordusunu karşısına almamalı. Bu coğrafya güçlü bir coğrafya, güçlü bir orduyu her zaman gerektirmektedir ve Türkiye bu gücünü de demokrasi içinde güçlendirerek yoluna devam edecektir.?

TSK KARŞITI YAZARLAR

Mehmet Ali Birand, Cüneyt Ülsever, Hadi Uluengin, Ece Temelkuran, Çetin Altan, Hasan Cemal, Can Dündar, Nuray Mert, Yıldırım Türker, Murat Belge, Hasan Celal Güzel, Soli Özel, Ergun Babahan, Umur Talu, Mehmet Altan, Engin Ardıç, Faruk Mangırcı, Ömer Lütfi Mete, Oral Çalışlar, Hikmet Çetinkaya, Alican Satılmış, Lale Sarıibrahimoğlu, Derya Sazak, Taha Akyol, Nazlı Ilıcak, Ufuk Güldemir, Şakir Süter, Güngör Mengi, Bilal Çetin, Ruhat Mengi, Okay Gönensin ve Nihat Genç.

TSK YANLISI YAZARLAR

Ertuğrul Özkök, Özdemir İnce, Fatih Çekirge, Bekir Coşkun, Mehmet Y. Yılmaz, Fikret Bila, Melih Aşık, Semih İdiz, Doğan Heper, Güneri Cıvaoğlu, Nail Güreli, Yasemin Çongar, Güngör Uras, Güler Kazmacı, Yazgülü Aldoğan, Hakan Çelik, Kurtul Altuğ, Saygı Öztürk, Mehmet Türker, Rahmi Turan, Hüseyin Avuç, Ali Öztürk, Fatih Altaylı, Erdal Şafak, Aslı Aydıntaşbaş, Muharrem Sarıkaya, Hakkı Yalçın, İlker Sarıer, Mehmet Çetingüleç, İsmail Küçükkaya, Güler Kömürcü, Ali Saydam, Servet Kabaklı, Sırrı Yüksel Cebeci, Deniz Ülke Arıboğan, Deniz Som, Ali Sirmen, Emekli Tümgeneral Doğu Silahçıoğlu, İlhan Selçuk, Yılmaz Öztuna, Nuri Elibol, Fuat Bol, İsmet Giritli, Taylan Sorgun, Yıldıray Çiçek, Necdet B. Sivaslı, Ali Öncü, Orhan Karataş, Sadi Somuncuoğlu, Hayri Köklü, Altemur Kılıç, Yavuz Selim Demirağ, Altan Öymen, Behiç Kılıç.

Yazarlar büyük tepki gösterdi

?Bundan çirkin bir suçlama olamaz?-Şakir Süter (AKŞAM): Andıç, mandıç bir tarafa, bu bir ayıptır. Bu, haber kirliliği, ortalığı kirletme çabasıdır. Bu ordu düşmanlığı yaratma çabasıdır. Beni ordu düşmanı ilan etmek kimsenin haddi de değildir. Yıllarca ?demokrat olmanın yolu maalesef ordu düşmanlığı yapmaktan geçiyor' diyen bir insan, asla objektif olmayan kriterlere dayanarak ordu düşmanı ilan ediliyor. Daha ayıp, çirkin bir suçlama olamaz. Bu listeyi hazırlayanların zerre kadar vicdanı varsa, şu sorunun yanıtını versinler: Ben ordu düşmanıysam, niye terör örgütü tarafından ölümle tehdit ediliyorum? Bunun yanıtını veremeyenlerin bana ciddi özür borcu vardır. Bu liste ayıbının ortağı olan herkese teessüflerimi bildiririm.

Nazlı Ilıcak (TAKVİM) Asker karşıtı olarak nitelendiriyorlar. Burada iki şey var. Biri asker karşıtı, diğeri askerin siyasete müdahalesine karşı olanlar. Ben siyasete müdahalesine karşıyım. Siyasi beyanat vermelerine karşıyım. Geri planda kalmalarını arzu ediyorum. TSK'nın karşı faaliyet içinde olmasını kabul etmiyorum.

Mehmet Altan (STAR): Hukuk dışı bir şey. Darbeleri desteklemeyen bizim itibar etmediğimiz adamlar mantığı dehşet verici bir şey. Biz orduya ülkeyi, savunmayı teslim etmişiz, ama ordu siyasetle uğraşıyor. Sevindiğim şey, devletin içinde bunu skandal ve rezalet olarak değerlendirenler var ki bu dışarıya sızdı.

Cengiz Çandar (REFERANS): Bu benim de adımın geçtiği ?Andıç'tan farklı. Orada bir tertip vardı, olmayan bir şeyi iftira olarak yıktılar. Bunda iftira yok. Genelkurmay bazı gazete ve gazetecileri sevmiyormuş. Bir kurum böyle tercihler yapabilir. Genelkurmay bir devlet kurumu olduğu için bu tür ayrıma gitmesi sakıncalı.

Can Ataklı (VATAN): Her kurumun ve kişilerin, görüşüp görüşmediği gazeteciler vardır. Büyük holdinglerin bile konuşmak istemedikleri var. İlan edilmediği sürece çok anormal gelmiyor. Gördüğüm kadarıyla bir iç çalışma. Asker disiplinli olduğu için yazıya geçiriyorlar. Kendi içlerindeki çalışmaysa karışamayız.

Hasan Celal Güzel (RADİKAL): Sudan bir açıklama olarak değerlendiriyorum. 12 Eylül de dahil olmak üzere askeri müdahale dönemlerinde demokrasiye müdahale edenlere hep karşı çıktım ama bu, TSK'nın karşısında olduğum anlamına gelmez. Kimse kusura bakmasın ama hiç kimse Hasan Celal Güzel kadar vatanperver değil.

Nuray Mert (RADİKAL): Görüş belirtmedi

Nihat Genç (SKY TÜRK): Görüş belirtmedi

Gazeteciler Cemiyeti'nden açıklama

?Genelkurmay'ın medya değerlendirmesi adıyla haber portallarına düşen rapor, son derece ilginç ve demokrasimiz adına da o ölçüde üzüntü vericidir. Düşünce ve ifade özgürlüğü önüne konulan yeni bir engeldir. Umalım ki Genelkurmay'dan sızan bu haber değerlendirme raporu da sadece bir iç hizmet değerlendirmesi olarak kalsın ve uygulamaya konulmasın. Cemiyet olarak habere ulaşmada gazetecilere çıkarılan güçlüklere, akreditasyon gibi engellemelere hangi makamdan gelirse gelsin karşıyız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber