Meclis, hukukî görüşünü açıkladı: Köşk seçimi için 367 şartı yok

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Mart 2007 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun başlattığı ve CHP'nin sürdürdüğü cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarına, TBMM de katıldı.

Meclis Başkanlığı'nın 'hukuki görüş' sorduğu Kanunlar ve Kararlar Dairesi, CHP ve Kanadoğlu'nun tam tersi 'görüş' açıkladı. Meclis'teki 'hukuki otorite' olan daire, cumhurbaşkanlığı seçimi oylamasında 367 milletvekilinin hazır bulunmasına gerek olmadığını, 184 vekilin oylama için yeterli olacağını açıkladı. Daire, son üç cumhurbaşkanı seçimlerini örnek gösterirken, 354 milletvekiline sahip AK Parti'nin muhalefetin oylamaya katılmaması halinde bile cumhurbaşkanı seçebileceğini vurguladı.

TBMM Başkanı Bülent Arınç ile AK Parti grubuna da sunulan raporu, Meclis Kanun ve Kararlar Dairesi Başkanı İbrahim Araç hazırladı. 'Cumhurbaşkanlığı Seçimi' başlığını taşıyan 4 sayfalık raporda, seçime ilişkin yasa maddeleri detaylı şekilde hatırlatılıyor. Anayasa'ya göre son üç cumhurbaşkanının seçimi örnek gösteriliyor: "Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer'in seçildikleri birleşimlerin hiçbirinde Genel Kurul'u yöneten başkanlar yoklama yapmamışlar, iç tüzüğün tanıdığı takdir hakkını kullanarak 'toplantı yeter sayısı vardır, gündeme geçiyoruz' demişlerdir." O dönemde oturumu yöneten Meclis başkan vekillerinin tavrı referans alındığında istenirse yoklama yapılmadan oylamaya geçilebileceği de belirtiliyor.

TBMM'nin 'hukuki görüş'ünü yansıtan raporda, 367 sayısının sadece ilk iki tur için geçerli olduğunun altı çiziliyor. CHP'nin bu sayıdaki ısrarına ise karşı çıkılıyor: "Cumhurbaşkanlığı seçimi gibi önemli bir konuda yapılacak ilk oylamadaki birleşim açıldıktan sonra, yoklama yapılarak 367 üye mevcut değilse oylamanın yapılamayacağını ve birleşimin kapanması gerektiğini savunanlar da vardır. Bu da kanaatimce hukuken tutarlı bir yaklaşım değildir. Böyle bir uygulama içtüzük ihdası niteliğinde bir karardır." İlk iki turda 367 sayısına ulaşılamaması durumunda üçüncü tur oylamaya geçilmesi gerektiği savunuluyor. CHP lideri Deniz Baykal, 367 sayısına ulaşılmadan seçime geçilmesi halinde konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacaklarını açıklamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber