55 bin Bağ-Kur'lu Ziraat'in prim borcu kredisiyle emekli oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mart 2007 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Bağ-Kur prim borcunu ödeyemediği için emekli olamayan 55 bin kişinin Ziraat'in "Prim borcu kredisi" ile emekli olduğunu söyledi. Çağlar, bu kapsamda 505 milyon YTL kredi kullandırdıklarını söyledi.

Referans Gazetesi'nde Kenan Şanlı'nın imzasıyla yer alan habere göre Ziraat Bankası'nın geçen yıl emeklilik hakkı kazanan ancak Bağ-Kur prim borcu olan kişilere yönelik olarak çıkarttığı "Prim borcu kredisi" büyük ilgi gördü. Bağ-Kur alacaklarına geçen yıl getirilen taksitlendirme imkanından yararlanmak isteyen 55 bin kişi Ziraat Bankası'ndan kullandığı 505 milyon YTL kredi ile emekli oldu. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Türkiye'de prim borcu birikmiş, süresini doldurmuş ancak prim borçlarını ödeyemediği için emekli olamayan 70 bin kişinin bulunduğunu söyledi. Ziraat Bankası olarak söz konusu 70 bin kişiye yönelik olarak Bağ-Kur kredisi çıkardıklarını belirten Çağlar, bu kredinin beklentilerinin çok üzerinde bir ilgi gördüğünü söyledi. Çağlar, "Bu insanlara birikmiş borçlarınızı biz sizin adınıza ödeyelim, sizi emekli edelim, maaşınızın üçte biri size, üçte ikisi de krediye mahsup edilsin ve 5 yıl vade yapalım dedik. İnanılmaz bir ilgi gördü. Bu kapsamda 505 milyon YTL kredi kullandırdık" dedi. Çağlar, 55 bin kişinin kullandırdıkları "Prim borcu kredisi" ile emekli olduklarının altını çizdi. Çağlar, Ziraat Bankası'nın büyüklüğünün avantajıyla diğer bankaların aylarca kat ettikleri yolu kendilerinin bir haftada kat ettiklerinin altını çizdi.

İŞ İÇİN İSTANBUL'A GELMEK İSTİYORUZ

Bu arada uzun bir zamandır İstanbul'a gelme planları yapan Ziraat Bankası, 3-4 arsa için görüşmelerini yoğunlaştırdı. Çağlar, Ankara'da iken hep kişileri konuştuklarını, İstanbul'a geldiklerinde ise olayları ve işi konuştuklarını, bu nedenle Ziraat Bankası'nın genel müdürlüğünü İstanbul'a getirmek istediklerini söyledi. Ziraat Bankası'nın büyüklüğüne yetecek bir arsa arayışı içerisinde olduklarını belirten Çağlar, "Bizim gideceğimiz yer mutlaka bir cazibe merkezi olacaktır. Bu anlamda bir lokasyon kaygısı taşımıyoruz. Kaldı ki genel müdürlük şubeler kadar işdünyasına yakın olması gereken bir yer değil. Anadolu yakasında da bir yer olabilir" dedi. Bir şaibe olmaması için özel sektörden ziyade kamunun elindeki yerlere baktıklarını belirten Çağlar, bu anlamda 3-4 yerin bulunduğunu ve bunlar üzerinde çalıştıklarını söyledi. Çağlar, "Bizim 50 bin metrekarelik bir binaya ihtiyacımız var. Bu binanın yerleşebileceği bir yer bakıyoruz" dedi. İstanbul'un finans merkezi olması konusunda çalışmalara dikkat çeken Çağlar, "Finans merkezi olması, sadece fiziksel bir anlam taşımıyor. Uluslararası finans merkezlerinin sağladığı aracılık maliyetlerindeki avantajlar, ürün çeşitlemesi gibi bir çok şeyi düşleyerek biz İstanbul'un finans merkezi olmasını istiyoruz. Ziraat Bankası'nın buraya gelmesi ise buna çeşit katacaktır" dedi.

KARAKÖY'DEKİ BİNA MÜZE OLUYOR

Ziraat Bankası, İstanbul Karaköy'de şube ve bölge başkanlığı olarak kullandığı binayı "bankacılık müzesi" yapmayı planlıyor. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, bu binanın tarihi bir yapı olduğunu belirterek, konsept olarak müzeye uygun olup olmadığını araştırdıklarını söyledi. Binayı tadilata sokmayı planladıklarını belirten Çağlar, "Bizim Ankara'da bankacılık müzemiz var. Türkiye'nin tek bankacılık müzesi. Genel müdürlüğü İstanbul'a taşımadan bu müzemizi bir yere getirmemiz lazım. Bu anlamda Karaköy'deki binayı müze yapmayı planlıyoruz" dedi.

VERİMLİLİK VE KARLILIĞA ODAKLANDIK

Ziraat Bankası'nın hacimsel büyüklükten ziyade verimlilik, kârlılığa odaklanan bir strateji izlediğini belirten Çağlar, sektörde olduğu gibi bir telaş içerisinde büyüme politikası izlemediklerini vurguladı. Fiziki anlamda küçülme stratejilerinin olmadığına dikkat çeken Çağlar, "2002 yılından bu yana bakıldığında Ziraat Bankası ikiye katlandı, her yıl düzenli bir şekilde büyüyor. Sadece eski hantal yapıyla gitmektense ölçeği bir parça aşağı çekip, yokuş yukarı vites küçültmek olarak algılanması gerekiyor. Yoksa kârlılıkta da aktif büyüklükte de rekabet etme arzusundayız" dedi. Ziraat Bankası'nın 17 ülkede 35 noktada faaliyette olduklarını belirten Çağlar, bulundukları ülkelerde faaliyetleri artıracaklarını vurguladı. Çağlar, ayrıcı yeni bölgelere de açılmayı planladıklarını, Bağdat şubesinin yakın zamanda faaliyete geçeceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber