İftar için tarifler: Cimcik, Sıkıcık çorbası, dolamber böreği

Bugünkü iftar tariflerimiz Kütahya yöresinden

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Haziran 2017 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İftar için tarifler: Cimcik, Sıkıcık çorbası, dolamber böreği

CİMCİK

Malzemeleri;
Un,
Yumurta ,
Tuz ,
Tereyağı ,
Sarımsak ,
Yoğurt

Hazırlanışı: Bir kabın içine un havuz gibi açılır. İçine yumurta, tuz, su ilave edilir. Hamur yoğrulur. Yoğrulduktan sonra yumaklara ayrılır. Hamurlar yuvarlak olarak tek tek açılır. Unlanır. Oklava ile iki taraftan eşit biçimde sarılır. Ortadan ikiye kesilir. 1parmak eninde kesilir. Bıçağın üzerine atılır. Küçük küçük kesilir. El ile havalandırarak hoplatılır. Tek tek cimciklenir. Çapraz biçimde 1 kaşığa 40 adet sığacak şekilde yapılır. Sunum; tereyağı gezdirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Servise sunulur.


SIKICIK ÇORBASI

Malzemeleri;
1 su bardağı ince bulgur ,
3 yemek kaşığı tarhana ,
1 yemek kaşığı un ,
½ fincan kuru nane ,
1 çay kaşığı karabiber ,
1 büyük kuru soğan ,
½ paket et suyu ,
1 yemek kaşığı salça ,
2 diş sarımsak ,
1 kase yoğurt

Hazırlanış:İnce bulgur bir kabın içerisinde, bir çay bardağı sıcak su gezdirilerek kabarması beklenir. Üzerine tarhana, un, karabiber ve nane karıştırılır. Katı bir katı bir karışım elde edilir. Elimizde yuvarlayarak bilye büyüklüğünde küçük toplar yapıp, unlu bir tepsiye sıralarız. Bir başka tencerede soğan, yağı ve salça kavrulur. Üzerine beş su bardağına yakın su doldurulur. Kaynayan salçalı suya önceden yuvardığımız toplar atılır. Birbirine yapışmaması için tane tane atmakta yarar vardır. Kısık ateşte bulgurlar iyice pişinceye kadar kaynatılır. Et suyu varsa suyuna karıştırılabilir. Daha çok lezzet elde etmiş oluruz. Sunum; küçük bir kasede yoğurt ezip, içine dövülmüş sarımsak karıştırarak sos hazırlanır. Bu sos, sıcak olarak tabaklara servis yapılan Sıkıcık'a arzuya göre dökülür.Elde sıkılarak yuvarlandığı için bu yemeğe "Sıkıcık" adı verilmiştir.


Bu yemeğin pek çok ismi vardır. Bu yemeğin bir hikayesi vardır. Bir kadının oğlu askerden gelmiştir. Ancak ekonomik yönden sıkıntıda olduklarından kadın, oğluna her gün başka isimler altında bu yemekten yapar. Oğlu akşam ana ne yiyeceğiz dediğinde ilk gün bali guli köftesi, ikini gün ense patlatan damak şaklatan, üçüncü gün deve dolması, dördüncü gün sıkıcık, beşinci gün garip köftesi der.


DOLAMBER BÖREĞİ

Malzemeleri;
4 orta boy patates ,
2 baş kuru soğan ,
1 tutam karabiber ,
maydanoz ,
1 tutam kırmızı biber ,
tuz ,
4 su bardağı , ½ paket margarin ,
yeterli miktarda su

Hazırlanışı: Un ve tuz beraber normal yumuşaklıkta yoğrulur. Yarım saat dinlendirilir. Ufak bezeler halinde ayrılarak oklavayla ince açılır. Margarinle sıvı yağ karıştırılıp açılan hamur yağlanır ve patatesli harç serpilir. Yuvarlayıp dolandırılarak tepsiye döşenir. 220 derece fırında pişirilir. Çıtır çıtır servise hazırlanır. Patatesler kaynamış olarak hazırlanır. İçine kıyılmış maydanoz ve karabiber eklenerek hazırlanır.Sunum;sıcak olarak servis yapılır.

kutahyakulturturizm.gov.tr

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber