Mortgage tarihin en önemli finans reformu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2007 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, geçen hafta yasalaşan konut finansman sistemi ile ilgili yasal düzenlemenin, Türk finans tarihindeki en önemli reformlardan biri olduğunu söyledi.

Şener, Başbakanlıkta yasanın çıkmasıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, yeni bir sistemin artık finansman hayatının bir parçası haline geldiğini, düzenleme ile finans piyasalarının derinlik kazanacağını ve işlem hacminin artacağını bildirdi.

Yasanın uygulamasına ilişkin ikincil mevzuatın da en geç 2 ay içinde tamamlanması gerektiğini belirten Şener, bu amaçla ilgili kuruluşların üst düzey yöneticileri ile bugün bir toplantı yapacaklarını kaydetti.

Şener, toplantıda, ikincil mevzuat çalışmalarının tamamlanmasına ilişkin bir takvim belirleneceğini ve bu sürecin sıkı bir şekilde takip edileceğini kaydetti.

Bakan Şener, kamuoyunda ''Tutsat, Mortgage, Tutulu satış'' olarak adlandırılan konut finansman sisteminin bundan sonra nasıl adlandırılması gerektiği yönünde bir soru üzerine, Ziya Paşa'nın bir sözünü hatırlatarak, şunları söyledi:

''Kalburun esas yazılışı kallaburdur ama halk arasında bu kalbur olarak kullanılır, bu bir galatımeşhurdur. Biz bu konuda Türk Dil Kurumuna danışmıştık, 2005 yılında bize Tutulu Satış'ı önermişlerdi. Ama artık Türk Dil Kurumu Başkanı da Tutsat'ı uygun buldu. Halk arasında yerleşen kelime ne olursa, biz bunu kabul ederiz.''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener, ''Mortgage''de ipoteğe dayalı krediye vurgu yapıldığını, ''Tutsat'' kelimesinde ise satıcıya vurgu yapıldığını, kamuoyunun ise genelde alıcıya vurgu yaptığına işaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber