İşçi emeklisine TÜFE farkı için yargı kararı bekleniyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2007 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, işçi emeklilerine TÜFE farklarının ödenmesi konusunda yargı kararlarının neticelenmesini beklediklerini, bu konuda Yargıtay Genel Kurulu'nun bir karar vermesi gerektiğini bildirdi.

Bakan Başesgioğlu, İzmir programı çerçevesinde AKP Konak İlçe Başkanlığı genişletilmiş ilçe divan toplantısına katıldı. Fuar İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan Başesgioğlu, hükümetin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Bu sırada bir vatandaşın, işçi emeklilerine TÜFE farklarının ödenmesi konusunu sorması üzerine Başesgioğlu, SSK'nın, yargı kararlarının sonucunu beklediğini söyledi. İşçi emeklilerine 1999 yılında iyileştirme yapıldığını, 2002 yılında 17-18 günlük alacakların farkına varıldığını ve konunun yargıya intikal ettiğini belirten Başesgioğlu, mahkemelerin işçi ve SSK lehine iki farklı karar verdiğini söyledi. İşçi emeklilerine 2 yıllık farkların ödenmesi için yargı sürecinin tamamlanması gerektiğini vurgulayan Başesgioğlu, işçi emeklilerinin tek tek yargıya gitmemesini önerdiklerini hatırlattı. Bakan Başesgioğlu, şunları söyledi:

?Bu hukuki sürecin beklenmesi gerekiyor. İşçilerimizin 80-100 milyonluk alacak için 400-500 milyon liralık harcama yapmaları gerekecekti. İyi ki açmamışlar. Davayı kaybedebilirler, 100 milyonluk alacak için 500 milyondan olabilirlerdi. Şu anda Yargıtay Genel Kurulu'nun bu konuda bir karar vermesi lazım. SSK, işçi emeklilerinin tek bir kuruşunun dahi kendisinde kalmasını istemez, ödenmesi taraftarıdır. Bu konuda hukuk karar vermeli. Bu olmadan herhangi bir ödeme mümkün değildir. Yoksa yöneticilere katrilyonlarca liralık zimmet çıkar.?

?YETERLİ BULMADIK?

Kendilerinden önce işçi emeklilerine TÜFE oranında zam verildiğini, hükümetlerinin bu uygulamadan vazgeçtiğini belirten Bakan Başesgioğlu, şöyle devam etti:

?Eğer TÜFE uygulaması devam etmiş olsaydı, işçi emeklilerine 19 milyar YTL daha az para vermiş olacaktık. Biz TÜFE'yi yeterli bulmadık. İlk geldiğimizde 75-100 milyon zam verdik. TÜFE'ye uymayarak emeklilere 19 milyar YTL daha fazla para verdik. İlk hükümete geldiğimizde SSK emeklisi 237, Bağkur emeklisi 150 milyon alıyordu. Bugün 410 milyondan aşağı emekli aylığı yok. 237 milyon olan aylık 500 milyon, 150 milyon olan aylık 400 milyon lira oldu.?

Murat Başesgioğlu, emeklilerin satın alma gücünün düşük olduğunu, bu konuda da çalışma yaptıklarını ifade etti. Asgari ücrete de büyük önem verdiklerini belirten Başesgioğlu, asgari ücrette son 10 yılın en yüksek artışını yaptıklarını, imkanları olduğu sürece çalışanın, emeklinin gelirini daha da artırma gayretinde olacaklarını vurguladı.

KAMUDA İSTİHDAM

Kamuda personel alımı için çok sayıda müracaatlar olduğunun, en son Adana'da benzer olayların yaşandığının hatırlatılması üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, şunları kaydetti:

?Türkiye'de her yıl iş gücü piyasasına yaklaşık 700-800 bin genç giriyor. Okulunu, askerliğini bitirmiş iş arıyor. Bunlardan 50-60 binine kamuda iş bulabiliyoruz. Kamunun istihdam olanakları çok sınırlı. Geride kalanlara serbest piyasada iş bulmak zorundayız. İşsizlikle mücadele konusunda öncelikle Türkiye'nin ekonomik büyümesinin çok istikrarlı olması gerekiyor. Eğer ekonomik büyümeniz yeterli değilse işsizliği önleme konusundaki mücadeleniz zayıf demektir. Türkiye bu konuda olumlu bir eğilim içinde. Türk ekonomisi olumlu büyüme sergiliyor.?

Başesgioğlu, Türkiye'de işsizlik oranının iniş trendine girdiğini de belirtti.

SİYASAL İSTİKRAR

Bakan Başesgioğlu, 2002 seçimlerinde tek başına iktidara gelen AK Parti'nin 4,5 yılda önemli projeleri hayata geçirdiğini söyledi.

AKP hükümetinin Türkiye'ye siyasi istikrar getirdiğini, milli gelirin 10 bin dolara çıkarılması için projeler ürettiklerini belirten Başesgioğlu, kasım ayı seçimlerinden sonra yarım kalan işleri tamamlayacaklarını söyledi. Emin adımlarla yollarına devam ettiklerini belirten Başesgioğlu, şöyle dedi:

?Türkiye'nin her sorununu ne şekilde çözeceğimizin bilincindeyiz. Ekonomik kalkınma mücadelemiz var, sorunlarımız var. Gelir dağılımında dengesizlik var. Bütün bunların üzerinden geleceğiz. Vatanımızın, milletimizin lehine bütün sorunları halledeceğiz.?

Toplantıda bazı katılımcılara sertifika veren Başesgioğlu, Kültürpark'taki toplantıdan sonra Gaziemir ilçesi Sarnıç beldesinde piknik alanındaki restoranda yemek yedi. Bakan Başesgioğlu, daha sonra Ankara'ya gitti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber