Yerel yönetim reformuna son şekil verildi

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümet yıllardır sürüncemede kalan Yerel Yönetimler Reformu'na son şeklini verdi. Yapılacak bir dizi değişiklikle merkezi yönetimin yerel yönetimler üzerindeki etkisi azaltılıyor

Yıllardır sürüncemede kalan Yerel Yönetim Reformu Yasa Tasarısı'na hükümet tarafından son şekli verildi. Hükümetin hazırladığı taslakta, halkın yerel yönetimlerde söz sahibi olması ve belediye icraatlarıyla ilgili referanduma gidilmesi ön görülüyor. Şehir içi trafik hizmetleri belediyelere devrediliyor. Belediyelere özerklik getiriliyor. Özerklik ilkesinin hiçbir gerekçe ile özüne dokunulmaması için istisnai biçimde getirilebilecek idari denetim düzenlemeleri bile bu ilke çerçevesinde ele alınıyor. Belediye işlemlerinin açıklık ilkesine tabi olması öngörülerek yönetim halkı bilgilendirmekle yükümlü kılınıyor. Kamu hizmetlerinde verimlilik sağlamak amacıyla belediye kurmak için asgari nüfus şartı beş bin olarak belirleniyor. Böylelikle birden fazla köyün birleşerek belediye kurması teşvik ediliyor. Yasa tasarısında merkezi ve yerel yönetimler arasında koordinasyonun sağlanması amacıyla Koordinasyon Kurulu kurulması öngörülüyor.

MECLİS'E GELECEK
Belediye Kanun Taslağı, Büyükşehir Taslağı, İl Özel İdaresi Kanun Taslağı, Belediye ve İl Özel İdaresi Kanun Taslağı olmak üzere dört yasal düzenlemeden oluşan reform paketi önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelecek.

Yeni Düzenlemeler
1-Yerel yönetimler üzerinde merkezi yönetimin denetimi azaltılıyor. Yerel yönetimler daha fazla kaynak aktarılarak güçlendiriliyor. Merkezi yönetimin bazı yetki ve görevleri yerel yönetimlere devrediliyor.
2-Halkın yönetime katılımını sağlamak için, icraatların uygunluğu ve hizmetlerin etkinliği açısından referandum sistemi uygulanacak. Fahri müfettişlik ve kent-çocuk meclisi gibi kurumlar getiriliyor.
3-Yerel yönetim meclisi güçlendirilerek denetim yetkisi veriliyor.
4- Belediye başkanları ancak yargı kararıyla görevden uzaklaştırılabilcek. Belediye başkanı, yardımcıları ve meclis üyelerinin özlük hakları genişletilecek.
5-Büyükşehir üst düzey yöneticilerinin atanması konusunda merkezi iadrenini vesayeti kaldırılıyor. Belediye personeli sözleşmeli hale getiriliyor.
6- İl encümenini başına valinin yerine seçilmiş encümen üyelerinden biri getiriliyor.
7-Yerel yönetimlerin vergi, harç ve katılım pay oranları artırılıyor. Çevre temizlik vergisinin su faturasıyla tahsil edilmesi öngölüyor.
8-Yerel yönetilerin paylarını ödemeyen kamu yöneticilerine cezai sorumluluk getiriliyor.
9-Şehiriçi trafik hizmetleri belediyelere devrediliyor.
Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber