İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Polis hakları ilk kez AİHM'e taşındı

Emniyet-Sen Manisa İl Temsilcisi, maç görevlerinde harcırah verilmemesini AİHM'e taşıdı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Haziran 2017 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Polis hakları ilk kez AİHM'e taşındı

Emniyet-Sen Manisa İl Temsilcisi, 2012-2013 Süper Lig Futbol Sezonunda Akhisar Belediyesi Gençlik Spor Kulübünün oynadığı 6 (altı) futbol müsabakasının güvenlik tedbirlerinde istirahatli saatlerinde görevlendirildiğini ve kendisine sadece 1 (bir) maç görevinin karşılığında harcırah ödendiğini belirterek, diğer 5 (beş) maç görevinin karşılığı olan harcırahın da tarafına ödenmesini talep etti. Ancak, Manisa Emniyet Müdürlüğü 02.12.2013 gün ve bila sayılı işlemiyle bu talebi reddetti.

Bu idari işleminin iptali için açılan dava sonucunda, iç hukuk yollarının tamamen tüketilmesi sonrası, bu uyuşmazlığı bireysel başvuru hakkı kapsamında, Anayasa'mızın 18'inci maddesinde güvence altına alınan "ZORLA ÇALIŞTIRMA VE ANGARYA YASAĞI" ilkesinin ihlal edildiği öne sürülerek Emniyet-Sen tarafından Anayasa Mahkemesine taşındı.

Anayasa Mahkemesi 30.10.2015 gün ve 2015/7605 sayılı kararında iddianın özünün, Anayasa'mızın 55 nci maddesi ile ilişkili olan "ÜCRETTE ADALETİN SAĞLANMASI" hususu ile ilgili olduğuna, başvurunun bu kapsamda değerlendirildiğine (ANYS. MD. 55: ÜCRET EMEĞİN KARŞILIĞIDIR. DEVLET, ÇALIŞANLARIN YAPTIKLARI İŞE UYGUN ADALETLİ BİR ÜCRET ELDE ETMELERİ VE DİĞER SOSYAL YARDIMLARDAN YARARLANMALARI İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALIR), ancak kamu gücü tarafından ihlal edildiği iddia edilen hakkın Anayasa'da güvence altına alınmış olmasının yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin kapsamına da girmesi gerektiğine, bir başka ifadeyle, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ortak koruma alanı dışında kalan bir hak ihlali iddiasını içeren başvurunun kabul edilebilir olduğuna karar verilmesinin mümkün olmadığına, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri Anayasa'nın 55'inci maddesinde güvence altına alınmış olmakla birlikte, AİHS'de düzenlenen haklardan olmadığına, bu nedenlerle, başvurumuzun "KONU BAKIMINDAN YETKİSİZLİK" nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verdi.

Anayasa Mahkemesinin bu haksız kararı üzerine, bu uyuşmazlığı bu sefer, AİHM'ne taşındı. Bu başvuruda da, Anayasa'mızın 18 nci maddesinde ve AİHS'nin 4 ncü maddesinde sayılan hakların ihlal edildiği ısrarıyla, bu ihlallerin tespiti Emniyet-Sen tarafından yapılan başvuru ile AİHM'den istendi ve BİR İLK GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Böylelikle ülkemizde polis haklarının ihlali konusu ilk kez AİHM'ne taşınmış oldu. Sendikanın AİHM'deki bu davasının ve sonucunun, emniyet teşkilatı çalışanlarının özlük, mali ve sosyal haklarının alınması, geliştirilmesi ve korunması bakımından bir milat olması umut edilerek bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber