Bağ-Kur ölen emeklisine 4 yıl boyunca maaş ödedi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Mart 2007 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KONYA İl Bağ-Kur Müdürlüğü, Konya'da ölen bir emeklisine 4 yıl boyunca maaş ödedi. Olayın ortaya çıkması üzerine kurum, ödediği maaşların karşılığı olan faiziyle birlikte toplam 21 bin 437 YTL'nin peşine düştü.

Bağ-Kur İl Müdürü Fevzi Gökçe, ölen kişinin yakınları tarafından öldüğüne ilişkin bilgi verilmediği için 4 yıl boyunca maaş ödediklerini ve periyodik olarak yapılan incelemelerde, maaş ödedikleri kişinin öldüğü belirlenince, üzerinde mal varlığı bulunan iki oğluna paranın geri ödenmesi için ?İlamsız Takipte Ödemi Emri' çıkarttıklarını belirtti. Babası öldükten sonra emekli maaşının kimin tarafından çekildiğini bilmediğini ileri süren Faruk Polat ise, Bağ- Kur İl Müdürlüğü'nün görev ihmalinde bulunduğunu ve parayı çeken gerçek kişinin bulunmasını istediğini söyledi.

Konya Bağ-Kur İl Müdürlüğü'nden emekli olan Bağ-Kur'un 140 999 767 nolu sigortalısı Hüseyin Polat, 30 Eylül 2002 tarihinde geçirdiği rahatsızlık nedeniyle tedavi gördüğü Konya Numune Hastanesi'nde öldü. Hüseyin Polat'ın ölümünden sonra Bağ-Kur, emekli maaşını bankaya yatırmaya devam etti. 6 Ekim 2006 tarihine kadar Vakıfbank'ın çeşitli şube ve ATM cihazlarından emekli maaşı çekilip, kartı ile de bazı alışveriş merkezlerinden alışveriş yapıldı. Bağ-Kur İl Müdürlüğü, emekli maaşı ödedikleri sigortalıları üzerinde yaptığı periyodik incelemeler sonucunda, 2006 Kasım ayında Hüseyin Polat'ın ölmüş olduğunu belirledi. Bunun üzerine bugüne kadar ödenen 14 bin 949 YTL maaş ile 6 bin 488 YTL tutarındaki işlemiş faiziyle birlikte toplam 21 bin 437 YTY'yi tahsil etmek için emekli Hüseyin Polat'ın kanuni temsilcileri ve üzerinde mal varlığı bulunan oğulları Faruk Polat (52) ve Uğur Polat (44) adına ?İlamsız Takipte Ödeme Emri' kararı çıkarttı.

?YAKINLARI BİLDİRMELİYDİ?

Konya Bağ-Kur İl Müdürü Fevzi Gökçe, Hüseyin Polat'ın öldüğüne ilişkin ölenin yakınları tarafından hiçbir şekilde kendilerine bilgi verilmediğini belirterek şunları söyledi:

?Bir emeklimiz ve normal sigortalımız öldüğü takdirde, onun yakınları bizlere kişinin öldüğüne dair bildirimde bulunur. Polat ailesinden ise hiç kimse bildiri yapmamış. Sadece öldü diye sağlık karnesini iptal ettirmişler. Fakat bizdeki sistem gereği, bizdeki kaydının düşürülmesi için müracaatta bulunmaları gerekirdi. Ama bulunulmamış. Böyle bir müracaat olsaydı kişinin ailesine ölüm yardımı adı altında yaklaşık 250 YTL yardımda bulunmamız gerekiyordu. Böyle bir yardım da yapılmamış. Polat'ın bankamatik kartı ile gerek bankanın çeşitli şubelerinden ve bankamatiklerinden maaşı çekilmiş, gerekse bazı alışveriş merkezlerinden bankamatik kartı ile alışveriş yapılmıştır. Kurum olarak bizde kaydı bulunan kişiler olarak periyodik incelemelerde bulunuruz. Yaptığımız bu incelemede, Hüseyin Polat'ın 4 yıl önce öldüğünü ve bugüne kadar maaş ödemesinin yapldığını tespit ettik. Bunun tahsili için de ?İlamsız Takipte Ödeme Emri' çıkarttık. Bu işlemi başlattıktan sonra beklememiz gereken bir hukuki süreç var. Bu hukuki sürecimiz dolduktan sonra da ortada bir dolandırıcılık işlemi olduğu için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunacağız.?

OĞLU BAĞ- KUR'U SUÇLADI

Hakkında İlamsız Takipde Ödeme Emri çıkartılan ölen emeklinin oğlu Faruk Polat ise, ölen babası Hüseyin Polat'ın maaşının 4 yıldır birileri tarafından çekildiğini ve maaşı çeken kişinin kim olduğunu bilmediklerini iddia etti. Bağ-Kur'un bu konuda görev ihmalinin bulunduğunu ileri süren Faruk Polat şunları anlattı:

?Babam ölmeden önce, 2 yıldır kız kardeşim Hamdiye Tüzün'ün yanında kalıyordu. Orada kaldığı sırada geçirdiği rahatsızlık sonucu Konya Numune Hastanesi'ne kaldırıldı ve tedavi altında iken hayatını kaybetti. Babam öldükten sonrada kardeşlerim, Bağ-Kur ve Nüfus İl Müdürlüğü'ne babamın öldüğüne dair bilgi verdi. Şu anda bana, bugüne kadar baban için ödenen paranın geri tahsili için toplam 21 bin YTL icra geldi. Bu paranın son faizi ile birlikte 25 bin YTL çıktığını tahmin ediyoruz. Bağ-Kur İl Müdürlüğü bu olaydan sorumlu değil mi? Ben de bir Bağ-Kur emeklisiyim. Bağ-Kur bizden her yıl, nüfus Müdürlüğü'nden ölü veya sağ olduğumuza dair belge istiyor. Neden babam hakkında da böyle belge istemediler ve babamın maaşı 4 yıl boyunca birileri tarafından çekildi. Parayı çeken kişinin kim olduğunun tespit edilmesini ve babamın mirascısı olarak sadece ben olmadığımı ve biri ölü olmak üzere toplam 4 kardeş olduğumuzu, sadece varisi olarak beni adıma işlem yapılmasına karşıyım. Hakkımızda çıkan ödeme emri için Konya 1'inci İcra Müdürlüğü'ne itirazda bulunduk. Bunun dışında ise suç duyurusunda bulunacağız. Neden 4 yıl babamın emekli maaşı yatırıldı. Kurum olarak yatırtıkları kişiler hakkında sürekli takip yapmıyorlar mı? Neden tedbir almıyorlar. Bu olayda sadece günah keçisi ben miyim? Kurumun hatası yok mu?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber