Meclis görüşmeleri tamam, 218 bin geçici işçiye kadro yolu göründü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2007 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 218 bin 733 geçici işçinin kadroya alınmasının maliyetinin 2007 yılı için 210, 2008 yılı için ise 600 trilyon lira olduğunu bildirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Kamu İdare, Kurum ve Kuruluşlarında Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

CHP istanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, 2004 yılında kamuda 83 bin 549 işçi istihdam edildiğini, bu işçilerin 69 bin 264'ünü Türkiye İş Kurumunun bilgisi dışında alındığını savundu.

Kamuya işçi alınırken İŞKUR'un by-pass edildiğini öne süren Kılıçdaroğlu, ''İŞKUR'u ya kapatın, ya da amacına uygun olarak işletin'' diye konuştu.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi de tasarının bu haliyle anayasaya aykırı olduğunu savundu. Geçici işçiler kadroya alınırken, 6 ay gibi salt bir süreye dayanılarak yapılan düzenlemenin adaletsizlik getireceğini ileri süren Hamzaçebi, tasarının alt komisyonda görüşülerek kapsamının genişletilmesini istedi.

Anavatan Partisi Mardin Milletvekili Muharrem Doğan, iktidarı kadrolaşma yapmakla suçladı. Doğan'ın, Elektrik İşleri Etüt İdaresinde ''gelinlerin, damatların, kardeşlerin bir arada çalıştığına'' dair elinde belge bulunduğunu söylemesi üzerine, AK Parti milletvekilleri bu belgeleri yargıya intikal ettirmesini istedi.

CHP istanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu ise bu tür kadrolaşmaya ilişkin elinde yüzlerce örnek bulunduğunu, bunun belgelerini bakana verdiğini, gereğinin yapılmadığını söyledi.

Bunun üzerine Bakan Başesgioğlu, Kumkumoğlu'ndan böyle bir belge almadığını ifade etti. Kumkumoğlu'nun, ''Ben ortaya konuştum'' sözlerine de tepki gösteren Başesgioğlu, ''Ortaya konuşmayın. Murat Başesgioğlu olarak bana belge verdiniz mi?'' diye sordu.

-''TASARI SEÇİM RÜŞVETİ''-

CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek de seçim yaklaşırken hükümetin bir sorunu çözmek için düzenleme yaptığını söyledi.

Tasarıya karşı olmadıklarını ancak, eksik bulduklarını anlatan Özyürek, AK Parti İktidarlarını kadrolaşma yapmakla suçladı. Kayırma ve rüşvet konusunda geçmiş iktidarların bu dönemin eline su dökemeyeceğini savunan Özyürek, ''Bu tasarı seçim rüşveti yapılmıştır'' dedi.

AK Parti Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, kadrolaşma iddialarıyla ilgili olarak, işçilerin kendi dönemlerinde işe alınmadığını söyledi.

Kadrolaşma konusunda AK Parti'nin ideolojik davranmadığını ifade eden Uzunkaya, CHP'nin geçmiş dönemde yargıda kadrolaşma yaptığını savundu. Bunun üzerine CHP'li İzzet Çetin, ''Siz camilerde genel müdür yapacak imam bırakmadınız'' diye tepki gösterdi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu ise IMF'den vize alındıktan sonra tasarının TBMM'ye getirildiğini savunarak, 218 bin işçiyi ilgilendiren tasarının TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülmemesini eleştirdi.

''Neyi nereden kaçırıyorsunuz?'' diye soran Kumkumoğlu, AK Parti grubunun sayısal çoğunluğuna güvenerek ''ben yaparım'' anlayışında olduğunu, bu anlayışın ''demokrasi dışı davranışlara çanak tuttuğunu'' söyledi.

Kumkumoğlu, her gün yüz yüze gelinen TBMM'deki geçici işçilerin de yasa kapsamına alınmasını istedi. Bu konuda Kumkumoğlu'nu provokatör olmakla suçlayan AK Parti Tokat Milletvekili Ergün Dağcıoğlu'na, CHP milletvekilleri tepki gösterdi.

AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, kadroya alınan geçici işçilerin AK Parti yandaşı olmadığını vurgulayarak, bu tasarıyla daha önce siyasi amaçlarla alınan geçici işçilerin geleceklerinin sağlamlaştırıldığını söyledi.

CHP milletvekillerinin, TRT'deki geçici işçilerin kadroya alınmaması eleştirilerine de değinen Tanrıverdi, bu konuda ilk yapılması gereken şeyin kurumda çalışan işçilerin statülerinin belirlenmesi olduğunu kaydetti.

-CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ TARTIŞMASI-

Görüşmeler sırasında AK Parti milletvekilleri, ANAVATAN'lı Doğan'ın, ''Bu Meclisin cumhurbaşkanı seçeceğine inanıyor musunuz'' sözlerine tepki gösterdi. Komisyon Başkanvekili AK Parti'li Altan Karapaşaoğlu, ''Bu arkadaşın söylediğine ne değer veriyorsunuz. Bırakın konuşsun'' dedi.

Karapaşaoğlu'nun, Doğan'a ''Sen de aradan çıkıp zırt pırt konuşma'' sözlerine Doğan, verilen aranın ardından AK Parti Muğla Milletvekili Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu'nun konuşması sıranında tepki gösterdi.

Doğan'ın, ''Bu Başbakana oy verirsem, bu benim en büyük onursuzluğum olur'' sözlerine, AK Parti Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş ''Yazıklar olsun sana'' diye tepki gösterdi. Bunun üzerine Doğan, AK Parti'li milletvekillerini ''yalakalık'' yapmakla suçladı.

İktidar milletvekillerini göstererek konuşmasını sürdüren ve ellerini sıra kapağına vuran Doğan, ''Ben tek başıma bunların hadlerini bildiririm. Ben bir yere gitmedim, burada oturuyorum'' diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sait Açba, komisyonda bugüne kadar böyle bir davranış biçimi sergilenmediğini belirterek, Doğan'dan sözlerini düzeltmesini istedi. Doğan ise Altan Karapaşaoğlu'nun özür dilemesi halinde sözlerini düzelteceğini söyledi. CHP'li milletvekillerinin de araya girmesiyle tartışma sonlandırıldı.

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin de Karapaşaoğlu'nun sözlerini kendisine hiç yakıştırmadığını söyledi ve geri almasını istedi.

Ergin, yasayla ilgili olarak da Bakan Başesgioğlu'nu değişik bir ruh halinde gördüğünü ifade ederek, ''Sayın Bakanın, bu yasa konusunda bir rahatsızlığının olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.

-DÜZENLEMENİN MALİYETİ-

Milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Başesgioğlu, yasayı hazırlarken sınır koyma konusunda çok zorlandıklarını anlatarak, geçici işçilerin tamamının kadroya alınması durumunda kurumlara getireceği ek maliyetlere dikkati çekti.

Başesgioğlu, milletvekillerinin ''218 bin kişinin getirdiği ek maliyet nedir?'' sorusuna ise şu yanıtı verdi:

''Daimi kadroya geçme süresinde 6 aylık bir opsiyon var. En kötü senaryoyu düşünelim. Bu arkadaşlar, 6 ay sonra kadroya geçecek. Vergi ve SSK kesintisi çıkıldığında yaklaşık olarak bu yıl 210 trilyon lira bir maliyeti olacak. 2008 yılı için ise 600 trilyon liraya yakın bir ilave yük getirecek.''

Yasa tasarısının tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelerine geçilmesi kabul edildi. Açba, tasarının maddelerinin yarın saat 11.00'den itibaren görüşüleceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber