Avrupa Rektörler Konseyi Üyesi Ergüder: mevcut YÖK elbisesi üniversitelere dar

Haber Giriş : 23 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Rektörler Konseyi Üyesi ve Sabancı Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, mevcut YÖK elbisesinin artık üniversitelere dar geldiğini, Türkiye'nin toplumsal uzlaşma ile çıkarılacak çağdaş bir eğitim reformuna ihtiyacı olduğunu söyledi.

1998'de etik olmayan bir şekilde İHL'lerin önünün kesildiğini hatırlatan Ergüder, "Eğer hodri meydan dediyseniz bırakın herkes bu yarışa katılsın. Normal lise ve imam hatip gibi bir ayrım oluşmasını doğru bulmuyorum." dedi.

Türk Demokrasi Vakfı'nda düzenlenen toplantıda konuşan Prof. Dr. Ergüder, Meclis'ten geçen Yükseköğretim Yasası çerçevesindeki tartışmalarla ilgili önemli tespitlerde bulundu. Ergüder, YÖK meselesinin her dönemde hep slogan düzeyinde ele alındığı eleştirisini getirerek, yükseköğretimde bilimsel temele dayalı ve çağdaş bir reforma ihtiyaç olduğunu vurguladı. 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun 1982 yılında yürürlüğe girmesinden bu yana her dönemde eleştirildiğine; ancak bunu değiştirmek için harekete geçen hükümetlere de karşı çıkıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Ergüder, "Bu yasa Prof. İhsan Doğramacı tarafından Paris'te hazırlandı. O dönem bir vizyonu vardı, eğitim sistemine önemli katkılar da sağladı. Ancak artık bu elbise Türkiye'ye dar gelmeye başladı. 1991'den beri bizzat YÖK üyeleri seviyesinde bu elbisenin darlığına vurgu yapılıyor. Bu elbise giyilmeye devam ederse üniversitelerin önünü açamayız." uyarısında bulundu.

Üniversitelerin Türkiye'de yeni bir vizyona ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Prof. Ergüder, bütün dünyada devletin artık üniversitelerden elini çekmeye başladığına dikkat çekti. Üstün Ergüder, Türkiye'deki üniversite anlayışında tek tipleşme eğilimleri olduğu uyarısı yaptı ve vakıf üniversitesi rektörlerini bile Cumhurbaşkanı'nın atamasını isteyen çevreler olduğunu söyledi.

Son günlerin tartışma konusu olan ve Meclis'ten geçen yeni YÖK Yasası ile ilgili görüşlerini de açıklayan Prof. Ergüder, "Toplumda bu konuda bir birikim var ve AKP bu işi çözmek istedi. Bu birikim yalnızca AKP seçmeni ile sınırlı değil. Orta ve orta sağ siyasette de bu yönde talepler vardı." dedi. 1998 yılında yapılan düzenlemelerle imam hatipler ile diğer meslek liselerine bir anda katsayı uygulamaları getirildiğini ve bunun hemen uygulamaya geçirildiğini hatırlatan Üstün Ergüder, şunları söyledi: "1998'de önemli bir hata yapıldı. Düşünün bir çocuk üniversiteye gidebilecek kanuni güvenceyle imam hatibe kaydolmuş; ama o okula devam ederken bir anda yasa değişiyor ve üniversiteye girmesi zorlaştırılıyor. Ben bunu etik bulmuyorum. Bu katsayı işlerine aklım ermiyor, eğer hodri meydan dediyseniz bırakın herkes bu yarışa katılsın."

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber