YÖK, 10 yeni üniversitede rektörlük seçimi yaptırdı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Mart 2007 06:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Geçtiğimiz aralık ayında 5 yeni üniversitenin rektörlük seçimlerini sonuçlandırarak Köşk'e sunan YÖK, geçen hafta da kalan 10 üniversitede seçimleri tamamlattı. Yeni üniversitelerin rektör adaylarının çoğunluğu komşu illerdeki üniversitelerden çıktı.

Yükseköğretim Kanunu'na göre bir üniversiteye rektör olmak için o üniversitenin kadrolu profesörü olmak gerekmiyor. Amasya, Aksaray, Kastamonu, Giresun, Rize, Çorum, Erzincan, Yozgat, Kırşehir ve Adıyaman üniversitelerinde geçen hafta yapılan seçimlerde en fazla oy alan 6 rektör adayı, bu hafta YÖK'te mülakata alınacak. Her üniversite için 3'e indirilecek adaylar, içlerinden birini rektör olarak ataması için Cumhurbaşkanı Sezer'e sunulacak.

Yeni kurulacak üniversiteler tartışmasında başından beri 'yeterli öğretim üyesi olmadığını' hatırlatan, 5 yeni üniversitede rektörlük seçimlerini başlatıp 10 üniversitede bekletmesine de gerekçe olarak öğretim üyesi eksikliğini gösteren YÖK'ün, profesör sayısı yetersiz üniversitelerde seçim yaptırması, 'kendisiyle çelişmesi' olarak nitelendi. YÖK yetkilileri ise 15 yeni üniversiteye bir yıldır rektör atanamaması nedeniyle bu üniversitelerin sıkıntı yaşadığını, bir an önce rektörlerin belirlenmesi gerektiğini kaydetti. YÖK, aralık ayında Düzce, Uşak, Ordu, Tekirdağ ile Burdur üniversitelerindeki rektörlük seçimlerini sonuçlandırmış, adayları 6'dan 3'e indirerek Cumhurbaşkanı'na sunmuştu. Yeni bir kanun çıktığı için Sezer'in beklettiği rektör adayları, Anayasa Mahkemesi'nin geçen ay Kurucu Rektör Kanunu'nu iptal etmesinden sonra da atanmadı. Sezer'in Anayasa Mahkemesi'nin iptalle ilgili gerekçesini, hükümetin yeni bir kanun çıkarıp çıkarmayacağını veya 15 üniversiteye birden atama yapmayı beklediği kaydediliyor. Hükümet kanadı ise Yükseköğretim Kanunu'nda kurucu rektör atanmasına ilişkin bir hükmün bulunmaması nedeniyle YÖK'ün seçim yaptıramayacağını, Cumhurbaşkanı'nın da atama yapamayacağını vurguluyor.

Sezer, ikincileri mi seçiyor?

Öte yandan Cumhurbaşkanı Sezer'in son atadığı iki rektörün ikisinin de seçimlerde ikinci olması dikkat çekiyor. Sezer, Afyonkarahisar Üniversitesi'ne seçimlerde 79 oy alarak ikinci olan Ali Altuntaş'ı atadı. Sezer, mevcut rektör Halim Sözbilir'i seçimlerde 212 oy alarak birinci olmasına rağmen yeniden atamadı. Sezer, geçen ay da Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü'ne seçimde 156 oyla birinci olan rektör yardımcısı Hüseyin Bağcı'nın yerine, ikinci sıradaki Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun damadı Fazıl Necdet Ardıç'ı atamıştı.

Profesörü olmayan üniversitede seçim yapıldı

YÖK'ün geçtiğimiz günlerde önce Cumhurbaşkanı Sezer'e sunup sonra kamuoyuna açıkladığı 'Yükseköğretim Stratejsi' raporuna göre Giresun Üniversitesi'nde ne bir profesör ne de bir doçent bulunuyor. Adıyaman, Yozgat, Amasya, Aksaray ve Erzincan üniversitelerinde ise sadece 1'er profesör görev yapıyor. YÖK'ün raporuna göre Rize ve Kastamonu üniversitelerinde 2'şer profesör, Ahi Evran'da ise 3 profesör var. Raporda Kastamonu'da doçent bulunmadığı belirtilirken, Uşak, Ordu ve Adıyaman'da birer doçentin görev yaptığı kaydediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber