Emekli Sandığı'nın hesap ve işlemleri yeniden denetlenecek

Haber Giriş : 23 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM KİT Komisyonu üyesi Hamza Albayrak, Sandık'ın hesap ve işlemlerinin ibra edilmesine itiraz etti.

İtirazı gündemine alan Komisyon, kurumun hesap ve işlemlerini bir kez daha görüşecek. KİT Komisyonu, Emekli Sandığı'nın 2000-2001 yılları hesap ve işlemlerinin yapılan oylamada ibra etmişti. Bu oylamada, kurumda usulsüzlükler bulunduğu gerekçesiyle muhalefet şerhi koyan AK Parti Amasya Milletvekili Hamza Albayrak, ?Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Denetimine Ait 2000-2001 Yıllarına İlişkin Komisyon Raporu'na itiraz etti. 22 milletvekilinin imzası bulunan itirazı değerlendiren Komisyon, Sandığın hesaplarını 25 Mayıs Salı günü ele alacak.

Konuyla ilgili KİT Komisyonu Başkanlığı'na rapor sunan Albayrak, Sandık'ın asli fonksiyonlarını ifa etmede yetersiz kaldığını, yanlış ve usulsüz uygulamalar içerisinde bulunulması nedeniyle devletin kaynaklarının haksız yere israf edildiğini ve bazı şirketlere ihalesiz iş verildiğini iddia etti. Raporunda, Sandık'ın 2000 yılında 837 trilyon, 2001 yılında 1,5 katrilyon açık verdiğini hatırlatan Albayrak, kaynaklarını heba eden Sandık'ın hesap ve işlemlerinin ibra edilmemesi gerektiğini savundu. Söz konusu raporda, kurum yöneticilerinin kanuna aykırı yönetmelik düzenlemek suretiyle, personel vakfı ve iştiraklerine aşırı derecede menfaat sağlandığının tespit edildiğinin altı çizildi. Kurum tarafından Başbakanlık genelgesine aykırı ihalesiz işler verildiği vurgulanan raporda, ?İzmir-Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi tesisinin işletmesi, Sandık Personel Vakfı'nın yüzde 95 sermayesine sahip olduğu ESA Tıp Ltd. Şti.'ye verilmiştir. 8 Şubat 2001 tarihinde İstanbul Etiler Dinlenme ve Bakımevi tesisinin işletmesi de yine aynı şirkete verilmiştir. Bilahare bu tesisin güvenlik, temizlik vb. işleri de yine aynı şirkete ihalesiz olarak verilmiştir.? denildi. Kurumun Sandık alacaklarını nemasız kullandırdığı, buna karşın finasman ihtiyacını teminen kullandığı yabancı kaynaklar için ayrıca faiz ödediği vurgulanan raporda şu ifadelere yer verildi:

?Sandık, yüzde 49'una iştirak ettiği Emek İnşaat AŞ ile olan ilişkilerinde imtiyaz tınımakta; fakat karşılığında alacaklarını tahsil etmemektedir. 2000 yılında başlıca 1,2 trilyon Emek İnşaat'tan 6,1 trilyon Hilton Oteli'nden olmak üzere 7,9 trilyon alacağı olan Sandık'ın, 8,9 trilyon sadece faiz ödemesi vardır. Kaynaklarını diğer şirketlerin menfaatine kullanımında bırakırken, finansman darboğazı çeken Sandık'ın yüklü faiz ödemesinin izahı kabil değildir. İlave olarak 2000 yılında toplam 10 trilyon lira iştirak elde edilerek kaynak hesabına devam edilmiştir.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber