Öğretmenlerin 30 eylül sorununa dava açıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Mart 2007 10:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 

DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA 

Yürütmenin Durdurulması İstemlidir.

Günlüdür. Son Gün:30 Mart 2007 

DAVACI            :    Türk Eğitim-Sen

           (Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

VEKİLİ              :    Av.Ömer SARPDAĞ & Av.Hatice AKALIN

Tel & Faks : 0312-309 76 45-44 Anafartalar Cad. Yüce İşhanı K:4 No:78/65 Ulus/ANKARA

DAVALI             :    T.C.Milli Eğitim Bakanlığı / Bakanlıklar /ANKARA

T.KONUSU        :

Davalı idare tarafından yayımlanan Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu'nun ?İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler? başlıklı ilk paragraf ? 31 temmuz tarihi itibarıyla bulundukları eğitim kurumlarında en az iki yıl süreyle çalışan öğretmenler, il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.? İbaresinin YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI ve devamında İPTALİ dileklerimizin sunulmasından ibarettir.

T.TARİHİ            :    05 / 03 / 2007'dir.

İZAHAT              :

           Davalı idare tarafından yayımlanan (2007) Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzun dava konusu bölümleri usul ve yasaya aykırı olup, iptali hak ve adalet gereğidir. Şöyle ki;

  1.       T.C.Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin il içi yer değiştirme (2007) kılavuzunu yayınlamıştır. Dava konusu kılavuz; il içinde yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerimizin başvuru ve atama işlemlerini kapsamaktadır. Söz konusu kılavuzun ?İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler? başlıklı ilk paragraf ? 31 temmuz tarihi itibarıyla bulundukları eğitim kurumlarında en az iki yıl süreyle çalışan öğretmenler, il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.?   ibaresi hukuka aykırıdır.
  2.       Her şeyden önce davalı idare 2004-2005 yıllarında çıkarmış olduğu yönetmeliklere aykırı davranmakta bakanlığa bağlı bir çok eğitim çalışanını ve öğretmenlerimizi mağdur duruma düşürmektedir. Bu hususun kabulü mümkün değildir.
  3.     04.03.2006 gün ve 26098 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Madde-10 ? Öğretmenlik kadrolarına Haziran-Eylül dönemlerinde atama yapılır?.? Denilmektedir.

          Bu anlamda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde-17 ? Devlet memurları, bu Kanuna dayanılarak yayımlanan tüzük ve yönetmeliklere göre tayin ve tespit olunup yürürlükte bulunan hükümlerin kendileri hakkında aynen uygulanmasını istemek hakkına sahiptirler.? Denilmektedir.

            Durum gereği, davalı idareye bağlı olarak görev yapan eğitim çalışanlarının 30 Eylül tarihi itibari ile tayin isteyebilmesi konusunda düzenlemeler yapılmayıp, 31 Temmuz tarihinin dikkate alınması bir çok eğitim çalışanını mağdur duruma düşürmektedir.      

  1. Her şeyden önce, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa başlangıç bölümünün dördüncü paragrafında, kuvvetler ayrımının devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belirli devlet yetkilerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı bir iş bölümü ve iş birliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve yasalarda bulunduğu, belirtilmektedir. Bu anlamda davalı Milli Eğitim Bakanlığı eğitim çalışanlarının özlük haklarını görmezlikten gelmekte ve kişi hak ve özgürlüklerine saygı duymamaktadır.
 
 
 

    Zira Anayasa madde 2'inci maddesinde yer alan hukuk devleti bütün iş ve eylemlerin hukuk kurallarına bağlı kalınarak gerçekleştirilmesini, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurmayı amaçlayan, hukuku tüm devlet organlarına egemen kılmaya çalışan, insan haklarına saygılı, kanunlarımla verilen hak ve özgürlükleri koruyup, geliştiren bir devlet yapısı esastır.

    Her şeyden önce, yasa ve yönetmelikle yapılan düzenlemelerde, Anayasa'nın kanun önünde eşitlik ilkesine, hukuk devleti ilkesine uygun hareket edilmeli ve ilgililerin kazanılmış haklarına dokunulmaması gereklidir. Bu anlamda, kazanılmış hakların korunması, hukuk devleti ilkesinin gereğidir.

    Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim çalışanları yönünden hak yaratmamakta, külfet getirmektedir.

  1. Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 2006 yılında il içinde isteğe  ve özre bağlı yer değiştirmelerinde uygulanacak esas ve usuller Öğretmelerin  İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu ile belirlenerek kamuoyuna duyurulmuştur

      İlgili kılavuzda il içinde yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerin yer değiştirmelerine esas olacak hizmet süreleri ile hizmet puanlarının 30 Haziran 2006 tarihine göre belirlenmesi gerektiği, konusunda duyuru yapılmıştır.

             Aynı yıl içinde davalı idare, 29/03/2006 gün ve 29439 Sayı ve il içi yer değiştirmeler konulu Merkez Teşkilat Birimlerine ve 81 İl Valiliğine dağıtılan işlem gereğince 2006 yılına mahsus olmak üzere, öğretmenlerin il içi yer değiştirmelerine esas olacak hizmet sürelerinin hesaplanmasında 30EYLÜL 2006 tarihinin , hizmet puanının hesaplanmasında da 30 HAZİRAN 2006 tarihinin esas alınması, gerektiği konusunda işlem tesis etmiştir.

  1.  Ancak davalı idare 2007 yılına gelindiğinde dava konusu kılavuzla hukuka ve adalete aykırı olarak öğretmenlerin hizmet süresi 31 Temmuz ve puanı hesabında 30 Haziran tarihini esas almaktadır. Bu düzenleme normlar hiyerarşisine aykırıdır.
  2.  Diğer taraftan idarenin yapmış olduğu işlemlerde ? Belirlilik İlkesi?geçerlidir. Dolayısıyla söz konusu gün ve ay belirlidir. Ancak yıl belirli değildir.
  3.  Milli Eğitim Bakanlığı, hizmet yılı hesaplanmasında 30 Eylül 2006 tarihi yerine 31 Temmuz tarihinin esas alınması konusunda yapmış olduğu işlem ile KAMU ZARARINA sebebiyet vermekte ve ÖĞRETMENLERİMİZİN ÖZLÜK HAKLARINI ALENEN ENGELLEMEKTEDİR.
  4.  Ayrıca daha önce yürürlüğe giren öğretmenlerin atama ve yer değiştirme yönetmeliği ve Öğretmenlerin 2005 yılı Atama ve Yer Değiştirme Kılavuzu dikkate alındığında görülecektir ki, Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayan veya yükümlülükten muaf olan öğretmenlerden 30/09/2005 tarihi itibari ile bulundukları okul/kurum veya hizmet alanında en az 2 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilmektedirler.
  5.  Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2007 yılı il içi yer değiştirme iş ve işlemlerinde 30 Eylül tarihinin dikkate alınmayıp, 31 Temmuz tarihinin dikkate alınması normlar hiyerarşisine, hak ve adalete aykırıdır. Bu anlamda, davalı idare tarafından EĞİTİM ÇALIŞANLARIMIZIN HAKLARI HUKUKA AYKIRI OLARAK GASP EDİLMEKTEDİR.
  6.  Söz konusu tarih dikkate alındığında eğitim çalışanları il içi atama talebinde bulunamamakta, 30 günlük kısa bir sürede olsa, 31 Temmuz tarihinin dikkate alınması durumunda eğitim çalışanları 1 (Bir) yıl daha beklemek zorunluluğunda bırakılmaktadır.
  1.     Böyle bir uygulama il içinde bir kurumda 2 yıl çalışma süresini tamamlayanların 2 yılda değil 3 yılda tayin isteyebilme, şartını getirmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı 31 Temmuz tarihi uygulaması ile öğretmenleri 1 (Bir) yıl daha fazla çalıştırmayı amaçlamaktadır. Dolayısıyla 04.03.2006 gün ve 26098 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan  Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin; öğretmenlerin 2 yılda bir tayin isteyebilme hakkı fiilen ortadan kaldırılmaktadır. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı, bir yandan yönetmelikle bir hak verirken, diğer yandan genelge, kılavuz v.b. uygulamalarla adeta, bir şark kurnazlığı yaparak, öğretmenlerin tayin isteyebilme hakkını 1 yıl ertelemektedir.

                 Bir örnek verecek olursak; 2005 yılında atanan bir öğretmen 2007 yılında tayin isteyebileceğini bilmekte ve bütün hesabını bu tarihe göre oluşturmaktadır. 2007 yılına gelindiğinde , Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir düzenleme ortaya koyarak hizmet yılı hesaplanmasının 30 Eylül tarihine göre değil 31 Temmuz tarihine göre hesap edileceğini ilan etmektedir.

                 Bu durumda öğretmenlerin bir kısmı 1 hafta, bir kısmı 1 ay, bir kısmı 2 ay eksik süreler sebebiyle tayin isteyebilme hakkını kaybetmektedir. Bu sebeple, 2 yılda tayin isteyebileceğini düşünen öğretmen, yapılan yeni uygulama nedeniyle ciddi motivasyon kaybına uğrayacak, iş verimi düşecek, idare ile öğretmen arasında bir güvensizlik ortamı oluşacaktır. Uygulama bu yönüyle de sakattır ve kamu yararı yoktur. İptali hukuk ve kazanılmış haklar gereğidir. 

  1.        Takdir Yüce Mahkemenize ait olmak üzere iş bu dava açılmıştır.

    HUKUKİ SEBEPLER     :

    Anayasa, 657 Sayılı DMK, 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 3797 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun, Milli Eğitim Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, Milli Eğitim Bakanlığı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik, 2575,  2576,  2577 Sayılı Yasa v.b. mevzuat

    DELİLLER                      :  1) 2007 Yılı Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu

                                                  2) 2006 Yılı Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu

                                                  3) 2005 Yılı Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu                                    

    NETİCE-İ TALEP             :

                  Yukarıda arz ve izah edilen ve re'sen araştırılacak hususlarda dikkate alınarak;

    1.       Davalı idare tarafından yayımlanan Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu'nun ?İsteğe Bağlı Yer Değiştirmeler? başlıklı ilk paragraf ? 31 temmuz tarihi itibarıyla bulundukları eğitim kurumlarında en az iki yıl süreyle çalışan öğretmenler, il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.? İbaresinin YÜRÜTÜLMESİNİN DURDURULMASI ve devamında İPTALİNE,
    2.      Yargılama harç, masraf ve ücreti vekaletin karşı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini,

                                     Bilvekele, Saygılarımla arz ve talep ederim.

                                                                                                          13/03/2007

                                                                                     Davacı (Türk Eğitim-Sen) Vekili

                                                                                                 Av. Ömer SARPDAĞ 

EKİ  : -     Onanmış Vekaletname Örneği (Baro Pullu-Harçlı)

  • 2007 Yılı Öğretmenlerin İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber