AKP'li Bakan, AKP'li vekilden özür diledi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Mart 2007 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AKP Genel Başkan Yardımcısı Fırat'tan, ortak olduğu şirket hakkında yanlışlıkla suç duyurusunda bulundukları için özür diledi. 'Yanlışlık' savcılığa bildirildi

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'tan, ortak olduğu MENAS A.Ş. hakkında, "sahte bitki sağlık sertifikası kullandığı" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundukları için özür diledi. Eker, Fırat'ın ortak olduğu şirketin hologramının faksta oluşan bir hata nedeniyle başka bir şirketle karıştırıldığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda önceki gece Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kurulmasına İlişkin Tasarı'nın görüşmeleri sırasında CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Milliyet'te önceki gün yayımlanan, "Fırat'ın şirketi için suç duyurusu yapıldığı" haberini anımsatarak açıklama istedi.

Ergin'in sözleri üzerine kürsüye gelen Eker, şu açıklamayı yaptı:

"Fırat'la ilişkilendirilen bir şirketin, şikâyet üzerine, bir ihbar üzerine -ki, bu bize Dışişleri Bakanlığı ve Ukrayna'dan gelen bir ihbardı- bunu tabii, ilgili birimlerimiz değerlendiriyor ve orada, faksla bilgilendirilen hologram numaralarının bir tanesi -son numarası- sehven, yanlış olarak Fırat'la ilişkilendirilen şirketin hologramıymış gibi anlaşılıyor ve tabii işlem yapılıyor böyle okunduğu için.

Ancak, hemen de, tabii, ilgili ülkeden bu belgelerin asılları isteniyor ve asılları 9 Mart günü bakanlığa ulaştı. Asılları ulaşınca, bunun, Fırat'la ilişkilendirilen şirkete ait olmadığı, bununla hiçbir ilişkisinin olmadığı anlaşıldı ve dolayısıyla diğerleriyle ilgili tahkikat zaten yapılıyor, cumhuriyet savcılıklarına gerekli suç duyuruları yapıldı. Fırat'ın ismiyle ilişkilendirilen şirket hakkında, bu konuda, herhangi bir bu manada iş yoktur. Çünkü, tamamen sehven ve faksın bir harfinin, bir rakamının yanlış okunmasıyla oluşmuş bir kanaattir. Bu düzeltilmiştir. Fırat'ın ismi geçtiği için, burada, hem kendisinden hem diğer haksız yere ismi bu tür bir tartışmaya konu olan şirketten biz özür diliyoruz ve gerekli kişiler hakkında da gerekli işlemler yapılıyor."

İkinci açıklama

Bakan Eker'in özür dilemesinden sonra Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan da dün yazılı bir açıklama yapıldı. Yanlışlığın düzeltilmesi için savcılığa başvurulduğu duyurulan açıklamada, özetle şöyle denildi: "Suç duyurusu, Ukrayna'dan gönderilen faks yazısına istinaden yapılmıştır. Hologram numarasının son rakamı tam olarak okunamadığından yanlışlıkla MENAS A.Ş'ye verilen numara ile irtibatlandırılmıştır. Ukrayna ile yazışmalar neticesinde belgelerin asılları 9 Mart 2007 tarihinde bakanlığımıza intikal etmiştir. Belgelerin incelenmesi sonucunda, bahsi geçen MENAS A.Ş.'nin konu ile herhangi bir ilgisinin bulunmadığı açık bir şekilde anlaşılmıştır. "

MENAS için iki suç duyurusu

Tarım Bakanlığı, Fırat'ın yüzde 40 oranında hisseyle büyük ortağı olduğu MENAS A.Ş. hakkında, "sahte bitki sağlık sertifikası kullandığı" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. Milliyet'in salı günü duyurduğu olay şöyle gelişti:

Türkmenoğlu A.Ş., 22 Kasım 2006'da Ukrayna'ya nar ihracatı yaptı. Belirtilen numarayla bir çıkış olmadığı saptandı. Aynı numarayla "Emes" şirketi tarafından 11 Ekim 2004'te Portekiz'e hayvan yemi ihracatı yapıldığı görüldü. Türkmenoğlu'nun bitki sağlığı sertifikasındaki hologram da incelendi. Aynı hologramın 12 Eylül 2006'da Ukrayna'ya üzüm ihraç eden MENAS'ın kullandığı belirlendi. Bunun üzerine Koruma ve Karantina Genel Müdürlüğü, "sahte sertifika"dan suç duyurusunda bulundu. Ukrayna Gümrük İdaresi'nin ihbarı üzerine de Gümrük Müsteşarlığı'nın onayıyla Gümrük Kontrolörü Bayram Çolak 6 Aralık 2006 tarihli raporunda MENAS için "evrakta sahtecilik" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber