Tek gözü olan sürücü raporuna soruşturma, doktorlar yargılanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2007 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 1. Dairesi, sol gözü görmeyen hastaya, ''iki gözü sağlam ve sürücü olur'' raporu veren Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli 2 uzman doktorun yargılanmalarına karar verdi.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına, bir gözü görmeyen (protez) Mehmet Karabulut'a, ''iki gözü sağlam ve sürücü olur'' raporu verildiği ve bu rapora göre sürücü belgesi aldığı yolunda ihbar dilekçesi geldi.

Bunun üzerine Başsavcılık, Karabulut'u Malatya Devlet Hastanesine sevk etti. Malatya Devlet Hastanesi, Karabulut'un sol gözünde görme olmadığı ve bu haliyle sürücü olamayacağına ilişkin rapor verdi.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, bu rapor üzerine Karabulut'a daha önce aksi yönde rapor veren İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi uzman doktorları Mehmet Borazan ve Sermet Cengiz hakkında soruşturma açılması için dosyayı İnönü Üniversitesi Rektörlüğüne gönderdi.

Rektörlükçe oluşturulan Kurul, doktorlar Mehmet Borazan ve Sermet Cengiz hakkında men-i muhakeme (yargılanmama) kararı verdi. Kurul, şüphelilerin kasıtlı davranmadıkları, Karabulut'un sol gözünün cam göz olduğunu fark etmeden sağlam raporu düzenlediklerine işaret etti. AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, dosya yasa gereği kendiliğinden Danıştay 1. Dairesi'ne geldi.

Daire, yetkili kurulun men-i muhakeme kararını bozarak, doktorların Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''resmi belgede sahtecilik'' suçunu düzenleyen 204. maddesi uyarınca yargılanmalarına karar verdi. Daire'nin gerekçesinde, Mehmet Karabulut'a şikayet üzerine yapılan muayenede, Malatya Devlet Hastanesi'nce bir gözünün görmediği ve bu haliyle sürücü olamayacağına ilişkin kurul raporu verildiği kaydedildi.

Bu rapor karşısında, sağlam raporu veren doktorların üzerlerine atılı suçu işlediğini doğrulayacak ve haklarında kamu davası açılmasını gerektirecek yeterli kanıt bulunduğu belirtilen gerekçede, bu kişilerin yargılamalarının Malatya Ağır Ceza Mahkemesinde yapılmasına karar verildiği bildirildi.

TCK'nın 204. maddesi, görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi gerçeğe aykırı düzenleyen kamu görevlisinin 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını öngörüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber