Küçük tasarrufla büyük kazançlar

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 15 Mart 2007 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İSTANBUL- Kalkınmakta olan ve nüfusu hızla artan ülkemizde, enerji tasarruf potansiyeli yüzde 25 olarak tespit edilirken, ısıtma ve aydınlatmada kullanılan enerjinin yüzde 35'inin israf edildiği ortaya çıktı. Enerji tüketimindeki yüzde 25 oranındaki tasarruf potansiyeli ise 11 milyon 500 bin ton petrole karşılık geldiği kaydedildi. Yine ülkemizin gayri safi milli hâsılasının 2006 yılı için 500 milyar dolar olduğu gerçeği karşısında, enerjide tasarruf potansiyeli 125 milyar euro ettiği açıklandı. Tüketiciler Birliği, yaptığı bir çalışma ile hayatı sürdürmek için zorunlu olarak tüketilen elektrik ve doğal gaz enerjisi, su, kâğıt, ekmek ile ilgili üretim, maliyet, muadil değerler, mukayese bilgilerini içeren açıklamalar ile birlikte israfa sebep olan yanlışları, kullanım hatalarını önleyici tasarruf metodları sıraladı. Bu metodları uygulayarak israfı önleme sürecinde öncelikle temel kural olarak, israf etmemenin bir hayat biçimi, felsefesi olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

>>> Suda kaçağa dikkat

* Klozet rezervuarlarının su depolama ayarları en az seviyeye ayarlanmalıdır. Rezervuarlarda su kaçağının önlenmesi günde 70 lt. tasarruf sağlayacaktır.

* Bulaşık ve çamaşır makineleri tam dolu çalıştırılmalıdır.

* Sebze ve meyve yıkamada kullanılan sular, çiçek, bahçe sulamada, tuvalet, merdiven, kapı önü temizliğinde kullanılmalıdır.

* Duş alırken akış debisi düşük başlıklar (el duşu) kullanılması, yüzde 50 oranında tasarruf sağlayacaktır.

* Diş fırçalarken, su açık tutulmamalıdır. Böylelikle 15 lt, fırçalama işi bir bardak su ile yapılırsa, 25 lt. su tasarrufu mümkündür.

>>> Doğal gazda az tüketim için...

* Camlarda ısıcam (çift cam) sistemi kullanılmalıdır. Böylelikle kışın ısı kaybında yüzde 40-50, yazın ısı izolasyonunda ise yüzde 15 oranında tasarruf sağlamak mümkündür.

* Geceleri ve konuttan uzun süreli ayrılmalarda sıcaklık ayarı düşürülmelidir.

* Termostat 19-20 0C ?ye ayarlanmalıdır. Bunun üzerindeki her 1 0C, yüzde 6 daha fazla doğal gaz tüketimidir.

* Binanın çatı, duvar ve pencere izolasyonunun tam olması halinde; çatı yalıtımında yüzde 20, dış duvar yalıtımında yüzde 15, pencere kapı yalıtımında yüzde 15, sızdırmazlık tedbirleriyle yüzde 10 oranında enerji tasarrufu sağlanır. Bu türden ısı yalıtımı inşaat maliyetini en fazla yüzde 3 artırırken, yıllık yakıt tüketimi ise yüzde 50 azalmaktadır.

>>> Ekmekte israf büyük

> 2005 yılında yapılan bir araştırmada, her biri 200 gr.'lık 45 milyar ekmeğin 2,6 milyarının israf edildiği belirtilmektedir. Araştırmalar ek israfının yüzde 70'inin toplu yemek tüketim yerlerinde, yüksek gelir gruplarında gösteriyor. Ekmekte israfı önlemek için şunlara dikkat etmek gerekiyor:

* İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır.

* Ekmek poşette, saklanmalı, uzun süreli muhafaza için buzdolabında ve poşette saklanmalıdır.

* Mümkün olduğunca küçük gramajlı ekmek alınmalıdır.

* Ekmek dilimlenerek tüketilmelidir.

* Bayat ekmekler birçok alanda rahatlıkla değerlendirilebilir.

* Soğumuş ekmek, bayatlamış ekmek demek değildir.

>>> Kâğıt deyip geçme!

>1 ton kâğıt 17 ağaç, 17 ağaç ise 70 metrekare ormana denk geliyor. 1 ton kâğıt için, 2,33 metreküp kabuksuz odun, 4 bin 100 khw elektrik enerjisi, 32 bin lt. su ve bin 750 lt. fuel-oil kullanılıyor... Kağıt israfında öne çıkan sebepler ise şunlar:

* Bozuk yazıcılardan kaynaklanan israflar.

* Kâğıt torba, havlu peçeteler, kâğıt mendiller.

* Promosyon ve reklâm amacı ile basılan broşür, takvim, ajanda, afiş.

* Gereksiz basılan dergi, gazete eki, bülten, magazin ve tanıtım dergileri, marketlerin fiyat dergileri.

* Daha çok sayfa daha ucuza basılır mantığı ile basılan çok sayfalı kitaplar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber