Sezer YÖK Yasasında veto gerekçesi bulamıyor

Haber Giriş : 24 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslek lisesi mezunlarına uygulanan katsayı adaletsizliğini ortadan kaldıran yasa Köşk'te beklerken, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto için gerekçe bulamadığı belirtildi.

Meclis'te kabul edilen YÖK Kanunu değişikliği, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayını bekliyor. Cumhurbaşkanı Sezer'in katsayıyla ilgili düzenlemeyi veto etmek için gerekçe bulmakta zorlandığı belirtiliyor.

YÖK Kanunu değişikliğini Cumhurbaşkanlığı'ndaki hukukçulara incelettiren Sezer'in, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç başta olmak üzere bazı Anayasa hukukçularından da görüş istediği öğrenildi.

Tek dayanak 131

YÖK Kanunu değişikliği ile meslek lisesi mezunlarına yönelik üniversiteye girişteki katsayı adaletsizliği ortadan kaldırılıyor. Sezer'in, katsayı adaletsizliğini ortadan kaldıran düzenlemenin Anayasa'ya aykırılığı konusunda gerekçe bulamadığı belirtildi. İmam-Hatip Liseleri başta olmak üzere meslek liselerinin kanunlar çerçevesinde kurulmuş, Tevhid-i Tedrisat'a uygun olarak ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetimi altında eğitim veren okullar olmasının Sezer'in elini kolunu bağladığı bildirildi. Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 32. maddesinde, İHL'lerin hem mesleğe hem de yüksek öğrenime yönelik eğitim veren kurumlar olarak tanımlanması da Sezer'i gerekçe bulmakta zorluyor. Bu arada Sezer'in, katsayı düzenlemesiyle ilgili veto gerekçesini Anayasa'nın 131. maddesine dayandıracağı öğrenildi. Anayasa'nın 131. maddesinde YÖK'ün kuruluş gerekçeleri arasında "Yükseköğretim kurumlarının öğretimini planlamak, düzenlemek, yönetmek" ifadesi bulunuyor. Sezer'in bu maddeye dayanarak katsayı ile ilgili düzenleme yapma yetkisinin YÖK'te olduğunu belirterek, katsayı düzenlemesini veto edeceği ifade ediliyor.

Öte yandan Sezer, YÖK Kanunu değişikliğinin birinci maddesinde bulunan YÖK'teki Genelkurmay temsilcisiyle ilgili maddeyi veto edecek. Anayasa'nın 131. maddesinde yapılan değişiklikle YÖK'teki Genelkurmay temsilcisi çıkartıldı.

YÖK Kanunu değişikliğinde ise YÖK'teki Genelkurmay temsilcisi korunuyor. Sezer, Anayasa'ya aykırı hale gelen değişikliği veto ederek ikinci vetonun önünü açmak istiyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber