Darbeci subay: Hayır emir alındı, beklemenin gereği yok

FETÖ'nün "Sarıkamış Ana Komuta Kademesi" davası. Dönemin Harekat ve Eğitim Şube Müdürü eski Binbaşı Avcı: Yetgin'e hitaben komutanım sizin okuduğunuz mesajdan anladığım kadarıyla birliklerin saat 03.00 sıralarında çıkmaları isteniyor, uygun görürseniz acele etmeden bu saati bekleyelim, öyle karar verin dedim ancak kendisi 'hayır emir alındı, beklemenin gereği yok' dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2017 17:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Darbeci subay: Hayır emir alındı, beklemenin gereği yok

- Kars'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıkları belirtilen ve örgütün sözde "Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Kurmay Başkanı" olarak atamayı planladığı dönemin Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanı eski Tuğgeneral Murat Yetgin'in de aralarında bulunduğu 18'i tutuklu 26 askeri personelin yargılanmasına devam edildi.

Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu yargılanan eski Tuğgeneral Yetgin, dönemin Tugay Komutan Yardımcısı eski Albay Murat Macun ve dönemin Topçu Tabur Komutanı eski Yarbay Ferhat Akgün'ün yanı sıra eski albaylar Ekrem Bahşi ve Sait Müjdat Yılmaz, eski yarbaylar Süleyman Türker ve Gürhan Yener ile eski dönemin Harekat ve Eğitim Şube Müdürü eski Binbaşı Mehmet Avcı'nın da yer aldığı 18 eski askeri personel ile 8 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.

Dün başlayan duruşmanın bugünkü oturumunda savunma yapan eski Binbaşı Mehmet Avcı, 15 Temmuz günü sıra dışı bir durum olup olmadığını öğrenmek için Murat Yetgin'i aradığını ancak Yetgin'in kendisine herhangi bir açıklama yapmadığını anlatarak, Yetgin'in tugayda toplanma emriyle Harekat Merkezine geçtiğini belirtti.

Avcı, Yetgin'in bir müddet sonra kendisini odasına çağırdığını söyleyerek, "Yetgin'in makam odasına gittim, bana 'bir durum var bir mesaj bekliyoruz, birlik komutanları ve karargah subayları geldi mi, kirpi durumumuz nedir?' diye sordu. Ben de kendisine personelin çoğu geldi, kirpiler konusunda bilgim yok dedim. Bunun üzerine araçlarla ilgili olarak Lojistik Şube Müdürü Yüzbaşı Recep Sait Arpat'ı makamına çağırdı. Ben de odasından çıktım ve emri Arpat'a ilettim." dedi.

- "Savaş çıktı diye endişelendim"

Yetgin'in Harekat Merkezine gelmesiyle toplantının başladığını anlatan Avcı, şunları kaydetti:

"Yetgin elindeki kağıt ile geldi, kağıdı bana uzatıp okumamı istedi. Yazı Genelkurmay Başkanlığından geliyordu, konusu 'birlik hazırlıkları ve intikalleri' diye yazılıydı. İçeriğinde birliklerin her an göreve hazır olması ile ilgili kısa bilgiler vardı. Ben bu yazıyı orada bulunanlara okuyunca kendi içimden herhalde savaş çıktı diye endişelendim. Daha sonra Yetgin'in okuma gözlüğü getirildi. Bu esnada Haber Merkezinden bir tomar kağıt halinde gelen mesaj kendisine verildi. Birinci mesajı ben okuyup bitirince, ikinci mesajı Yetgin toplantıya katılanlara okudu. Bu mesaj da sıkıyönetim ilan edildiğini, birliklerin saat 03.00'ten sonra göreve çıkacakları gibi bilgiler vardı."

Avcı, sözde sıkıyönetim mesajını alan Yetgin'in uygulamak için harekete geçtiğine işaret ederek, "Yetgin'e hitaben komutanım sizin okuduğunuz mesajdan anladığım kadarıyla birliklerin saat 03.00 sıralarında çıkmaları isteniyor, uygun görürseniz acele etmeden bu saati bekleyelim, öyle karar verin dedim ancak kendisi 'hayır emir alındı, beklemenin gereği yok' dedi." ifadesini kullandı.

Elektrik kesintisi sebebiyle zaman zaman ara verilen duruşma sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

- İddianameden

Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine karıştıkları iddia edilen dönemin Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanı olan eski Tuğgeneral Murat Yetgin, dönemin Sarıkamış 9. Komando Tugay Komutanı eski Tuğgeneral Murat Yetgin, dönemin Tugay Komutan Yardımcısı eski Albay Murat Macun ve dönemin Topçu Tabur Komutanı eski Yarbay Ferhat Akgün'ün yanı sıra eski Albay Ekrem Bahşi, eski yarbaylar Süleyman Türker ve Gürhan Yener'in de yer aldığı 18'i tutuklu 26 eski askeri personel "sanık" sıfatıyla yer alıyor.

İddianamede, 15 Temmuz gecesi Sarıkamış ilçesindeki 9. Komando Tugay Komutanlığına bağlı birçok rütbeli askerin tam teçhizatlı olarak zırhlı ya da zırhsız askeri araçlarla ilçe merkezine inerek ilçenin önemli noktalarını zapt ettiği, bazı kamu görevlilerini silah gücüyle rehin aldığı, İlçe Emniyet Müdürlüğünü işgal ettiği ve birçok kamu kurumunun etrafını çevirdiği aktarılarak, tugay komutanı ve subay rütbesindeki birden çok askerin ilçe meydanında toplanan halka alenen sıkıyönetim ilan edildiğini belirterek, sokağa çıkma yasağını bildirdiği anlatılıyor.

Yetgin'in de darbe girişiminin başarılı olması halinde örgütün sözde sıkıyönetim atama listesinde sözde "KKK Kurmay Başkanı" olarak yer aldığı bildirilen iddianamede, örgütün "Sarıkamış Ana Komuta Kademesi"ni oluşturan sanıkların, "Anayasa'yı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme", "Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet, "terör örgütü üyesi olma" suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber