Mütahitin rüşvet ajandası ortaya çıkınca 2'si emekli 4 orgeneral ve 1 korgeneralin mal varlığı incelemeye alındı

Haber Giriş : 24 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Askeri Başsavcılığı, askeri müteahhit Ali Osman Özmen'in ofisinde hangi ihalelerde hangi isimlere rüşvet verdiğini tek tek not ettiği ajandasını buldu

5 Müteahhit Daha Topun Ağzında

Ünlü işadamı Ali Osman Özmen'in tutuklanmasıyla başlayan askeri müteahhit operasyonu genişliyor. 3'ü İstanbul 2'si de Ankara'da olmak üzere 5 müteahhidin daha adı geçiyor.

Rüşvet Olarak Ev Para ve Araba Yazılı

Askeri Başsavcılık, Özmen'in ofisindeki kasadan çıkan siyah ajandada çok önemli bilgilere ulaştı. Özmen'in ajandaya rüşvet olarak para, ev ya da araba verdiği kişileri de yazdığı belirtildi.

Askerlerin Terfisi için Kulis İddiası
Ajandaya her türlü parasal ilişkisini yazan Özmen'in ".... komutanın terfisi için randevu; ... komutanın görevlendirilmesi için .... ile görüşülecek" gibi notları ayrıca dikkat çekti.

Bir İhbarla Başladı

Askeri Başsavcılığa gelen ihbar mektubuyla operasyon başladı. Özmen, askeri ihalelere fesat karıştırma iddiasıyla tutuklandı.

Komutanlara Uzandı

Üst düzey bazı komutanların mal varlıkları araştırmaya alındı. Bunlar arasında 2'si emekli 4 orgeneral, 1 de korgeneral var.

Özmen'in askeri işleri
* Oğulbey ÖzelKuvvet Tesisi 106 milyon dolar

* Askeri alarm ve konuttesisi inşaatları 86 milyon dolar

* Marmaris Aksaz askeriüs inşaatı 64.2 milyon dolar

* Hava Kuvvetleri altyapı inşaatları 17.8 milyon dolar

* Askeri lojman inşaatları 11.2 milyon dolar

* Yeraltı kapalı mühimmatdeposu inşaatı 4.3 milyon dolar

* F-16 ve F-100 bakımonarım binalarının inşaatı 2.5 milyon dolar

Not: Bu bilgiler müteahhit Ali Osman Özmen'in şirketinin internet sitesinden alındı.

Müteahhitin ajandası sırları ortaya çıkardı
Genelkurmay Askeri Başsavcılığı, ihbar üzerine müteahhit Özmen'in bürosunu aradı ve Özmen'in 'rüşvet listesi'ni not ettiği ajandayı buldu Özmen, ilk duruşmada askeri ihaleye fesat karıştırmaktan tutuklanırken, rüşvet aldığı iddia edilen komutanların mal varlığı araştırılmaya başlandı. Ajandaya göre, bazı subaylar ev ya da araba aldı, bazı subaylar ise terfi etti. Operasyon İstanbul'a sıçradı, 5 ünlü müteahhit daha takipte....

Ankara'nın ünlü "milli savunma" müteahhiti Ali Osman Özmen'in geçtiğimiz günlerde, Gölbaşı'daki Genelkurmay Özel Kuvvetler Tesisleri ihalesinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla tutuklanması üzerine başlayan operasyon genişliyor. Ünlü müteahhitin bürosundaki kasada ele geçirilen ajandada, Özmen'in aldığı ihaleler karşılığı asker ve sivil kimselere ne kadar rüşvet verdiğini tek tek yazdığı anlaşıldı. Genelkurmay Askeri Başsavcılığı tarafından gizli yürütülen soruşturmaya kaynak oluşturan ajanda ayrıca Özmen'in bazı askerlerin terfisi için kulis yaptığı da ortaya çıktı. Ele geçen bilgiler sonrasında İstanbul'da askeri savcının soruşturma başlattığı ifade edilirken, konuyla ilgili 3'ü İstanbul'da, 2'si Ankara'da olmak üzere 5 müteahhitin daha gözaltına alınabileceği bildirildi. Ayrıca soruşturma kapsamında Özmen ile irtibatı olduğu sanılan 2'si emekli 5 üst düzey komutanın da aralarında bulunduğu çok sayıda askerin ve birinci derece yakınlarının mal varlıklarının da araştırıldığı kaydedildi.

İHBARLA BAŞLADI
Katrilyonluk Oğulbey Özel Kuvvetler Komutanlığı Tesisi İhalesi'ne fesat karıştırdığı iddiasıyla tutuklanarak cezaevine konulan Özmen İnşaat Şirketi'nin sahibi Müteahhit Ali Osman Özmen'le ilgili iddialar, askeri savcılığa gelen bir ihbarla başladı. Özmen'in girdiği tüm askeri ihaleleri nüfuz ve rüşvet kullanarak aldığının vurgulandığı ihbar mektubunda, hak edişlerin tahsilatından, ihaleye giren diğer firmalara kadar çok detaylı bilgilerin yer aldığı ihbar mektubunu inceleyen Askeri Başsavcılık, bir bölümünün doğruluğunu ortaya çıkarınca, operasyon emri verildi. Korkunç iddiaların yer aldığı mektupta "usulsüz aldığı bu ihaleler karşılığı pek çok asker ve sivil yetkiliye rüşvet dağıtıyor. Son aldığı ihaleyi dönemin MSB (Milli Savunma Bakanlığı) yöneticisi.................. zamanında aldı. Bu ihalenin hak edişiyle ilgili devreye giren ................... Komutan ve oğluna 350 milyar lira değerinde Çankaya'nın en lüks semtinde daire verdi" gibi ifadeler yer alıyordu.

AJANDADAN ÇIKTI
Hava Kuvvetleri Komutanlığı başta olmak üzere çok sayıda askeri ihale alan Özmen İnşaat'ın sahibi Ali Osman Özmen için "gözaltı" emri veren Genelkurmay Askeri Başsavcılığı, Özmen'in evine ve Nenehatun Caddesi'nde bulunan ofisine eş zamanlı operasyon yaptı. Özmen'i yakan ise, ofisindeki kasada sakladığı siyah kaplı ajanda oldu. Ajandasına her türlü bağlantıyı detaylarıyla yazan ünlü müteahhit, çıkarıldığı mahkemede tutuklanıp cezaevine konuldu. Rüşvet olarak para, ev ya da araba verdiği kişileri bile tek tek not alan ünlü işadamının "......komutanın terfisi için randevu, ......komutanın görevlendirilmesi için .................ile görüşülecek" gibi notları şaşkınlık yarattı. Emekli bir üst düzey komutanın makamında yaptığı "tapu devri" işleminin de belirtildiği ajandaki notlar izlemeye alındı.

İSTANBUL OPERASYONU
Son derece gizli tutulan soruşturmayla ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün "Her türlü yetkiyi verdiği" Askeri Başsavcılık, soruşturmanın İstanbul ayağı için de bir dosya ayırdı. İstanbul'daki soruşturmanın ardından, Özmen gibi askeri ihalelere fesat karıştıran İstanbul'da 3, Ankara'da 2 müteahhitin daha gözaltına alınabileceği öğrenildi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber