Mali darbeyi de püskürttük

AK Parti, birinci yıldönümü yaklaşan 15 Temmuz ihanetinin ekonomiye etkisini raporlaştırdı. "15 Temmuz Sonrası Ekonomi" görünümünün ele alındığı raporda, hain darbe girişimiyle Türk ekonomisine de darbe vurulmak istendiği ancak milletin buna izin vermediği ifade edildi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Temmuz 2017 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mali darbeyi de püskürttük

Fazlı Şahan

AK Parti, 15 Temmuz darbe kalkışmasıyla gerçekleşen "ekonomik darbe" girişimine karşı atılan adımları, "15 Temmuz Sonrası Ekonomi" adı altında raporlaştırdı. AK Parti'nin ekonomi kurmayları tarafından hazırlanan raporda hain darbe girişiminin Türk ekonomisine fazla bir zarar vermediği belirtildi. Darbe girişiminin ekonomide 'en az hasarla' atlatıldığı ifade edilen raporda; darbe sonrası süreçte atılan adımlar detaylarıyla anlatıldı.

EN AZ HASARLA ATLATTIK

Raporda; iç ve dış piyasada işlem yapan yatırımcıların paniğe kapılmaması için Ekonomi yönetimi Merkez Bankası ve kamu bankalarının gerekli tedbirleri aldığı ifade edildi. Raporda, "Ayrıca yabancı yatırımcılar ile telekonferans yapılarak 18 Temmuz Pazartesi gününün en az hasarla atlatılması sağlandı" denildi.

KISA SÜREDE NORMAL SEYRİNE DÖNDÜ

Darbe girişiminin hemen ardından Merkez Bankası'nın banka yöneticileri ile bir araya gelmesi ve 7 maddelik tedbir paketi açıklamasının önemine dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi: "Bu adım piyasalar açısından önemli bir adım oldu. Bankalara gerekli likiditenin limitsiz olarak sağlanacağı taahhüdünde bulunan Merkez Bankası, böylelikle piyasalarda ilk saatlerde oluşan endişeyi kısmen rahatlattı. Ardından Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, uluslararası yatırımcılara bir telekonferans vererek ülkedeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi ve Türkiye mali ve finansal piyasalarının işlemeye devam ettiğini bildirdi. Piyasalar açılmadan hızla atılan bu adımlar sayesinde ekonomi hızla normale dönmeye başladı."

İSTİKRARSIZLIK BERTARAF EDİLDİ

Raporda; Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam karar ve dış yatırımcıya verilen mesajlar sayesinde, uluslararası kuruluşların yaptığı açıklamaların ekonomiye etkisinin minimize edildiğine dikkat çekildi. Olağanüstü hal kararına rağmen halkın ve yatırımcıların bu durumdan etkilenmemesi için gereken tedbirlerin alındığı da raporda ifade edildi.

HALK TL'YE SALDIRIYI ÖNLEDİ

Bu süreçte Türk halkı da büyük bir feraset göstererek 9 milyar dolar satarak Türk Lirası'na geçiş yapmasının da altı çizildi: Halk TL'ye saldırıyı bir nevi önlemiştir. Yatırım ortamının iyileştirilmesi, Varlık Barışı yasası ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması gibi reform niteliğindeki adımlar ekonomiye canlı tuttu. Rusya ile ilişkilerin iyileştirilmesiyle ekonomideki olumlu havayı perçinledi. Darbe girişimi öncesi makroekonomik göstergelere doğru hızla dönüş başlamıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber