Kamu reformu tasarısına iki bakandan itiraz

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kamu reformu tasarısına iki bakandan itiraz

'Atanmış-seçilmiş' gerilimine yol açan 'kamu reformu yasa tasarısı'na bir itiraz da 'Taşra teşkilatı şart' diyen bakanlardan geldi

Hükümetin hazırlamakta olduğu 'kamu reformu yasa tasarısı'nda yetkilerin ve finansmanın ağırlıklı olarak valilere devredilmesi, kabinede sıkıntıya neden oldu. Bakanların birçoğunun bu düzenlemeye karşı olduğu öğrenilirken, ilk itirazlar Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Orman Bakanı Osman Pepe'den geldi. Binali Yıldırım, yetki devrinde'atanmış-seçilmiş' dengesinin iyi kurulmasını isterken, Osman Pepe "Yetkiler seçilmişlere verilmeli. Atanmış valilere yetki ve finansmanı devretmeye niyetli değiliz" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise tasarıya itiraz ettiği noktaları şöyle sıraladı: "Yerel yönetimlere yetki devrinde il özel idareleriyle belediyeler arasındaki dengenin kurulması gerekir. Yani yerinden yönetimde atanmış kadrolar mı yoksa seçilmiş kadrolar mı etkin olacak? Ben şu anda atanmış kadrolara daha ağırlıklı yer verildiğini düşünüyorum. Bu görüşümü hükümete de ilettim. Yetki, daha çok seçilmiş belediye meclislerine, belediye başkanlarına devredilmeli." Yıldırım, "Benim gibi düşünenler ya da tersini söyleyenler var. Bu konu, bütün bakanlar görüşünü sunduktan, enine boyuna tartışıldıktan sonra netleşecek" dedi.


İki tip bakanlık
Bakan Binali Yıldırım'ın taşra teşkilatlarının kaldırılmasına da itirazları
var: "Tasarıda iki grup bakanlık var. Birinci grupta merkez ve taşra teşkilatı olanlar, ikincideyse taşrada teşkilatı olmayanlar bulunuyor. Bizim bazı kuruluşların muhakkak taşrada örgütlenmesi gerekiyor.
Örneğin,Denizcilik Müsteşarlığı.Limanlara gemiler geliyor, gidiyor. Sefer emniyeti, gemilerin kontrolü, liman hizmetleri için. Yine PTT aynı şekilde."


160 yıllık kuruluş dağılacak
Orman Bakanı Osman Pepe de, kamuoyunda büyük ümit bağlanan kamu reformunun, yetki ve finansman valilere devredilerek gerçekleşemesinin mümkün olamayacağını söyledi. Bakan Pepe, "Demokrasiyi yerelleşmeyle sağlayacaksak, büyük yetkileri atanmış valilere değil seçilmiş olan il meclislerine ve belediye başkanlarına devretmeliyiz" dedi. Orman Bakanlığı için taşra teşkilatının önemine dikkati çeken Pepe, şöyle devam etti:
"Tasarıda Orman Genel Müdürlüğü teşkilatları bulunmuyor. Genel müdürlük merkezde bağlı bir kuruluş. Orman Genel Müdürlüğü 160 yıllık bir kuruluştur. Taşra teşkilatları, bulunduğu havzasının iklim, toprak,ağaç özelliklerine uygun uzman personel görevlendirilerek kurulmuş. Bu teşkilatlar Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı çalışmaya devam etmeli."

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber